Annonce
Udland

Kina går skarpt i rette med EU for støtte til Hongkong

Udviklingen i Hongkong er et internt anliggende for Kina, lyder det, efter at EU har kritiseret lovforslag.

Kina går skarpt i rette med EU for at have fremsat "uansvarlige bemærkninger" om Hongkong.

EU har kritiseret et stærkt omstridt lovforslag, der vil gøre det muligt at sende mistænkte i straffesager i Hongkong til retsforfølgelse i selve Kina.

Hongkong har et delvist selvstyre, men Beijing synes i stigende grad at overtage styringen af området.

- Jeg har sagt mange gange, at sager vedrørende udviklingen i Hongkong udelukkende er et internt anliggende for Kina, siger talsmanden for Kinas udenrigsministerium, Geng Shuang.

- Intet land, ingen organisation og ingen person har ret til at blande sig, tilføjer den kinesiske talsmand på et pressemøde i Beijing.

- Kina udtrykker den stærkeste utilfredshed og beslutsomme modstand mod de uansvarlige og fejlagtige udtalelser, som EU har fremsat om det nye lovforslag, siger han videre.

Talsmanden siger, at EU bør se på lovforslaget objektivt og stoppe al indblanding i Kinas interne anliggender.

EU har opfordret Kina til at respektere, at befolkningen i Hongkong har fundamentale rettigheder - blandt andet retten til at mødes og udtrykke sine holdninger.

Samtidig gør EU det klart, at det deler mange af de bekymringer, som Hongkongs indbyggere giver udtryk for.

EU fastslår, at det nye lovudspil har "potentielt vidtrækkende følger for Hongkong og dets indbyggere, for EU og udenlandske borgere - og for det internationale erhvervslivs tillid til Hongkong.

Lovforslaget har ført til voldsom uro i den kinesisk styrede storby. En ny massedemonstration i Hongkong er planlagt søndag.

Taiwans leder siger, at demonstrationerne i Hongkong i denne uge har vist, at rammen med "et land, to systemer" ikke fungerer.

Præsident Tsai Ing-wen, som talte til journalister ved et pressemøde torsdag, opfordrer Hongkongs politiske ledere til at lytte til befolkningen og ikke blot hurtigt vedtage den omstridte lov.

Hongkong, som er tidligere britisk kronkoloni, blev givet til Kina i et arrangement med "et land, to systemer", som indebærer delvist selvstyre og større frihedsrettigheder end i det kommunistiske Kina.

Kina ønsker også at få forene Taiwan med selve Kina under en lignende ramme.

/ritzau/AFP

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelige pile udsætter behandling af syg vildhest

Annonce