Annonce
Horsens

Kanin-ø stikker snuden frem i sommerlandet: Se os, brug os

En af Endelaves fastboende seniorer, 84-årige Jørgen Holm, har i mange år dyrket øvelserne "de fem tibetanere". Da der sidste år blev spurgt rundt på øen, om der var frivillige, som ville være med til at skabe endnu flere aktiviteter i sommermånederne, slog han til, og igen i år har han gratis undervist turister og været med til at give dem et godt indtryk af øen. - Jeg synes, det er et godt initiativ. Jeg havde aldrig undervist før, men hvis jeg kan få andre til at lave aktivt, er det fint. Og hvis man i sidste ende måske kan få få flere folk herover, er det dejligt, siger han. Foto: Morten Pape
Frivillige på Endelave har sat fart på Aktiv Ø-koncept, der skal vise verden, hvad "perlen" i Kattegat kan. Håbet er mere gang i butikken.
Annonce

Horsens: Kender du Endelave? Har du været på der? Ved du, hvad der foregår på den lille ø en times sejlads ude i Kattegat? Hvis svaret er nej, er du gået glip af noget.

Det mener i hvert fald en stor gruppe frivillige på øen.

Denne sommer har de derfor sat ekstra fart på det flere år gamle PR-koncept "Aktiv Ø", der via stribevis af gratis ferie-aktiviteter skal markere destinationen i turistdanmarks bevidsthed og gøre den kendt for mere end sin righoldige kaninbestand.

Både turister og fastboende har i de seneste uger derfor kunnet slå sig løs med alt fra fodboldskole over golf på en fem hullers bane til yoga, sejler-undervisning og vandreture på Kaninoen, som øens "pilgrimsrute" er blevet døbt.

Det hele foregår i regi af Endelave IF, og det voksende antal aktiviteter i flere ferieuger end tidligere ser ud at have effekt, forklarer Aktiv Ø-koordinator Sonja Elgaard.

- Sidste år havde vi i alt 1152 gennem aktiviteterne. Med udgangen af uge 30, hvor der fortsat mangler en uge af sommerprogrammet, har 1451 personer været aktiveret i Aktiv Ø, konstaterer hun.

Fællesskabet omkring aktiviteterne har stor betydning for øen. Det skaber gejst og glæde hos arrangører, frivillige og deltagere. Ideerne sprudler hos de frivillige, og øens fastboende og sommerhusejere kommer endnu tættere på hinanden.

Sonja Elgaard, Aktiv Ø-koordinator

Annonce

Byd ind med det du kan

I alt er der 76 tiltag på programmet i løbet af fem sommerferieuger, og 42 frivillige bakker op.

Ideen er, at alle byder ind med det, de kan. Hvis man for eksempel er god til yoga, kan man stå for et hold. Kan man løbe, arrangerer man motion. Kan man svinge en golfkølle, viser man andre hvordan. Og så videre.

- Tanken er at aktivere en masse mennesker i deres ferie - lidt som et dansk La Santa Sport bare uden de store faciliteter, forklarer Sonja Elgaard med et smil og bemærker, at det ikke er stor økonomi, der driver værket, men derimod de frivilliges indsats.

- Vi er en lille ø, men vi vil gerne have gang i folk ved at tilbyde dem en stor, blandet landhandel af muligheder. Vi vil tiltrække flere til øen og få dem til at komme igen, og det gør de forhåbentlig, hvis de ved, at på Endelave, dér sker der altså noget, siger Sonja Elgaard om Aktiv Ø, som også finder sted i efterårsferien.

Annonce

En skærv til fællesskabet

Henning Nørbæk, tidligere kulturchef i Horsens Kommune og nuværende formand for Fængslet, er kommet på Endelave hele sit liv og har feriehus der.

Han er med i en gruppe af ildsjæle, der op til sidste års sommersæson var med til at sparke endnu mere gang i Aktiv Ø. Det skete ved at opfordre både fastboende, feriehusejere og turister til at melde sig i øens tjeneste.

