Annonce
Debat

Kattegatkomiteen har en lønnet formand - det betyder magt og indflydelse

Kurt Rasmussen. Privatfoto

Læserbrev: Borgmester Uffe Jensen understreger, at Kattegatkomiteen ikke kan afgøre noget. ”Det er slet ikke os, der skal træffe beslutningen.” (Odder Avis 9.6.21.)

Nej, I skal ikke træffe beslutningen.

Men hvorfor mødes I, hvis jeres mening er uden betydning? Hvorfor har I et sekretariat? Hvorfor har I tidligere haft en lønnet formand? Hvorfor har I selv fået foretaget egne undersøgelser? Og hvorfor har I brugt ret mange skattekroner på det? Er komiteen bare en hyggeklub, for borgmester, regionsformænd og nogen af erhvervslivets tunge drenge?

Annonce

Nej det er givetvis ikke en hyggeklub. Lobbyister med adgang til beslutningstagerne har indflydelse. Stor indflydelse. Ellers var de der ikke.

Men folkelig modstand har også mulighed for at påvirke. Det er derfor, vi er mange, der prøver - i vores fritid og selvbetalt - at sætte os ind i tingene og opveje fordele mod ulemper. Og der er fordele. For eksempel vil forbindelsen over Kattegat kunne gøres 31 minutter hurtigere, end hvis man taget færgen Odden-Aarhus ifølge Krak.

Krak har vist ikke indregnet ventetid ved færgen. Så måske skal vi lægge et kvarter til? Det er nok samme tid som en kop kaffe og en tissepause vil tage på en direkte Kattegatforbindelse. Der kommer også en togforbindelse. Så jo, der er fordele.

Men som vi ser det vil de negative konsekvenser være langt større end fordelene. For eksempel støj, flere biler, miljø- og klimabelastninger, 116 - eller flere - milliarder kroner, der kunne bruges langt mere intelligent samt et voldsomt indhug i vores ressourcer af grus og sten.

Det ville helt givet også påvirke beslutningstagerne, hvis kommunalbestyrelsen i Odder og i Kalundborg ville varetage deres egne borgeres og kommuners interesse og på linje med Samsø sige nej tak til forbindelsen.


Det ville helt givet påvirke beslutningstagerne, hvis kommunalbestyrelsen i Odder og i Kalundborg ville varetage deres egne borgeres og kommuners interesse og på linje med Samsø sige nej tak til forbindelsen.


Erfaringen er, at kommuner der bare bliver kørt over af motorveje, får større ulemper end fordele. Det kan en række borgmestre fra Københavns omegnskommuner tale med om. De siger at ”Støjen er en stor pinsel i vores område” og ”… Staten har alt for længe set stort på gener fra trængsel og støj for borgerne.” (Politiken d. 25.09.2020.)

Og sådan vil det også se ud for en stor del af Odder Kommune, hvis Kattegatkomiteen får deres ønske opfyldt.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Unge skræmte gæster ved 60 års fødselsdagsfest på sognegård: - De truede med kniv og var iført elefanthuer

Hedensted For abonnenter

Poul spejder efter kloakarbejderne: Spildevands-selskab har brugt alle pengene på nye udstykninger

Sport

HfS sejrede på udebane, da Søren Jochumsen agerede vikar i målet: Holdet er et mulehår fra at indfri sæsonens målsætning

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

Dall: K er klar til hvad som helst for at vinde borgmesterkæder

Kultur For abonnenter

Sikke et døgn: voldsomt stormvejr, nedbrud på elnettet og eksplosiv gas på afveje

HH Elite

Følg kampen live: HH Elite jagter to point på udebane mod bundproppen Holstebro Håndbold

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Odder

Syv nye padelbaner på vej: Håndboldstjerner med i nyt stort padelcenter

Horsens For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Horsens

Travl nat i Horsens: 19-årig råbte 'fucking bøsser' og sprang på politibetjent

Annonce