Annonce
Rejser

København: Vestvolden - den vilde oase

En graffitibeklædt kanonstilling på Vestvoldens vilde vestlige side. Foto: Frederik Ahm Krag
Tæt på det centrale København findes et råt og uspoleret landskab, hvor børn kan fantasere sig til vildmark og jungle, og de lidt ældre giver det første kys eller ryger og drikker øl i smug. Tag med til Vestvolden.
Annonce

En særlig stor raket i gnistrende flugt taber højde og rammer direkte ind i tårnspiret og eksploderer. Ild breder sig, og et kæmpe lysskær oplyser brostensveje og huse langt ned i sidegaderne.

Vor Frue Kirkes tårn er ramt, og kirken er i lys lue. Nogle timer efter er den brændt helt ned. Det samme er større områder i den indre by. Dagen efter, 6. september 1807, overgiver København sig. Danmark mister hele sin flåde til englænderne.

Dette må aldrig ske igen. København har brug for et helt nyt og moderne forsvarsværk omkring byen. Et som kan holde kanoner, skibe og soldater på behørig afstand, så byen ikke igen kan beskydes direkte. Men et sådant byggeri er dyrt og tager tid.

Annonce

En beskyttende ring om København

Fra 1858 og 60 år frem til første verdenskrig gennemfører man et enormt anlægsprojekt og bygger Københavns befæstning i flere etaper. Der opføres en række sø- og landforter samt kronen på værket, den 14 kilometer lange Vestvolden. Samlet udgør disse anlæg en beskyttende ring rundt om København til forsvar mod ikke mindst det ekspanderende Tyskland i syd.

Der er heldigvis ikke megen aggression over de svømmende svaner på Utterslev Moses sø en klar oktoberdag. Tværtimod ånder stedet ro og natur. Et par kondiløbere overhaler, lige inden stien drejer mod vest langs kanalen til Vestvolden. Efter en halv kilometer drejer Vestvolden mod syd og folder sig ud i sin fulde længde helt til Avedøre.

Annonce

Kanontoget

I sine velmagtsdage kunne man her stige på kanontoget. Det havde seks vogne med mobile svære kanoner, som kunne flyttes frem og tilbage langs fronten efter behov. Hele 50.000 soldater bemandede forsvarsværket under første verdenskrig.

I dag løber den asfalterede Voldgade langs voldens østside, den beskyttede side, som vender ind mod København. Det er også langs Voldgade, folk i alle aldre er ude at nyde vejret, efteråret og weekenden denne søndag.

En større legeplads med klatretårn, svævebane og en masse andre aktiviteter er anlagt foran denne sektion af volden.

Vestvolden

Vestvolden opført ulovligt?

Nej, men tæt på. I 1880’erne og begyndelsen af 1890’erne gennemførte Højre byggeriet gennem en række provisoriske (foreløbige) love, selv om et flertal i Folketinget var imod. Først i 1901 kom parlamentarismen, hvor ingen regering kan sidde et flertal imod sig overhørigt.

Allerede forældet inden færdigbygget?

Nej, men tæt på. Kanonernes rækkevidde blev øget med stor hast i disse år, så allerede mindre end 10 år efter afslutningen i 1894 var artilleriet forældet. I 1920 nedlægges hele anlægget som forældet.

Vestvolden som koldkrigskommandocentral?

Ja og nej. Selve Vestvolden var helt forældet, men i 1952 byggede man Ejbybunkeren ved Vestvolden, som var koldkrigskommandocentral. I dag er bunkeren åben og museum for såvel Vestvolden som den kolde krig.

Danmarks største anlægsarbejde og fortidsminde

Da anlægget blev bygget, var den datidens største anlægsarbejde, kun siden overgået af Storebæltsbroen og Københavns Metro. Desuden blev alt dengang opført med spade og skovl, hvilket sætter opgaven i perspektiv. Anlægget er tilmed formentlig Danmarks største fortidsminde, hvis man ikke medtager Dannevirke, som i dag ligger i Tyskland.

Boligområder ligger tæt op til volden på lange stræk, og stedet er næsten en forlængelse af boligernes fællesarealer. Men samtidig er Vestvolden noget helt andet. Regelmæssigt stikker krudtmagasiner, bemandingsbunkere eller artillerimagasiner frem af voldens jord og indikerer dens dramatiske formål. Bygningerne signalerer en anden og mere vild side af Vestvolden.

Annonce

Råt og uspoleret

Med jævne mellemrum stikker jeg over volden eller igennem tunneler til den vilde side, den, som vender væk fra København, mod vest. Her ligger Vestvoldens voldgrav og forvold. Det var den del af forsvarsværket, som fjenden kunne se og beskyde. Den farlige side.

Krudtmagasin i kombineret beton og mursten. Foto: Frederik Ahm Krag

Voldgrav og skov dominerer dette land. Her er ingen oplysende skilte, asfaltstier eller spisebænke. Her er herligt råt og upoleret. Og utrolig smukt. Det er her man kan blive helt væk, bygge huler, tro man er i vildmarken og lave hemmelige klubber. Her man kysser første gang, drikker øl og ryger i smug eller bare bliver væk fra det hele et par timer.

Annonce

Børnenes favoritter

Flere gange finder jeg smukke oaser uden et menneske. Her glemmer jeg alt om vejnet, boligblokke og toglinjer blot hundrede meter væk. Kun ufortyndet sansefuld fortabelse i stedets skønhed. Hensat til et sted på Midtsjælland eller i Østjyllands naturkiler.

Et par svaner svømmer rundt i en fredelig Utterslev Mose. Foto: Frederik Ahm Krag

Det kan godt være, forældrene synes bedst om den praktiske og velholdte vestside med designet legeplads og asfaltstier. Men jeg er sikker på, at børnenes favoritskove, hemmelige broderskaber og uendelige jungler ligger på den vestlige side. Den, som vender ud mod verden, væk fra hjemmet, ud mod det fremmede, det ukendte, det spændende, det eventyrlige. Det perfekte ved Vestvolden er, at den netop har begge dele og tilmed lige op ad hinanden.

Vestvoldens voldgrav i sprød oktobersol. Foto: Frederik Ahm Krag
Et kig ind i den eventyrlige og vilde vestlige side af Vestvolden. Foto: Frederik Ahm Krag
Vestvolden blev opført i etager mellem 1888 og 1892. Foto: Frederik Ahm Krag
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce