Annonce
Debat

Kære politikere: Løft blikket og ret det mod sundhedsvæsenets store udfordringer

Sundhedsvæsnet: Flere politikere taler her i valgkampen om borgere med anden etnisk baggrund end dansk som en belastning for det danske samfund. Som repræsentanter for ca. 110.000 ansatte i det danske sygehusvæsen ærgrer vi os. Og vi undrer os over denne unuancerede debat.

På alle danske sygehuse arbejder der personale med mange forskellige nationale baggrunde. Nogle er danske gennem mange generationer. Nogle kommer fra familier, der har boet i Danmark i få generationer. Og nogle ansatte har kun boet i Danmark i kort tid. Men fælles er, at de alle knokler for at sikre borgere og patienter den bedst mulige behandling og pleje. Og sikkert er det, at vi har brug for samtlige ansatte.

De sundhedsfaglige uddannelser er meget søgte – også af studerende og elever med anden etnisk baggrund end dansk. 20 procent af eleverne på social- og sundhedsuddannelserne har anden baggrund end dansk, og sidste år var 27 procent af de nyuddannede bioanalytikere af anden etnisk baggrund end dansk. Hertil kommer hospitalsansatte med udenlandske uddannelser, der naturligvis skal have den nødvendige støtte på arbejdspladsen – ikke mindst hvad angår sproget.

Vi har med andre ord et sundhedsvæsen, der hverken nu eller i fremtiden kan hænge sammen, hvis vi ikke havde vores mange gode kolleger med forskellige nationale baggrunde.

Sundhed er et af de emner, der optager danskerne allermest. Også når der er valg.

Men sygehusvæsenet er dokumenteret underfinansieret. Vi ser medarbejdere, der nogle steder er så fortravlede, at det kan udgøre en risiko for patientsikkerheden. Et personale, som ikke har rammerne til at udføre den kerneopgaver, de hver især brænder for. Og sygehusafdelinger, der indimellem må sende patienter hjem før de er klar til det, fordi der simpelthen ikke er plads til dem.

Vi ser et sundhedsvæsen, der risikerer at falde sammen på grund af de store demografiske ændringer, vores samfund står over for med markant flere ældre og flere med kroniske sygdomme.

Det er derfor brug for, at I som politikere sikrer, at den økonomiske ramme for sygehusene kan stige med to procent årligt, så arbejdspresset ikke bliver så voldsomt, at både patienter og ansatte taber på det. At ingen patienter falder imellem to systemer – og det kan godt sikres uden at regionerne bliver nedlagt. At sundhedsvæsenet bliver indrettet, så alle faggrupper bruger deres kompetencer på deres kerneopgaver – og ikke alt muligt andet. Og så er der brug for politisk lederskab til at foretage den overordnede prioritering i sundhedsvæsenet.

Så kære politikere: Løft blikket og ret det mod sundhedsvæsenets store udfordringer. Og tal så ordentlig til og om vores kolleger som har en anden baggrund end dansk. Det bliver umuligt at løfte sundhedsopgaven de kommende år uden dem, og vores kolleger med anden baggrund end dansk skal behandles med respekt og ordentlighed.

Annonce
Illustration: Gert Ejton
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Omskæringslæge kan fortsætte: En sejr for retssikkerheden

Den udskældte omskæringslæge Said El-Batran fra Vollsmose, der trækker et utal af smerteplagede patienter, klagesager og uhygiejniske spor efter sig, fik tirsdag byrettens ord i Odense for, at han kan fortsætte sit virke. Det virker umiddelbart helt hen i vejret, men det er et vigtigt vidnesbyrd om, at alle skal behandles retfærdigt i vores retssystem. Ikke mindst dem, som er under anklage. Said El-Batran kalder sig selv for "Skandinaviens bedste omskæringslæge" og fortæller, hvordan han i både Finland, Norge og Sverige bliver hentet ind som den fremmeste ekspert på området. Det præcise antal omskæringer, El-Batran har foretaget, svæver i det uvisse. Han fortæller til Avisen Danmark, han har forestået omskæringer siden 2001, hvilken bliver modsagt i dokumenter hos embedslægen i det tidligere Fyns Amt, hvor Said El-Batran skulle have praktiseret omskæringer siden 1989. Said El-Batran fik i 2016 fik to års forbud på at omskære, efter et tilsyn på hans klinik i Aarhus afslørede stærkt kritisable og meget uhygiejniske forhold. Selv mener Said El-Batran, at han gennem mange år har været forfulgt, fordi mange læger er modstandere af rituel omskæring, at der er og har været et politisk pres på myndighederne og læg dertil journalisters evne til at piske en stemning op.

Annonce