Annonce
Læserbrev

Kanalhuset: Hvorfor søge om lov, når man alligevel får tilgivelse?

Aakær Gods havde ikke søgt Fredningsnævnet om godkendelse, og det forstår vi egentlig godt.

Læserbrev: Odder Kommunes ubetinget største fredning dækker et stort område ved Sondrup, Aakær og Uldrup Bakker. Den er fra 1977, og den er ret restriktiv.

Hovedformålet er at bevare de fredede områders tilstand, men som noget specielt er der også skrappe regler for byggeri og bygninger i fredningen.

En ændring af en bygnings ydre må for eksempel ikke iværksættes "før tegninger, udvisende placering og udseende er godkendt af Fredningsnævnet", som der står i fredningsbestemmelserne.

Det respekterer folk i området generelt, så de søger pænt Fredningsnævnet om tilladelse til både store og små bygningsændringer. En gang imellem siger nævnet nej, en lodsejer fik for eksempel nej til at sætte solceller op på sin carport.

I år foretog Aakær Gods en større ændring af Kanalhuset, der ligger i fredningen tæt ved Horsens Fjord. Små, sprossede vinduer blev udskiftet med palævinduer, der går fra gulv til loft, og dermed ændrede hele husets fremtoning sig.

Kanalhuset indgår som en del af de 40 kulturmiljøer, kommunen har registreret, og om ændringen skriver en specialkonsulent fra Slots- og Kulturstyrelsen, at den "i betydelig grad svækker bygningens kulturhistoriske, arkitektoniske og miljømæssige værdi".

Aakær Gods havde ikke søgt Fredningsnævnet om godkendelse, og det forstår vi egentlig godt. For onsdag den 20. november besigtigede Fredningsnævnet huset, og efter en kort votering bekendtgjorde det tre mand store nævn på stedet, at de hermed gav godset en "lovliggørende dispensation" til ændringerne af bygningen.

Så hvorfor have besvær med at søge om lov? Endnu en gang har det vist sig meget nemmere at få tilgivelse end tilladelse.

Annonce
Ib Salomon.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Farvel til et stykke dansk industrihistorie: Kommunens største virksomhed skifter navnet ud efter 140 år

Leder For abonnenter

Leder: Tre broprojekter kæmper om politikernes gunst

En bro fra Kalundborg til Hou over Samsø? En ny Lillebæltsbro, enten ved siden af den gamle eller måske som en forbindelse fra Bogense til Juelsminde? Eller hvad med en bro fra Faaborg på Fyn til Als? Visionerne om nye broer, der kan forbinde Vest- og Østdanmark er mange. Og for mange til, at de alle kan blive til virkelighed. Groft sagt er der tre store bro-ønsker: en Kattegatbro, en ny Lillebæltsbro og en Als-Fyn-forbindelse. To af dem kan komme til at sætte meget markante aftryk i Østjylland. De seneste dage har regionsrådsformand i Syddanmark Stephanie Lose (V) gjort sig til talsmand for, at der er brug for en samlet analyse af de tre bro-ønsker. Det er såmænd ikke første gang, hun ytrer den holdning. Det gjorde hun også i efteråret. Men det gør ikke hendes budskab mindre vigtigt eller aktuelt. Det er sindssygt vigtigt, at politikerne på Christiansborg får en analyse, der tager højde for alle tre broprojekter. For ”det kan ikke undgås, at de påvirker hinanden. Det er store projekter, og derfor giver det mening at se det i en sammenhæng,” som Stephanie Lose siger. Og uden en samlet analyse er det yderst svært at gennemskue, hvad der er den bedste løsning. Der er så mange ting, der skal tages i betragtning: nuværende og fremtidige trafikbehov, hensyn til miljøet, påvirkning af natur og boligområder, økonomi, holdbarhed osv. Samtidig er der meget stærke interessegrupper, der - oftest funderet i en geografisk tilknytning - arbejder ihærdigt for én bestemt løsning. Ud fra devisen, at det handler om at råbe op, hvis man vil have indflydelse. Det er godt og demokratisk, men de, der skal træffe beslutningen, har brug for at blive klædt på til at kunne se mere end de forskellige lokale behov for en bro. De skal have et overblik. Umiddelbart synes jeg, at en ny Kattegatforbindelse lyder attraktiv. Men det vil blive en meget dyr bro, så kan vi for de samme eller færre penge få en anden trafikal løsning, der er bedre? Jeg ved det ikke. Men det skal politikerne helst vide, inden de skal beslutte sig. Så kom med den analyse.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];