Annonce
Erhvervsretlig brevkasse

Kan jeg forhindre, at ejer af den virksomhed, jeg er tæt på at købe, stifter en ny virksomhed og løber med kunderne?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Jeg sidder midt i forhandlinger om køb af en større virksomhed, og jeg har i den forbindelse et spørgsmål. Sælger af virksomheden er veletableret på markedet og har mange faste kunder.

Efter overdragelsen er jeg derfor bekymret for, at jeg taber disse kunder, hvis sælger efter overdragelsen blot stifter lignende virksomhed på samme marked. Kan jeg sikre mig mod dette?

Svar:

Annonce

Det vil oftest være i købers interesse at sikre, at denne kan etablere sig forinden, at sælger stifter lignende virksomhed på markedet. Her kan en konkurrenceklausul være et godt værktøj, idet sælger herefter ikke må udføre konkurrerende virksomhed i en given periode.

Du skal dog være påpasselig med udarbejdelsen af en sådan, idet der er strenge krav herfor. Bl.a. må konkurrenceklausulen ikke være for bredt defineret, da den derved kan virke konkurrencebegrænsende.

EU-Kommissionen har fastlagt nogle generelle retningslinjer, som skal overholdes ved udarbejdelsen af en konkurrenceklausul ved virksomhedsoverdragelser. Af retningslinjerne fremgår det, at konkurrenceklausuler alene er lovlige, hvis de anses for en nødvendighed for gennemførelsen af virksomhedsoverdragelsen.

Udarbejdelsen af klausulen kan anses som en nødvendighed, hvis virksomhedsoverdragelsen ikke kan gennemføres uden klausulen, eller hvis den ellers udelukkende ville kunne gennem-føres på mere risikobetonede vilkår. Endvidere kan klausulen anses som en nødvendighed, hvis overdragelsen ellers ville medføre væsentlige højere omkostninger, væsentlig tidsmæssig udstrækning eller med langt større vanskeligheder.

Derudover skal det vurderes, om klausulens varighed samt materielle og geografiske anvendelsesområde rækker ud over, hvad der er nødvendigt for overdragelsens gennemførelse.

Den tidsmæssige udstrækning af konkurrenceklausulen afgøres også efter EU-Kommissionens retningslinjer. Herefter er det udgangspunktet, at en konkurrenceklausul alene må gælde i to år, når der i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen sker en overdragelse af goodwill, som bl.a. består af kundekreds. Hvis der både overdrages goodwill og knowhow, som bl.a. er den specialviden, virksomheden besidder, kan en konkurrenceklausul strækkes til tre år.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Annonce