Annonce
Juridisk brevkasse

Kan jeg få erstatning for skader på min bil efter påkørsel af en kat?

Et sortglaseret tegltag på nabohuset kan give gener. Men om der kan gribes ind over for det, kan være svært at svare på, hvis der ikke direkte er forbud mod højglans-tag i lokalplanen. Arkivfoto: Flemming Højer/Ritzau Scanpix
Annonce

I takt med at julen nærmede sig, hvor dagene blev kortere, og arbejdspresset steg op til ferien, var det sidste, jeg ønskede mig, at starte julemåneden ud med at køre en kat ned.

Jeg har rettet henvendelse til kattens ejer, men er efterfølgende kommet i tvivl om, hvorvidt jeg kunne gøre krav på erstatning for den skade, der blev forvoldt på min bil, da jeg er blevet fortalt, at såfremt det var en hund, var hundens ejer ansvarlig?

Advokat Anne Koch og advokat Jens Glavind besvarer spørgsmål sendt pr. brev til advokatkontoret LRP, Løvenørnsgade 17, eller pr. mail til jg@lr-p.dk. Arkivfoto
Annonce

Svar

Først og fremmest forstår jeg fuldt ud din forvirring, da hunde og katte er to af de mest almindelige kæledyr, vi har i Danmark. Der er dog en verden til forskel på de to dyr i den juridiske verden. Forskellen består i, at vi har en hundelov og ikke en tilsvarende kattelov.

Når en skade er forvoldt af en hund, kan man slå op i hundeloven og undersøge, om det konkrete tilfælde er noget, man kan få erstatning for. I hundeloven er hundens ejer pålagt det, vi i den juridiske verden kalder et objektivt ansvar.

Det samme gælder ikke for katte, eftersom kattes adfærd og forvoldte skader ikke er reguleret i en særskilt lov. I stedet skal man ind og foretage en helt anden erstatningsretlig vurdering af, om kattens ejer kan bebrejdes noget i forbindelse med skaden.

At katten blot løber ud på vejen, og at det er mørkt, er som udgangspunkt ikke noget, man kan bebrejde kattens ejer for, hvorfor sandsynligheden for at kunne komme igennem med et erstatningskrav over for kattens ejer i min optik er fuldstændig utænkeligt.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce