Annonce
Hedensted

VUF VUF VUF: Hunden Kashmir skal give børn læselysten tilbage

Bibliotekar Melanie Landvad Clemmensen (th.) har indrettet et hyggehjørne på Hedensted Bibliotek, hvor Kashmir kan "arbejde" i fred og ro med det enkelte barn. Kashmirs ejer Karina Jessen vil også være til stede i lokalet - men kun for at holde øje med hunden. Foto: Michael Svenningsen
Der er allerede venteliste til Hedensted Bibliotekernes nye tilbud om en læsehund. Kashmir skal hjælpe med at vende negative læseoplevelser til positive.
Annonce

Hedensted/Øster Snede: Cirka 15 procent af danske skolebørn har en læseudfordring, og mange af dem har samtidig mistet lysten til at læse.

Det skal en otte år gammel hund fra Øster Snede nu hjælpe med at rette op på.

Hedensted Bibliotekerne har gennem foreningen Læsehunde fået kontakt til Kashmir og dens ejer, Karina Jessen, og de har indgået et samarbejde, hvor Kashmir hver torsdag vil være til stede på biblioteket for at hjælpe et barn med at få læselysten tilbage.

- Det handler om at vende noget negativt til noget positivt. Børn, som har svært ved at læse, får ofte en masse dårlige oplevelser med i bagagen, og det går ud over deres selvværd og motivation. Men her får de lov til at sidde og læse sammen med en hund, der hverken dømmer eller retter fejl, og det kan måske give lysten til at læse tilbage, siger bibliotekar Melanie Landvad Clemmensen.

Der er ingen forventninger eller pres fra hundens side, og den er ligeglad med, om man læser forkert. Kashmir synes bare, det er dejligt med opmærksomheden.

Karina Jessen

Annonce

Glad for mennesker og godbidder

Kashmir er en ret stor hund af racen hovawart - en vagthund avlet i det gamle Tyskland. Den bor i Øster Snede sammen med sin ejer, Karina Jessen, og hendes seks-årige datter.

- Den er meget mild og glad for mennesker - og for godbidder. Min datter har fået lov til at træne lidt med den, og den synes bare, det er så dejligt at få opmærksomhed og måske blive nusset bag øret, mens nogen læser højt, siger Karina Jessen.

Selv har hun meldt sig til foreningen Læsehunde, fordi hun gerne vil være med til at gøre en forskel for nogle børn.

- Jeg kender andre, der er med i ordningen, og jeg vil også gerne bruge min hund til at hjælpe. Jeg elsker at være sammen med børn og unge mennesker, og hvis jeg kan gøre en positiv forskel, så er det bare med at slå til, siger Karina Jessen.

Annonce

Læsning - og så tricks med hunden

Projektet henvender sig primært til børn, der går i 1. til 5. klasse, men ældre børn er også velkomne.

Der er afsat 45 minutter om ugen til hvert barn, og tiden går ikke kun med at læse - men også med at lege med hunden.

- Det er så vigtigt, at der ikke ligger nogen forventninger eller et pres. Det skal være en god oplevelse for barnet. Så det kan være, man læser i 10 minutter, for så at lave tricks med Kashmir i 20. Så er der måske lyst til at læse lidt igen, siger Karina Jessen, som selv er til stede i lokalet imens for at holde øje med hunden.

Bøgerne har bibliotekar Melanie Landvad Clemmensen på forhånd fundet ud fra barnets alder og interesser.

Karina Jessen vil gerne hjælpe andre med sin hund, så Kashmir er blevet læsehund. Den er egentlig vagthund af race, men meget kærlig og glad for mennesker. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Måske en idé for skolerne

Ordningen i Hedensted er stadig helt ny, og der er kun et enkelt barn, der er startet op. Tre begynder efter sommerferien - og så er der ikke plads til flere det næste stykke tid.

- Vi har allerede oplevet god interesse for det, og der er kun tid til to børn hver uge. Et forløb varer seks uger, og så får man et diplom, siger Melanie Landvad Clemmensen.

Lige nu foregår projekt Læsehund på Hedensted Bibliotekerne, men hundejer Karina Jessen vil også gerne brede det ud til lokale skoler. Hun har lige nu taget kontakt til sin egen datters skole i Øster Snede for at høre, om de kunne være interesseret.

Kashmir stiller hverken krav eller retter. Den synes bare, det er dejligt at få opmærksomhed og at blive nusset bag øret, mens nogen læser højt. Foto Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce