Annonce
Brevkasse

Kan jeg sikre mig at få mine penge med ejendomsforbehold

Når ens salgsvare er relativt dyr - som f.eks. møbler fra en snedker - kan det være en mulighed at sælge varerne med det, der hedder ejendomsforbehold. Foto: Colourbox
Annonce

Jeg har en snedkerforretning, hvor jeg laver borde, stole og andre træmøbler, primært til private.

Møblerne er bekostelige, og jeg sælger derfor tit på afbetaling. Problemet er bare, at jeg flere gange har haft vanskeligheder med at inddrive betaling.

Jeg er derfor interesseret i at tage ejendomsforbehold, men vil først gerne vide mere om, hvad det indebærer og kræver.

Annonce

Svar

Et ejendomsforbehold er en aftale om, at sælger kan tage det solgte tilbage, såfremt køber ikke opfylder sine forpligtigelser, i dit og de fleste tilfælde sin betalingsforpligtigelse. Der er fire betingelser, som skal være opfyldt, når der tages ejendomsforbehold over for forbrugere.

Den første betingelse indebærer, at ejendomsforbeholdet skal være aftalt inden overgivelsen af det købte. Du kan således ikke komme, efter at du har udleveret et møbel, og tage ejendomsforbehold. Køberen skal jo have mulighed for at tage stilling til, om det er en betingelse han eller hun vil gå med til. Når du tager ejendomsforbehold, skal det ske udtrykkeligt, klart og præcist. Der er tale om byrdefuldt vilkår, hvorfor vilkåret skal fremhæves over for køber og dermed ikke bare kan "stå med småt" eller bagerst i købekontrakten.

Dernæst skal det samlede beløb, der skal betales, overstige 2000 kr. Såfremt afbetalingen ikke sker på rentefri vilkår, kan du altså medregne renter i det samlede beløb. Ordet over skal tages bogstaveligt. Beløber det samlede beløb sig på nøjagtigt 2000 kr., vil det således ikke være tilstrækkeligt til at tage ejendomsforbehold. Derimod er der ingen øvre beløbsgrænse.

Den tredje betingelse omfatter, at afdragsordningen ikke må vedrøre en aftale med variabelt lånebeløb.

Den fjerde betingelse er, at sælger ved overgivelse af genstanden er fyldestgjort for mindst 20 procent af kontantprisen. Køberen skal således erlægge en udbetaling på minimum 20 procent af, hvad det ville have kostet at købe genstanden kontant. Renter og andre omkostninger må dermed ikke medregnes, modsat ovenstående betingelse.

Er et gyldigt ejendomsforbehold taget, og betaler køber ikke sine afdrag retmæssigt, skal du gøre ejendomsforbeholdet gældende gennem fogedretten. Dette gøres ved at indgive skriftlig anmodning til fogedretten om tilbagetagelse af det solgte, ledsaget af en opgørelse af dit tilgodehavende og købekontrakten.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ung butikstyv stjal for 35 kr.

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce