Annonce
Indland

Kærligheden til naturen og Cathrine

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Søren Ryge er synonym med sin have på Djursland. Den, der beder ham om et godt råd, får klar besked. Fredag den 31. juli fylder han 75 år.

Kendere af Søren Ryge Petersen ved, at han holder af blomstrende vejrabatter. At han er vild med at forære kvinder store buketter af georginer, og at han gøder sine afrikanske skærmliljer i forsommeren - aldrig i juli.

De ved også, at han giver sig god tid, og at han ikke er bange for at sige sin mening, uanset om han inviterer DR-seerne hjem i haven på Djursland, eller om han besvarer spørgsmål i Politikens "Lørdagsliv".

Som da en læser for nylig bad om et råd til at bekæmpe højt lyst græs i græsplænen. Efter en høflig indledning kom det: "Jeg er nødt til at løfte pegefingeren og sige, at det gør vel ikke noget, for du klipper det vel bare? For hvis du er så perfekt en haveejer, at du luger græs i din græsplæne, kan jeg ikke hjælpe dig, beklager".

Søren Ryge Petersen, som fylder 75 år 31. juli, er uddannet filosof fra Aarhus Universitet, men det er naturen, der er blevet hans levevej.

I 1977 åbnede han for første gang sin have for Danmarks Radio, og siden er det blevet til 700-800 programmer. Generationer af haveejere har kunnet læne sig op ad hans viden, når han bøjet over bedene har fortalt om alt fra mosegrise til salat i cirkler.

For ikke at tale om de elskede kartofler, for de hører sammen med høns en rigtig have til. Mangler der plads, så kan de sættes i tang på græsplænen.

Seerne har også kunnet nyde godt af evnen til at komme tæt på mennesker, som eller ikke kommer i fjernsynet. Brødrene Anders og Julius, der levede som ungkarle, og mesterkringlebageren Anne Margrethe fra Hirtshals har Søren Ryge Petersen gjort landskendte.

Senest er det parret Mikkel og Frida Fødegård på Sydfyn med de fem børn, der aldrig har gået i hverken institution eller rigtige sko, der har givet stof til eftertanke.

En familie, der altid er sammen og ikke ser tv, gør indtryk. Også når Søren Ryge Petersen efter nogle år vender tilbage for at høre, hvordan det går på det økologiske landbrug nær Svendborg.

Fortællingerne fra tv-programmerne går igen i en række af de bøger, som Søren Ryge Petersen har skrevet. De fleste handler om have og natur, men der er også plads til blandt andre Bette Anne, Anders og Julius og den ruhårede foxterrier Yoyo.

Sidstnævnte har fået sin helt egen bog "Et liv med hund", som udkom for et par år siden.

Søren Ryge Petersen bor sammen med Cathrine Becher, der er lærer. Om hende ved vi, at hun er vild med perlehyacinter. Derfor fik hun i foråret et bed med 2000 løg udlagt som en perlekæde foran stuevinduet.

De har ingen børn sammen, men fra tidligere forhold har han Jens, Signe og Malthe.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste plus

Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce