Annonce
112

Kør bil, når du kører bil: Politiet sætter ind mod uopmærksomme trafikanter

Kør bil når du kører bil. Sådan lyder budskabet, når politiet i denne uge gennemfører en landsdækkende uopmærksomheds-kampagne. Arkivfoto
I denne uge holder politiet særligt øje med bilister, der foretager sig alt muligt andet end at køre bil, når de sidder bag rattet.

Horsens: Der er uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

Og for at bringe det tal ned og få bilister til at holde fokus på netop at køre bil, når de sidder bag rattet, sætter Sydøstjyllands Politi sammen med landets øvrige 11 politikredse i denne uge ind med en uopmærksomhedskampagne.

- Det betyder, at vi har patruljer på gaden, der er særligt opmærksomme på, at bilisterne ikke bruger tid på alt muligt andet end at køre bil, når de sidder bag rattet, siger politikommissær Christian Skytt fra Sydøstjyllands Politi.

Han understreger, at selvom det selvfølgelig også handler om ikke at bruge mobiltelefon bag rattet, er der mange andre ting, der kan tage fokus fra bilisterne.

Annonce

Kan ende fatalt

Og ifølge en undersøgelse fra Rigspolititets Nationale Færdselscenter er der god grund til, at politiet sætter ind.

Undersøgelsen, der har observeret, hvad 26.000 bilister foretager sig bag rattet, slår fast, at omkring seks procent af alle førere af personbiler og varevogne gør noget, der kan distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken, mens de sidder bag rattet. Det kan bl.a. handle om at tale i håndholdt telefon, indstille deres gps eller spise eller drikke, mens bilen er i fart.

For førere af lastbiler er tallet endnu højere. Her drejer det sig ifølge en pressemeddelelse fra Rigspolitiet om omkring 15 procent af chaufførerne, der laver ting, der kræver deres opmærksomhed, mens de sidder bag rattet.

Og det kan være fatalt ikke at holde opmærksomheden på vejen.

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter i en pressemeddelelse.

I september blev straffen skærpet, så det nu giver et klip i kørekortet, hvis du for eksempel bruger håndholdt mobiltelefon, mens du kører bil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce