Annonce
Danmark

Kronisk syge Sanne blev hjemme, da Danmark lukkede ned: Nu står hendes arbejdsgiver med regningen

Sanne Struve privatfoto
Ændring i sygedagpengeloven, der fra den 20. maj giver mulighed for refusion for hjemsendte medarbejdere i risikogruppen, har ikke tilbagevirkende kraft. Derfor kan købmand i Gudme på Fyn ikke få refusion for kronisk syg medarbejder, der i marts blev opfordret af læge til at blive hjemme. Gigtforeningen mener, at regeringen bør ændre loven igen.
Annonce

Refusion: Onsdag den 11. marts var coronavirusset for alvor begyndt at sprede sig i Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen sendte skolebørn, studerende og offentligt ansatte hjem. Danmark lukkede ned.

- Jeg vil derudover kraftigt opfordre alle sårbare borgere til at blive hjemme. Dem, som corona kan ramme særligt hårdt, lød det fra statsministeren bag talerstolen.

Hjemme i stuen fik netop den besked 45-årige Sanne Struve, der bor i Oure og er ansat i fleksjob i Min Købmand i Gudme, til at reagere.

Hun er kronisk syg med den sjældne gigtsygdom lupus, der får immunforsvaret til umotiveret at angribe raskt væv i kroppen. Det er før gået udover Sanne Struves nyrer. Medicinen, som hun får gennem drop, dæmper immunsystemet, så kroppen ikke ødelægger sig selv.


Jeg synes, det er en dårlig måde at behandle os svage og arbejdsgiverne på. Skulle jeg tage på arbejde med risiko for, at jeg ikke ville overleve, hvis jeg blev smittet

Sanne Struve


Sanne kontaktede Odense Universitetshospital, hvor hun modtager behandlingen hver femte uge. Herfra lød beskeden fra en overlæge, at Sanne ikke skulle tage på arbejde, fordi hun får immundæmpende medicin.

- Når lægen sagde sådan, var jeg ikke i tvivl om, at jeg skulle blive hjemme. Jeg skulle ikke risikere at blive smittet, fik jeg at vide, siger Sanne Struve.

Hendes chef i købmandsforretningen, Martin Pellegård, var heller ikke i tvivl.

- Hun blev anbefalet at blive hjemme, fordi hun er i risikogruppen. Det kunne jeg jo godt forstå, så det fik hun selvfølgelig lov til, siger han.

Annonce

Ingen refusion med tilbagevirkende kraft

I næsten to måneder blev Sanne Struve hjemme fra arbejde med løn. Den 4. maj var Martin Pellegård dog nødt til at kalde hende tilbage i butikken. Der var ikke længere råd til at betale løn til både Sanne og hendes afløser.

I midten af maj blev regeringen ellers enig med Folketingets øvrige partier om en ændring i sygedagpengeloven.

Fra den 20. maj gav man arbejdsgivere ret til sygedagpengerefusion for hjemsendte lønmodtagere, der er i særlig risiko ved smitte af covid-19, fordi de for eksempel er i immundæmpende behandling.

Men den nye regel har ikke tilbagevirkende kraft, og det er fuldstændig uholdbart, hvis man spørger Gigtforeningen.

- Det betyder, at både arbejdsgiverne og en gruppe af lønmodtagere, som er kronisk syge, kommer i klemme, siger direktør Mette Bryde Lind.

Hun kan ikke sætte præcise tal på antallet af sager, men fortæller, at Gigtforeningen modtager rigtig mange henvendelser om lignende problemstillinger i deres rådgivningsafdeling.

- Der er dels dem, der siger, de ikke har turdet passe deres arbejde, men fordi deres arbejdsgivere ikke har kunnet få refusion, ville de ingen penge få, hvis de blev hjemme. Vi er også blevet kontaktet af en del arbejdsgivere, der spørger, hvad de skal stille op. Det er helt uholdbart, siger Mette Bryde Lind.

Annonce

S: Vi holder os til nuværende aftale

Både Sanne Struve og hendes arbejdsgiver, Martin Pellegård, havde indtryk af, at de ville få en økonomisk håndsrækning, når nu det blev italesat på den måde, at der skulle passes på de mest sårbare.

- Vi har jo heldigvis mærket et omsætningsløft under corona, men den optur, vi har haft i omsætningen, kan ikke helt mærkes på bundlinjen. Meget af det, vi har tjent oveni det normale, er blevet brugt på lønudgifter, siger Martin Pellegård.

Selvom købmandsforretningen gentagne gange søgte refusion for lønudgifterne ved kommunen, fik de afslag, fordi Sanne ikke var smittet eller i karantæne. Inden lovændringen trådte i kraft, var det forudsætningerne for refusion.

- Jeg synes, det er en dårlig måde at behandle os svage og arbejdsgiverne på. Skulle jeg tage på arbejde med risiko for, at jeg ikke ville overleve, hvis jeg blev smittet? spørger Sanne Struve.

I Gigtforeningen mener man, at loven bør ændres igen, så reglerne har tilbagevirkende kraft og i stedet gælder fra den 11. marts, hvor regeringen bad danskerne om at blive hjemme.

- Statsministeren gav jo netop udtryk for, at man skulle vise samfundssind. Vi skulle tage os af risikogrupperne og de svage. I det her tilfælde er der tale om en svag part, som man overhovedet ikke har tænkt på, siger Mette Bryde Lind.

Avisen Danmark har efterspurgt en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), men han er på ferie. Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser.

I begyndelsen af juli afviste ordføreren at forholde sig til en lignende sag i dagbladet Politiken. Han påpegede dog, at det altid kan diskuteres, om man har hjulpet nok i krisen.

- Lige nu holder vi os til den aftale, vi har, fastslog han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted

Kvinde kørte op i anden kvinde

Horsens

Lars mener, at hans 150.000 burhøns har det fantastisk: Intet taler for at nedlægge produktionen

Annonce