Annonce
Odder

K vil give mere kost og spand til de ældre: Men der er ikke brug for at gøre mere rent

Ifølge Martin Mikkelsen efterspørger ældre mere rengøring, men det er ikke et billede Seniorrådet genkender og tal fra Danmarks Statistik bekræfter, at det faktisk ser ret godt ud med rengøringsstandarden i Odder Kommune. Arkivfoto: Morten Marboe
Selvom de borgere over 65, der er visiterede til hjemmehjælp, får mere hjælp i Odder end i nogen andre kommuner i Østjylland, var det et ufravigeligt kardinalpunkt for Konservative. Det måtte partiet høre for i byrådssalen mandag aften.

Odder: Konservative forlod for et par uger siden budgetforhandlingerne, da flertallet ikke ville være med til at finde 700.000 kroner til mere rengøring til de ældre, som partiet ønskede.

Ifølge Martin Mikkelsen burde beløbet ikke være nogen "stor knast", hvorfor partiet valgte at forlade forhandlingerne, hvilket undrede flere af de andre partier.

Beslutningen blev da også blev kommenteret på mandagens byrådsmøde.

Annonce

- Flertallets budget er underfinansieret på ældreområdet med fem millioner kroner, og så går I på grund af 700.000 til mere rengøring. Det forstår jeg slet ikke, sagde Ditte-Marie Thejsen (EL).

Ifølge Martin Mikkelsen har han fået en ”lille håndfuld” henvendelser fra borgere, der kunne ønske sig en bedre standard for rengøringen, og som pegede på, at standarden målt ift. antal gange der som minimum blev rengjort, var dårligere end i nabokommunen.

Tal fra Danmarks Statistik og Ældresagen viser dog et mere nuanceret billede.

Ikke seniorrådets opfattelse

I Odder Kommune modtager de ældre over 65 år, som er visiteret til hjemmehjælp, 4,14 timer om ugen, hvilket er 50 pct. mere end i Silkeborg, og mere end nogen anden kommune i Østjylland. Det viser tal fra Ældresagen.

Næstformand i Odder Kommunes seniorråd Harry Bengtsen har ikke oplevet, at nogen direkte har klaget over rengøring, men fortæller derimod, at seniorrådets generelle opfattelse er, at der i Odder Kommune er en rimelig god standard, uanset om det drejer sig om rengøring eller personlig pleje.

- Selvfølgelig er der mangel på tid, det er der altid, men det er ikke sådan, at der er minuttyranni. Man går meget mere individuelt til værks, og ser på hvad behovet er, siger han.

Ifølge næstformanden har ledelsen for Sundhed & Omsorg været i stand til at implementere mulighed for en vis fleksibilitet for medarbejderne, der gør, at selvom der er en vis standard for, hvor tit man som minimum har krav på at få gjort rent, kan det sagtens imødekommes, hvis der opstår et behov for ekstra rengøring.

- Vores indtryk er, at hvis en hjemmehjælper, når vedkommende gør rent, ser, at der er behov for mere rengøring, at så bliver det også gjort, siger han.

Annonce

Børn før ældre

Ifølge Martin Mikkelsen er det dog væsentligt at skelne imellem økonomi og ledelse.

- Man har jo i Odder et godt omdømme på ældreområdet, men det skal jo ikke forhindre os i, at vi gerne vil løfte det på rengøring, hvor det – så vidt jeg har forstået det – ikke er på samme niveau som i Århus og Skanderborg, siger han.

Ønsket om mere rengøring til de ældre er ikke nyt for Konservative, der sammen med DF også havde emnet med i deres alternative budget for sidste år.

Jeg kan jo ikke forstå, at det kun er nogen i børne,- uddannelses- og kulturudvalget, der kan få fuld gevinst, hver gang der bliver indgået en budgetaftale.

Martin Mikkelsen, K

Forud for budgetdrøftelserne i år kom social,- sundhed- og forebyggelsesudvalget med et ønske om rengøring til de ældre hver anden uge. Det skete blandt andet på baggrund af en henvendelse fra Fællesrådet på Bronzealdervej. Forslaget, der ville koste to millioner kroner om året, blev nedstemt. Martin Mikkelsen undrer sig over, at det, i hans optik, aldrig tilgodeses når SSF-udvalget har ønsker.

- Jeg kan jo ikke forstå, at det kun er nogen i børne,- uddannelses- og kulturudvalget, der kan få fuld gevinst, hver gang der bliver indgået en budgetaftale, siger han.

Hjemmehjælp

Borgere over 65 visiteret til hjemmehjælp modtog i Odder Kommune i 2010 3,7 timer om ugen, det samme som gennemsnittet for hele landet.

I 2020 var tallet i Odder Kommune steget til 4,0 timer om ugen, mens gennemsnittet for hele landet var faldet til 3,2 timer om ugen. Odder Kommune ligger altså 25 pct. over landsgennemsnittet.

Ser man på visiterede timer til praktisk hjælp, udgør den i 2020 1,5 timer om ugen i Odder Kommune, mens tallet for hele landet er 0,9 timer om ugen. Odder Kommune ligger altså over 50 pct. over landsgennemsnittet.

Antallet af hjemmehjælpstimer er i løbet af de sidste ti år svundet ind med næsten otte millioner timer årligt på landsplan.Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Hedensted

Politiet måtte tilkaldes til to kamphaner på bodega

Erhverv

Fra bekymrende forår til travl sommer: Turister har bidt på nyt maritimt ferietilbud i Juelsminde

Forsvaret: Det vil tage mere end 50 år at rydde op efter vores forureninger

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Højere vandstand i Bygholm Sø end ved sidste års evakuering: Afspærring måtte skæres op og 4000 liter blev sendt videre i åen - i sekundet

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Hedensted

Hedensted får træls topplacering for hjemmehjælp: Ældre Sagen kalder til borgermøde på trods af usikre tal

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Slingrende kørsel vakte opmærksomhed - nu er 68-årig sigtet for spritkørsel

Annonce