Annonce
Brevkasse

Kan jeg modregne min kammerats gæld?

Bliver man syg i sin ferie, kan der blive tale om, at man kan få erstatningsferie. Foto: Colourbox
Annonce

Ved udgangen af sidste år lod jeg min kammerat købe varer på kredit for 50.000 kr. i min butik til opstart af virksomhed. Det blev aftalt, at pengene skulle betales senest ved udgangen af næste måned. Jeg er dog ikke sikker på hans betalingsdygtighed, og jeg tænker derfor på, om min virksomhed kan købe nogle ydelser hos hans virksomhed, som vi alligevel skulle have, og så lade være med at betale, men i stedet blot nedskrive hans gæld?

Annonce

Svar

For at man kan modregne et krav i et andet er der fem grundbetingelser, som skal være opfyldt. Den første betingelse indebærer, at kravene skal være udjævnelige, hvilket betyder at man ikke kan modregne bananer i æbler. I dit tilfælde, hvor I begge får krav på penge, er der således intet problem. Den næste betingelse går ud på, at din vens skyld skal være forfalden. Det sker først ved udgangen af næste måned, og du kan derfor ikke modregne før dette tidspunkt.

Den tredje betingelse går ud på, at kravene skal være mellem de samme parter. På din side er dette klart opfyldt, da det er dit firma, der har lånt ham pengene, og det er dit firma, som vil købe varer hos ham. På din vens side er det ikke så tydeligt ud fra de oplysninger du har givet. Har du solgt varerne til virksomheden og ikke vennen personligt, er der intet problem, da der i det tilfælde kun er tale om én part - nemlig virksomheden. Har du derimod solgt til din ven personligt, kan du ikke modregne, medmindre din vens virksomhed er en enkeltmandsvirksomhed. Jeg forestiller mig dog, at varerne er købt af firmaet og ikke din ven personligt, og at den tredje betingelse derfor også er opfyldt.

Den fjerde betingelse indebærer, at din vens skyld skal bestå. Et krav, der ikke består, kan eksempelvis være tilfældet, hvis en aftale er ugyldig eller forældet. Der er ikke noget ud fra dine oplysninger, der tyder på, at du ikke skulle have krav på de 50.000 kr., hvormed også denne betingelse er opfyldt.

Den femte og sidste betingelse går ud på, at du skal give din ven en modregningserklæring, så han ved, at der modregnes, og i hvilke krav der modregnes. Det er ikke en betingelse, at dette gøres skriftligt, men jeg vil kraftigt anbefale dig at udfærdige en skriftlig erklæring af bevismæssige årsager.

Du kan altså formentlig benytte dig af den ønskede fremgangsmåde for at opnå betaling gennem modregning, men kun hvis din ven ikke betaler dig på det aftalte tidspunkt. Først da kan du give ham modregningserklæringen og anse kravene for modregnet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce