Annonce
Hedensted

Kan spare op mod 12.000 kroner: Nu kan hel by snart komme med på fjernvarmen

Godt 300 boliger i Daugård får formentlig snart muligheden for at koble sig på fjernvarmen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Godt 300 boliger i Daugård blev frem mod næste fyringssæson tilbudt at blive koblet op på Hedensted Fjernvarme. Ifølge initiativtager er økonomien så skræmmende god, at det bagvedlæggende anpartsselskab Daugård Fællesvarme har mulighed for at finansiere husstandenes tilslutning.

Daugård: I øjeblikket er husstandene i Daugård hensat til at blive opvarmet med primært el, naturgas eller olie, men fremover bliver det efter alt at dømme også muligt at koble sig op på fjernvarmen.

I hvert fald tripper en række ildsjæle i byen for at få gravet godt 10 kilometer ledning ned, så der i stedet kan nydes godt af den billigere og mere energirigtige energi fra Hedensted Fjernvarme.

Onsdag ventes byrådet at sige god for at sende det ca. 25 mio. kr. store projekt i høring, og går alt vel, kan de første husstande allerede i løbet af næste år vinke farvel til det gamle fyr.

- Der er skræmmende god økonomi i det. Faktisk så god, at vi kan tilbyde en låneordning til dem, der ikke lige har 20.000-30.000 kr. til tilslutningen. Skifter man fra et oliefyr, snakker vi op til 12.000 kr. om året, samtidig med at vi kommer væk fra de dårlige, fossile løsninger, siger Henrik Narud, som er blandt initiativtagerne til projektet.

I modsætning til nabokommunen Horsens bliver borgere ikke tvunget til at aftage fjernvarme. Det bliver ganske frivilligt, om man vil tilslutte sig.

50 borgere har allerede skrevet sig op. Når listen er ca. dobbelt så lang, kan gravemaskinerne begynde at rulle ind - og går alt vel, forventes den første radiator at flyde med fjernvarme allerede mod slutningen af næste år.

Der er mange blandinger af oliefyre, naturgas og andre individuelle løsninger, som af forskellige grunde kan være udmærkede - men summen af dem alle er bare ikke den bedste løsning for samfundet.

Henrik Narud, initiativtager til Daugård Fællesvarme

Overskudsvarme gjorde udslaget

Den mere lavpraktiske plan er, at der inden længe bliver etableret et anpartsselskab under navnet Daugård Fællesvarme.

Selskabet skal betale og formelt eje de godt otte kilometer ledninger under byen, mens Hedensted Fjernvarme betaler den overordnede forsyningsledning, som planmæssigt kommer til at løbe langs en kommende cykelsti på Daugårdvej.

Når projektet nu er kommet på tegnebrættet, skyldes det først og fremmest, at Hedensted Fjernvarme for nylig indgik en aftale med Air Liquide om at udnytte virksomhedens store mængde overskudsvarme.

I en højt kompliceret samfundsudregning har det givet base for den store udvidelse. Til trods for et relativt stort varmetab på grund af de store afstande.

- Det er den store udfordring. Især om sommeren, når varmen kan være mange timer undervejs. Alligevel giver projektet isoleret set Hedensted Fjernvarme et overskud på ca. 10 mio. kr. over 20 år. Samtidig med at husstandene bliver grønnere med næsten udelukkende overskudsvarme og solvarme, siger driftsleder Torben Alex Nielsen.

Annonce

Ud i de små samfund

Netop den store afstand er også grunden til, at Daugård by formentlig bliver endestationen for en overordnet tilkobling til Hedensted Fjernvarme. Andre byer, såsom Stouby og Ørum, er ganske enkelt for langt væk i forhold til deres størrelse til, at det økonomisk ville give mening.

Derfor vil Daugård Fællesvarme også være primus motor for mere lokale løsninger, hvor man med blandt andet fælles jordvarme eller varmepumper vil koble områder op til fjernvarme i et lukket system.

- Den helt store ambition er, at når vi har gjort os vores erfaringer, løfter vi blikket fra Daugård til andre lokalsamfund, så det vi lærer, kan gives videre til eksempelvis Korning. Måske endda helt ned på et plan, hvor to-tre afsidesliggende gårde kan kobles sammen i et såkaldt termonet. Det er i lige så høj grad den andelstanke, der tiltrækker mig, siger Henrik Narud.

Ca. 5000 husstande er koblet op på de fem fjernvarmeselskaber i Hedensted Kommune. Det er procentvis langt under landsgennemsnittet.

Annonce
Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Danmark

Onsdagens coronatal: 1284 nye smittede - flest siden slutningen af maj

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Tårnby og København har en bedre natur end Hedensted: Kommunen er i bund på biodiversitet

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Kvikt vidne slog alarm - få minutter senere var formodede dieseltyve fanget

Sport

Anne-Marie Rindom vandt 8. sejlads: Hendes værste konkurrent er uden medaljechance

Sport

Efter meget tæt kamp: Anders fra Odder er færdig ved OL

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Sport

Mens du sov: Ro-duo vinder OL-bronze og fordobler dansk medaljehøst

Debat

Fusion mellem Det Gule Pakhus og Kulisselageret kan få fatale konsekvenser for brugerne

Odder For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Erhverv

Natklubber gør klar til drinks og dans i september: Øllene flyder dog tidligere på Zwei Grosse Bier Bar

Annonce