- Det handler kort sagt om at give en skærv til fællesskabet herovre, forklarer han om Aktiv Ø, som også skal være med til at holde gang i øens småerhverv. Give grobund for flere kunder i butikken så at sige.

Han glæder sig derfor over, at antallet af aktiviteter er vokset endnu mere i år, og spår, at de lidt flere end 150 fastboende endelavitter - blandt andet på grund af Aktiv Ø - i de kommende år kan stikke snuden endnu længere frem på PR-fronten.

Fortællingen om en lille, men aktiv ø taler direkte ind i turist-tidsånden, hvor ord som "klima", "flyskam", "natur" og "rolige retreats" får mere og mere plads, siger han og uddyber, at der er stort potentiale i småøer som Endelave. Blandt andet hvis de spejder mod fastlandet efter inspiration.

Aktiv Ø

Aktiv Ø kører på 9. år og er et gratis tilbud til besøgende og fastboende på Endelave.

Det fungerer i regi af Endelave IF, som tidligere tilbød tre faste indslag. Det seneste par år er antallet af aktiviteter dog vokset kraftigt.

Aktivitetskoordinator Sonja Elgaard samarbejder med 42 frivillige aktivitetsledere om blandt andet crossfit, yoga, løbeture, sejlads, surf og SUP, cykelture, golf, mindfulness og afspænding, sommerlege, rundboldspil, fodboldskole, vandreture på ø-ruten Kaninoen samt aikido-kampkunst.

Sidste år var der tre en halv uge med sommeraktiviteter plus efterårsferien. I år der fem uger plus efterårsferien.

Sidste år var der i alt 1152 deltagere. I år er tallet højere. Med en uge tilbage af sommerferie-aktiviteter var der registreret 1451 deltagere.

Aktiv Ø Endelave er indstillet til Fællesskabsprisen, som er stiftet i samarbejde mellem statsminister Mette Frederiksen og en række store danske organisationer, virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Der er både en pris, som uddeles af en jury, og en publikumspris.

Kilde: Sonja Elgaard og Henning Nørbæk

Annonce

Skuldersæsonen skal også dækkes

Henning Nørbæk peger på det hamskifte, Horsens har gennemgået fra fængsles- til kulturby, for selv om det her var især store internationale musikstjerner, der kastede glans over projektet, viser erfaringen også, at man ikke behøver en gigantisk PR-maskine for at flage sine fortræffeligheder. En væsentlig ingrediens i den horsensianske branding-suppedas var at skabe en fælles stolthed gennem de ting, der foregår i byen. Store som små.

- På samme måde skal vi have folk til at tale Endelave op, ikke ned. Vi skal skyde brystet frem og være ambassadører, og hvis folk, der besøger øen, får nogle gode oplevelser med herfra, kan det sprede sig fra mund til mund, siger Henning Nørbæk, som forventer, at Aktiv Ø-konceptet vil fortsætte med at gro i de kommende år.

- Sidste år var vi i gang i tre en halv uge og efterårsferien. I år har vi udvidet til fem uger og efterårsferien. Og så er hensigten - men det afhænger helt af de frivillige - at strække elastikken længere og længere ud, så vi også kan dække det, man i turistsprog kalder "skuldersæsonen" (perioderne før og efter højsæson, red.), så man kan komme herover i mange måneder om året og nyde aktiviteter, siger han.

Sonja Elgaard koordinerer sommerens mange aktiviteter og følger udviklingen af Aktiv Ø. Hun flyttede til Endelave sammen med sin mand for få år siden, da de besluttede at prøve ø-livet til fordel for parcelhus-hverdagen i Fredericia. Nu er både hun og hendes mand blandt de mange aktive frivillige, som gerne vil give Endelave et image som et sted, hvor der sker noget. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce