Annonce
Horsens

Kanonslag slog Carolines hest ihjel: Det er noget af det værste, jeg har oplevet

Caroline Vinther Brandstrups hest blev så opskræmt af affyring af kanonslag i en nærliggende tunnel, at den gik i panik og kom så slemt til skade, at den måtte aflives. Foto: Morten Pape

19-årige Caroline Vinther Brandstrup mistede torsdag sin hest på tragisk vis, da den blev skræmt fra vid og sans af et kanonslag ved en rideklub. Folkebladet har fredag talt med den påvirkede ejer.

Horsens: Torsdag eftermiddag skete det, der bare ikke måtte ske for 19-årige Caroline Vinther Brandstrup.

Hendes elskede hest, Pixie, som hun ejer, mistede livet på tragisk vis, efter den blev skræmt fra vid og sans af et kanonslag, der blev affyret tæt på dens fold på Kværnbækgård Rideklub.

Caroline Vinther Brandstrup var ikke selv tilstede på rideklubben, da kanonslagene blev skudt af, men hun modtog torsdag eftermiddag omkring klokken 15.30 et opkald fra rideklubben.

Hun fik at vide, at både hesten Pixie og en pony, som hun også ejer, var gået gennem hegnet. Pixie og ponyen var løbet panisk rundt i folden på grund af braget, og Pixie var faldet ned ad en lille skrænt ved rideskolen og kommet alvorligt til skade.

- Hun har været totalt panisk, og så er hun løbet op for at komme ind i sin boks, for der vil de gerne løbe hen for at komme i sikkerhed. Desværre har den bare ikke kunnet komme derind, og så er den fortsat et stykke og faldet ned ad den her asfaltbakke. Hun var helt ødelagt og kunne slet ikke stå på sine ben, siger Caroline Vinther Brandstrup og fortsætter:

- Da jeg kommer derop, står hun simpelthen bare helt skræmt og puster og sveder og har rigtig ondt, siger hun.

Annonce

Det har vitterligt været noget af det værste, jeg nogensinde har oplevet. Det har simpelthen været - det har været forfærdeligt.

Caroline Vinther Brandstrup
Tunellen hvor kanonslagene skal være skudt af, og have givet så store brag, at hesten Pixie flygtede, kom slemt til skade og måtte aflives. Foto: Morten Pape

Da dyrlægen kommer omkring klokken 18, viser det sig, at Pixie har fået ødelagt hele sit bækken og fået mange nerver revet over. Derfor er der ingen anden udvej end at aflive Pixie.

Kanonslagene er skudt af ved en tunnel, hvor der kommer gående og cyklister, og hvor også heste kommer ridende. Caroline Vinther Brandstrup fortæller, at folk fra rideskolen har set to-tre drenge i området, og folk fra rideskolen forsøgte at komme i kontakt med drengene, men de cyklede væk fra stedet.

- Det har virkelig været et voldsomt brag, for hun har gået ude hele sit liv - også nytårsaften om natten - og har aldrig reageret på fyrværkeri. Min pony, der gik på fold med Pixie, men ikke slog sig andet end nogle små knubs, har heller aldrig været skræmt over fyrværkeri. Så det har virkelig været voldsomt for dem, siger Caroline Vinther Brandstrup.

- Man kan se, hvor kanonslagene ligger, og med den afstand, der er hen til folden, er vi ikke i tvivl om, at man godt kan se, at der har stået to heste, siger hun.

Caroline Vinther Brandstrup i tunnellen, hvor kanonslagene skulle være skudt af. Hesten Pixie befandt sig i folden tæt ved. Foto: Morten Pape

Stop med det pjat

Caroline Vinther Brandstrup har kendt hesten Pixie, der var ride- og konkurrencehest, i flere år, og har ejet den i omkring et år, så hun ved, at den normalt ikke er rædselsslagen for fyrværkeri.

Hun er selv meget påvirket af hændelsen, og det seneste døgns tid har været hårdt, fortæller hun til Folkebladet.

- Det har vitterligt været noget af det værste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg kan sætte mig ind i, hvis man havde haft en hest, der har været syg over en længere periode, at man så skal sige til sig selv, at vi er nødt til at få den aflivet. Men når jeg lige pludselig skulle stå med 10 minutters interval og sige: "Nu er vi nødt til at aflive hende." Det har simpelthen været - det har været forfærdeligt, siger Caroline Vinther Brandstrup.

Caroline Vinther Brandstrup fortæller, at mange af de andre i rideklubben nu er nervøse for at gå ind i fyrværkerisæsonen, og hun opfordrer til, at man tænker sig godt og grundigt om, inden man fyrer krudt af - specielt det, der larmer rigtig meget.

- Nu har vi oplevet, at det kan gå virkelig galt, og hestene kan virkelig blive skræmt over det, uanset hvor vant til det, de er. Hvis man ikke lige når at tænke sig ordenligt om, hvordan og hverledes man gør, så ender det bare galt, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan ikke sætte mig ind i, at man skulle synes, at det er sjovt at skræmme dyr eller mennesker. Man hører hvert år om, hvor farligt det er. Hvorfor kan folk så ikke forstå, at det har konsekvenser? Lad nu være med det pjat.

Her ligger Pixie i stalden torsdag. Privatfoto
Caroline Vinther Brandstrup med Pixie, der gik bort torsdag. Privatfoto
Caroline Vinther Brandstrup er meget påvirket af situationen, og hun opfordrer alle til at tænke sig grundigt om, inden de skyder fyrværkeri af. Foto: Morten Pape
Caroline Vinther Brandstrups far finder rester af hjemmelavet fyrværkeri i og udenfor tunnellen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

OK-tank udvider med endnu en vaskehal

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce