Annonce
Brædstrup

Kørelærer gennem 50 år er bekymret: Der er kommet 'klumper i systemet'

Benny Thomsen ved sin skolevogn. Han har rundet sit 50-års jubilæum, men her på det seneste har han ikke været helt så glad for sit job som førhen. Bureaukrati og "corona-klumper" i systemet har gjort jobbet vanskeligt. Foto: Peter Hald
Østjyllands mest erfarne kørelærer, Benny Thomsen fra Brædstrup, er ikke glad for, at der er kommet ventetid til køreprøver.

Brædstrup: En lyseblå VW Golf holder uden for et hus på Tønningvej i Brædstrup, og umiddelbart ligner den mange andre biler af samme type - bortset fra en vigtig detalje: På taget af bilen er der et hvidt skilt med teksten "Skolevogn".

Så ved de fleste i Brædstrup og omegn, hvem bilen tilhører. Nemlig Benny Thomsen, indehaver af Bennys Køreskole gennem 50 år.

Du læste rigtigt. 50 år i kørelærerbranchen...

Annonce

Den 73-årige Benny Thomsen har for nylig fejret 50-års jubilæum som kørelærer, og han har ikke tænkt sig at slippe foden fra speederen lige foreløbig. Omend tanken har strejfet ham:

- Jeg kunne jo være gået på pension som 65-årig, og de seneste 10 år har jeg sagt til mig selv: "Næste år stopper du". Men det er jo ikke blevet til noget. Jeg holder af mit arbejde. Og jeg synes, at jeg foretager mig noget nyttigt. Det er interessant at lære de unge at køre bil, og i dag må man jo konstatere, at biler er blevet mere og mere uundværlige. Der bliver jo skåret kraftigt ned på den offentlige trafik, og de fleste husstande har to eller tre biler, siger Benny Thomsen.


De sidste 10 år har jeg sagt til mig selv: "Næste år stopper du". Men det er jo ikke blevet til noget.

Benny Thomsen, kørelærer


Blikket er skarpt som altid, og hænderne er stærke. Benny Thomsen holder sig i topform ved at fælde træer i sit lille skovstykke ved Silkeborg og kløve det bagefter.

Under corona-nedlukningen brugte han fire måneder som skovarbejder, og brændestablen derhjemme er godt fyldt.

- Det er virkelig afstressende. Det gør mig godt at kløve træ, og hvis jeg har haft en vanskelig elev, kan jeg flække en hvidgran i ét hug, siger han med et drilsk grin.

Bekymret for bureaukrati

Benny Thomsen er en munter mand, men der er tendenser i tiden, der bekymrer ham og hustruen Anna Lise, der hjælper til med det administrative. Parret ser med kritiske øjne på det tiltagende bureaukrati og de mange regler, der er kommet til.

Og så er det ikke blevet bedre at, at corona-nedlukningen har gjort livet meget vanskeligere for kørelærerne og deres elever:

- Der er kommet "klumper i systemet". Vi blev jo lukket ned i fire måneder, og nu står eleverne i kø. Det er blevet meget svært at skaffe tider til køreprøver, og der er mangel på prøvesagkyndige til køreprøverne, især her i Sydøstjyllands Politikreds. De er synd for de unge mennesker, der må vente - selv har jeg to hold, der venter på køreprøve - og det er også synd for dem, der skal generhverve kørekortet. Mange af dem skal jo nå det inden for en vis tidsfrist, siger Benny Thomsen.

Denne træ-bil fik Benny Thomsen i jubilæumsgave. Den er specialfremstillet af firmaet Kay Bojesen Denmark. Foto: Peter Hald

Måske bliver det bedre. Den 1. oktober overtager Færdelsstyrelsen ansvaret for at stille med mandskab til kørekort-administration og køreprøver fra politiet.

- Det er jeg spændt på. Det skal helst blive bedre. Dansk Kørelærer-Union har ligefrem brugt udtrykket "ventetids-helvede, siger Benny Thomsen.

Mængden af regler og kravene til kørelærerne er steget i årenes løb. Der er meget, der skal nås, og der vanker bøder til kørelærerne, hvis de træder ved siden af. Kravet er mindst 31 moduler, og mørkekørsel, manøvrebaner, motorvejskørsel med mere er obligatorisk. Meget af det er fornuftigt nok, mener Benny Thomsen, for trafikmængden er steget, og kravene til bilisterne er steget. Men netop derfor ser han gerne, at antallet af praktiske køretimer stiger fremfor mængden af teori.

- Vi blev jo lukket ned i fire måneder, og nu står eleverne i kø. Det er blevet meget svært at skaffe tider til køreprøver, og der er mangel på prøvesagkyndige til køreprøverne, siger Benny Thomsen. Foto: Peter Hald

Problemet med "propper i systemet" er bare ikke så sjovt.

- Flere af mine kolleger bliver rigtig stressede - det kan jeg høre, når jeg taler med dem. Selv kan jeg da stadig sove om natten, siger Benny Thomsen.

Annonce

Sled otte Golf'er op

Den erfarne kørelærer har dog også en hel del at glæde sig over. I de 50 år har han med succes lært 2500 personer at køre bil, og det er blevet fejret på usædvanlig vis.

På en reol i stuen står der en bil af træ - et stykke specialfremstillet Kay Bojesen-brugskunst, som Benny Thomsen fik i jubilæumsgave.

Den bil kaster han ofte et kærligt blik på, og han kan ikke lade være med at tænke på, at han i tidens løb har slidt mindst otte køreskole-Golf'er op...

Annonce
Kultur For abonnenter

Det begyndte med et lille prik af en gravko: 250.000 mursten senere er vilde Vestsalen klar til brug

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Det tog syv år at få solgt første etape: Nu bliver grundene i anden etape revet væk

Horsens For abonnenter

Verbale overgreb og en far, som har fysisk fat i instruktøren: Svømmeklub truer med at udelukke forældre

Ikast-Brande

Gavmildt skolebudget: 60 millioner kroner til to skoler

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Debat

Vi tager i høj grad trafikanterne alvorligt og arbejder seriøst med afspærring og skiltning, men vi kan nok gøre det lidt bedre og takker i den forbindelse for "hippet" fra Lene Vestergaard

Hedensted For abonnenter

Claus Bjørn er gået ind i politik som 54-årig: Vil byde ind i stedet for at snakke om, at andre burde gøre noget

Hedensted

Berygtet gaderæs er tilbage i industrikvarter: Hverken vagtværn eller vejchikaner stopper dem

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Podcast

For et år siden fik Horsens en ny gågade til 60 millioner - i dag savner en af butikkerne, at der blev brugt flere penge på Torvet

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

HFS fik revanche mod Odder: Cheftræner tror på, at det kan blive et resultatmæssigt vendepunkt

AC Horsens For abonnenter

To nye AC Horsens-spillere beviste deres værd: Sejren over Hobro gav tre point og en ny afgørende formel på succes

Hedensted

Virksomheder plages af gaderæs: - De smider cigaretskodder og pisser på vores bygninger

Annonce