Annonce
Læserbrev

Kampagne. Digitale krænkelser koster

Det er den krænkende adfærd, vi skal have stoppet. Digitale krænkelser er ulovlige. Og når det er ulovligt, så er det blandt andet fordi, det ofte har store konsekvenser for den, der bliver delt billeder eller videoer af.

Læserbrev: Den digitale udviklingen har givet os nærmest uanede muligheder. Med vores telefoner kan vi være i konstant kontakt med vores nærmeste, finde svar på stort set alt og billeder af det meste. Og ingen favner den teknologiske udvikling bedre end den unge generation, som både når at tjekke sms’er og sociale medier, inden de når i bad om morgenen.

Men den digitale virkelighed har også faldgruber. Grænser der bliver overskredet. En krænkende tekst. Eller et uønsket billede eksempelvis. Derfor præsenterer regeringen i dag en kampagne mod digitale krænkelser, som er målrettet unge mennesker.

Undersøgelser viser f.eks., at det er gruppen af de 13-17-årige, som er mest udsat for krænkelser på nettet, og det rammer oftere piger og kvinder. Mere end hver femte i denne aldersgruppe har modtaget uønskede beskeder med seksuelt indhold og billeder inden for det seneste år, cirka en tredjedel har oplevet, at unge i det skjulte har taget seksuelle billeder af andre unge, og cirka 10 pct. har delt andres intime billeder uden samtykke.

Og de digitale krænkelser kommer i mange former. Vi har - desværre - alle sammen hørt om nøgenbilleder, der bliver delt på sociale medier, og piger der slut-shames. Hadgrupper på nettet hvor bestemte personer hænges ud og mobbes foran alle andre, seksuelle invitationer fra fremmede eller nogen man næsten ikke kender. Og senest de rystende historier om hurt-core, hvor piger og kvinder tvinges til at filme, at de gør grænseoverskridende ting, som så bliver delt på porno-hjemmesider.

Det er der ingen, der skal finde sig i. Man må nemlig ikke selv om, hvad man deler. Det er ulovligt og digitale krænkelser koster. Med kampagnen sætter vi netop fokus på, hvad der er ulovligt på nettet, og det er vigtigt for os at slå fast, at det ALTID er krænkeren, der har gjort noget forkert. Det er ALDRIG den krænkede - og derfor fokuserer kampagnen på krænkeren.

For det er den krænkende adfærd, vi skal have stoppet. Digitale krænkelser er ulovlige. Og når det er ulovligt, så er det blandt andet fordi, det ofte har store konsekvenser for den, der bliver delt billeder eller videoer af.

Kampagnen skal få endnu flere unge til at sige fra over for digitale krænkelser. For det er jo slet ikke alle unge, der gør den slags. Langt de fleste kunne aldrig finde på det. Men vi har brug for at mange bliver til alle. For digitale krænkelser koster!

Birgitte Vind.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Corona er en gave til Madam Bach

112

Motorcyklist ramt af bil

Leder

I sommerhus eller ej: Det er ikke forbudt, altså er det tilladt

I sommerhus eller ej i coronapåsken? Man kan kun blive forvirret af at lytte til regering og sundhedsmyndigheder. Det er ikke forbudt, altså er det tilladt. Samtidig er politikere og myndigheder noget lorne ved tanken, fordi det muligvis kan sprede smitte. Selv landets politidirektører bidrager til forvirringen som eksempelvis Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som i en pressemeddelelse med overskriften ”Er du helt sikker på, at du skal i sommerhus” opfordrer til, at vi ”tænker grundigt over, om I nu også skal afsted.” Når man ikke kan få et klart svar, må man jo forsøge at tænke selv. Vi ved, at vi bekæmper smitten ved at holde afstand, og nøgternt set er der lige så stor mulighed for det i ferielandet som derhjemme. Faktisk endnu bedre. Der er gennemsnitligt betydeligt længere mellem sommerhusene end mellem parcelhusene i et villakvarter for slet ikke at tale om mellem lejlighederne i et etagebyggeri, hvor man passerer tæt forbi hinanden på trapperne. Og når man skal ud i det skønne påskevejr, vi er blevet lovet, er der i vidtstrakte skove og på kilometerlange strande også bedre muligheder for at undgå et vildtflyvende coronavirus fra en forbipasserende end i byens parker og grønne områder. Derfor må konklusionen være, at det ikke er i strid med god coronaopførsel at tage afsted, når man vel at mærke tager de samme forholdsregler, som vi nu i ugevis har gjort derhjemme. Tag ikke tog eller bus derud - kør i bil. Når man skal handle, så gør det med samme forholdsregler om afstand og håndhygiejne som i supermarkedet derhjemme. Ingen gæster til påskefrokost - selv om det faktisk heller ikke er forbudt, hvis man ikke er flere end 10. Og så videre. Med omtanke er der ikke større risiko for at sprede eller få smitten i sommerhuset end derhjemme. Hvis der var, har vi tiltro til, at myndighederne havde lukket også sommerhusene ned. Ikke desto mindre ville et klart ja eller nej have været rart, så man ikke tager afsted med en tvivl om, hvorvidt det nu også er i orden.

Annonce