Annonce
Hedensted

Kähler så på Kähler hos TorupKunst: - Her er godt at være

Birthe Refshauge Nørup fra Hedensted benyttede lejligheden til at få vurderet en lille Kähler-vase, som hun har arvet af sin mor, der som ung pige i huset havde fået den omkring 1935. - Der er blevet passet godt på den, og der har været rigtig mange vintergækker i den, lød det fra Birthe Refshauge Nørup om vasen. Foto: Søren Gylling

Galleri Torupkunst i Hedensted har i syv år på månedsbasis udstillet hovedsageligt lokalt kunsthåndværk. Søndag kiggede pottemager Lars Henrik Kähler fra Randers forbi.

Annonce

Hedensted:- Det er helt fantastisk at være her, og jeg har set mange fine ting. Jeg står ikke ligefrem og mangler keramik derhjemme, men der har været flere ting, som jeg gerne selv ville eje.

Den 75-årige pottemager Lars Henrik Kähler smiler beskedent. Som landets ældst udøvende pottemager og 5. generation af den navnkundige pottemagerfamilie fra Næstved er hans personlige Kähler-samling og -viden stor.

Ikke desto mindre så han flere sjældne og unikke eksempler på sin families keramik, da han, som en del af sin udstilling hos Galleri TorupKunst søndag, tog turen fra sit hjem i Randers til Hedensted for at vurdere og datere områdets Kähler keramik.

Kähler keramik

Virksomheden blev grundlagt i 1839 i Næstved af den tyske pottemager Herman J. Kähler og var indtil 1975 et familieforetagende.Kählers Keramik startede med produktion af kakkelovne og køkkentøj, og fra 1880'erne begyndte firmaet at lave kunstkeramik. Virksomheden har en lang tradition for at samarbejde med tidens mest toneangivende kunstnere og kunsthåndværkere.I 1975 overtog Næstved Kommune virksomheden, som senere blev købt af Holmegaard Glasværk. Siden kom virksomheden i økonomiske vanskeligheder og blev erklæret konkurs i 2008. Efterfølgende købte arkitekten Frantz Longhi rettighederne til Kähler, som i dag atter er et populært brand.

Galleri-indehaver, Hanne Jensen th., tog personligt imod den linde strøm af mennesker, der søndag kom for at få vurderet deres Kähler-keramik. Foto: Søren Gylling
Annonce

Unik uran-glasur

Blandt dagens medbragte keramik var en stor gul gulvvase fra 1920'erne, der var belagt med den helt særlige og eftertragtede uran-glasur.

- Det er meget sjældent at se de her vaser i den stand og størrelse. Vi havde to store tromler med uran på værkstedet i Næstved, men i begyndelsen af 1960'erne opdagede Risø, at vi havde det, og de kom og beslaglagde det. Vi troede, vi kunne få en god pris på det, men fik kun det, som vi havde købt det for før 1. verdenskrig, fortalte Lars Henrik Kähler om den potentielt radioaktive glasur, der ikke længere må bruges.

Det er anden gang, pottemageren med det kendte efternavn udstiller på det lille galleri Torupkunst i Hedensted. Første gang var sammen med sin tidligere elev, Julie Damhus, men i denne omgang har det kun været hans egen kunstkeramik, der har suppleret galleriindehaver Hanne Jensens malerier på væggene.

For fire uger siden var han også forbi galleriet for både at dreje og vurdere Kähler-keramik. Et arrangement, der tiltrak så mange mennesker, at succesen skulle gentages.

Lars Henrik Kähler var imponeret af den fine stand og størrelse på denne uran-glaserede Kähler-gulvvase fra 1920'erne. Han vurderede den til at have en værdi på op til 10.000 kr. Foto: Søren Gylling
Annonce

Plads til egen kunst

Siden Hanne Jensen i 2011 åbnede sit lille galleri i udkanten af Hedensted, har hun haft 50 forskellige gæsteudstillere forbi.

De har udstillet alt fra kunsthåndværk og foto til strik- og trædesign i galleriet, og det er især til de lejlighedsvise søndagsåbninger, strømmen af besøgende er stor.

- Jeg har tegnet med kul og farveblyanter, siden jeg var barn. På et tidspunkt syntes jeg, det kunne være spændende med akryl og vand. Men det betød større billeder, og noget der ikke lige kunne være i en notesbog. Efterhånden fik jeg lavet så mange billeder, at min mand foreslog, at vi lavede et galleri, fortæller Hanne Jensen om begyndelsen på Galleri TorupKunst, hvor hendes egne malerier altid er blevet suppleret af de skiftende gæsteudstillere.

Hun har sjældent haft problemer med at finde kunstnere, der vil udstille i galleriet.

- Nogle henvender sig selv, men mange spørger jeg også meget ydmygt, om de kunne være interesserede. Heldigvis siger langt de fleste ja. Selvom det er et lille hobbygalleri, når jeg langt ud gennem min hjemmeside, sociale medier og mailinglister, fortæller Hanne Jensen.

I Galleri TorupKunst har Hanne Jensens malerier altid prydet væggene, mens skiftende gæsteudstillere har indtaget gulv og borde med deres kunst. Foto: Søren Gylling
Galleriet er indrettet i en del af en tidligere stald på Hanne Jensens ejendom på Torupvej i Hedensted. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Næste runde starter: Beboere på to plejecentre får andet stik i denne uge

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce