Annonce
Odder

Købmandsgårdens overlevelse hænger i en tynd tråd

Hundslund Købmandsgård er i alvorlig krise, og derfor har bestyrelsen på det seneste arbejdet hårdt på at finde en løsning. På billedet ses bestyrelsesmedlem Knud Naldal (t.v.) og formand Jan Andersen. Foto: Morten Pape

Stor redningsaktion for Hundslunds eneste dagligvarebutik blev sat i gang på årsmødet i Hundslund Hallen. Men vejen til overlevelse er belagt med brosten.

Hundslund: Der måtte et godt to timer langt møde til, før det tirsdag aften for alvor gik op for borgerne i Hundslund, at Købmandsgården på Landevejen er tæt på at dreje nøglen om. Men så trådte de også i karakter.

Ved hjælp af udleverede skemaer afgav de 110 mødedeltagere løfte om, at de her og nu vil købe andele i butikken for alt 60.000 kr., samt at de hver måned vil foretage forskudsindbetalinger for 55.500 kr. Altså at de vil indsætte eksempelvis 500 kr. eller 1000 kr. på butikkens konto og få trukket pengene herfra, når de handler.

Ved at være sikret en noget mere stabil kundekreds end i dag håber bestyrelsen, at omsætningen kan få et tiltrængt nøk opad.

- Det er prisværdigt, at deltagerne på årsmødet i den grad udviste engagement, men det undrer mig ikke så meget. Det er jo netop de borgere, som allerede bruger Købmandsgården og eksempelvis er frivillige i butikken. Nej, den store udfordring bliver at få fat i alle de andre borgere i Hundslund og omegn. Og det haster, for uden deres støtte må vi dreje nøglen om ganske snart, siger Jan Andersen, der er formand for Købmandsgårdens bestyrelse.

Det er alvor det her. Medmindre stort set alle borgere i 8350-området træder i karakter, må Købmandsgården Lukke.

Jan Andersen, formand for Hundslund Købmandsgårds bestyrelse
Annonce

Mangler mindst 200.000 kr.

For det står slemt til med butikkens økonomi, idet regnskabet for 2016 viser et driftsunderskud på 300.000 kr.

Lige så røde tal burde være fremkommet i de to foregående år, men de forputtede sig, fordi den selvejende institution i 2014 og 2015 modtog erstatning for en brand i 2014.

De beløb indgik fejlagtigt som en del af indtjeningen og førte i oktober sidste år til, at bestyrelsen stoppede samarbejdet med sin administrative leder.

Siden da er der blevet ryddet op i økonomien, og spørger man Jan Andersen, er der stadig håb for butikken. Eksempelvis sluttede første kvartal 2017 med et underskud på kun 10.000 kr.

- Det ændrer dog ikke på, at økonomien er elendig. Vi skal bruge mindst 200.000 kr. og gerne det dobbelte for at køre videre. Som det står lige nu, vil vi kun med nød og næppe kunne betale vores gæld, hvis vi realiserer vores aktiver og lukker ned. Den måde kan man ikke drive forretning på, sagde han på mødet, hvor han også understregede, at en butik som Købmandsgården aldrig vil kunne konkurrere med de store kæder.

Annonce

Hjerteblod

- I skal betragte Købmandsgården som jeres hjerteblod og være villige til at betale lidt ekstra for varerne. Til gengæld har Hundslund et sted, hvor man kan hente pakker, medicin fra apoteket, få sine daglige fornødenheder samt mødes over en kop kaffe. Det koster, sagde han.

Spørgsmålet er så, om borgerne i Hundslund er villige til at betale den pris?

Det vil formentlig blive klarlagt onsdag 10. maj kl. 19, når der igen er borgermøde i Hundslund Hallen. Her vil alle deltagere blive stillet over for spørgsmålet om, hvorvidt de vil købe andelsbeviser.

Lykkes det at få solgt andele for mere end 160.000 kr., fortsætter butikken, som i så fald vil blive omdannet til et andelsselskab med begrænset ansvar.

- Lykkes det ikke, lukker vi, siger Jan Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce