Annonce
Østjylland

Kaffe, te eller noget midt imellem: To studiekammerater har succes med at sælge en sydamerikansk drik

Kasper Erichsen (tv.) og Mads Rigét (th.) har lavet et nyt te-koncept, Matetea. Foto: Flemming Krogh
De to unge århusianere, Kasper Erichsen og Mads Rigét har succes med et nyt te-koncept, Matetea, en stærk te, som minder om kaffe.

AARHUS: Lageret hos det nystartede firma, Matetea, bugner med brune papkasser fyldt med en særlig drik, yerba mate. Den minder om stærk te, men har opkvikkende virkning, som minder om kaffe.

Matetea holder til i udkanten af byen, hvor de to iværksættere bag navnet, Mads Rigét og Kasper Erichsen, deler kontorplads på en repos i virksomheden. De har også et lille tekøkken og et bord, hvor de har dækket på med kopper og to termokander.

Den ene kande er denne formiddag fyldt med friskbrygget kaffe, den anden med en sydamerikanske drik, kaldet mate.

Annonce

- Nu kan du selv vælge. Vil du starte med en almindelig kop kaffe, eller vil du prøve vores Matetea, lyder det kækt fra Kasper, der ligesom sin makker gerne nyder en kop kaffe, men som har taget den særlige te til sig.

Inspirationen til at drikke mate kommer fra fodboldmiljøet. De to iværksættere, som de begge læste en kandidat i International Business på Aarhus BSS for få år siden, har begge spillet fodbold og følger stjerner som Messi, Suarez og andre kendte spiller fra Sydamerika på de sociale medier.

- Vi lagde mærke til, at de ofte drikker mate, som er en særlig sydamerikansk te. Mate udvindes af yerba mate, en urt, som på én gang rummer det bedste fra grøn te, og desuden opkvikkende koffein, som vi kender det fra kaffe. Nu er vi nærmest selv blevet afhængige af at drikke mate, siger Kasper, imens han skænker en kop mate.

Hurtig vækst

Smagen minder mere om te end kaffe. Det samme gør duften. Men mate er kraftig i smagen. Hvis man er af den opfattelse, at te er noget, man drikker når man er syg, eller noget tyndt pjask, tager man fejl med mate. Drikken har en styrke, som gør den til noget særligt.

Kasper Erichsen (th) og Mads Rigét lejet et stort lokale i den vestlige del af Aarhus til deres firma. Foto: Flemming Krogh

De to makkere i firmaet begyndte i det små for et par år siden.

- Vi startede op i min mors garage derhjemme. Men snart fik vi fyldt den op med mate, som vi importerede fra Sydamerika. Vi startede med at sælge online og er også begyndt at sælge til butikker rundt om i landet, fortæller Mads.

Salget gik godt. Det endte snart med, at firmaet rykkede ind på den nuværende adresse.

At mødes over en kop kaffe er en udbredt tradition i Danmark. På samme måde mødes man i Sydamerika med venner og familie, men her byder man hinanden på mate.

Mads Rigét. Matetea

For et års tid siden besluttede Mads og Kasper, at de ville lave deres egen, nordiske version af mate.

- Vi har lavet en mindre grov udgave af mate, som vi får fremstillet i en særlig indpakning. Vi har både en 'naturel' udgave og en version, hvor vi tilsætter guarana og citron, som vi mener gør den mere tilgængelig for skandinaviske smagsløg, fortæller Kasper og tager en slurk af deres egen version.

- At mødes over en kop kaffe er en udbredt tradition i Danmark. På samme måde mødes man i Sydamerika med venner og familie, men her byder man hinanden på mate. Den oprindelige måde er at lade den samme kop med mate gå rundt fra person til person. Når det slipper op, hælder man blot mere varmt vand på omkring 80 grader på urterne, som har kraften til at vare i lang tid, siger Mads.

Annonce

Særlige krav til plantage

Vi holder os dog til vores egne kopper i dag. Det er ligesom en del af vores kultur. Men pointen er god nok: Mate holder i lang tid, hvis man bruger en stempelkande eller et tefilter.

De to gutter, der står bag Matetea, pakker selv bestillinger til kunderne. Foto: Flemming Krogh

Mange af de folk, som Mads og Kasper følger på nettet, drikker mate af et sugerør.

Idéen med et sugerør har de taget til sig. Gaveæskerne, som rummer poser med begge varianter og en kop med firmaets logo, rummer også et særligt sugerør i metal. Sugerøret har et lille filter i bunden, som betyder, at man kan drikke mate uden at få de små blade i munden - hvis man altså ikke bruger en stempelkande.

Firmaets egen version af mate bliver fremstillet i en plantage i Brasilien.

- Det har taget os lang tid at finde samarbejdspartnere, der kan leve op til vores krav om økologi og bæredygtighed, men det er lykkedes os, og vi er virkelig stolte af resultatet, fortæller Kasper Erichsen.

Det bedste fra to verdener

Yerba mate er plante, der vokser på plantager i Sydamerika. Af bladene fra planten laves en drik, der kaldes mate.

Drikken har en unik historie, der går flere århundreder tilbage. Med tiden har mate opnået status som nationaldrik i lande som Argentina og Uruguay.

Udover den unikke historie er mate også kendt som drikken, der kombinerer det bedste fra kaffe og grøn te. Bladene har nemlig et naturlig indhold af koffein (næsten samme mængde som kaffe).

www.matetea.dk

Parret havde planer om at rejse til Sydamerika, for at besøge plantagen. Det har corona dog sat en stopper for - indtil videre. Nu er rejsen udsat til foråret.

Salget af Mateteas egen produktion og de mere velkendte, sydamerikanske mærker, går fremad. Makkerparret får begge løn.

- Vi klarer og ganske godt. Mange mennesker har fået øjnene op for Matetea. Ikke bare kendte fodboldspillere, griner Kasper.

Matetea tilbyder to versioner af mate. Den dyreste til 120 kroner, hvor de tilsætter guarana og citron, og en naturel-udgave til 100 kroner. Foto: Flemming Krogh

Med webshops i seks europæiske lande, en kundebase på mere end 15.000 kunder og et salg mere end 10 tons yerba mate, har de to iværksættere tilsyneladende gang i noget særligt, selvom de nok ikke kan udkonkurrere kaffe, danskernes nationaldrik, foreløbigt.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Missede betalingen for hundredvis af ordrer: At det lige skulle ske op til black friday, er bare surt

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Horsens Kommune køber historiske bygninger for millionbeløb: - Hvis det er muligt, skal der etableres et indendørs skatecenter

Horsens For abonnenter

Betalingsparkering har fået pendler til at droppe Horsens Station: - Det giver ikke mening, når man skal være væk i flere dage

Horsens

Chikane på motorvejen: Lyserød VW Lupo lavede hårde opbremsninger og kastede med tomme flasker

Horsens For abonnenter

Sag om Langelinievold er udsat til næste år: Vigtigt vidne kunne ikke afgive forklaring

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Horsens

Kæmpe brand hos P. Olesen: Det ser værre ud, end det er, siger direktør

Ikast-Brande

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Kultur

Sommerspil fejrer 50-års jubilæum næste år: Søger skuespillere, sangere og dansere i alle aldre - også "gamle"

Horsens For abonnenter

Godt gang i salget af boliger til under to millioner: Se denne uges 16 bolighandler

Horsens

Politiet efterlyser mand med demens: Forsvundet fra undersøgelse på Horsens Sygehus

Annonce