Horsens: I 168 år har der været åben forbindelse til himlen fra den ene af indergårdene på det gamle statsfængsel i Horsens. Det er der ikke længere.
Danmarks største mobilkran var lørdag rullet ind på Fængslet for i løbet af dagen at løfte i alt 135 ton tag på plads over den vestlige indergård.
Gården skal fremover udgøre en del af det 110 millioner kroner dyre, historiske ombygningsprojekt Vestsalen. Og selv om der først på formiddagen var tvivl om, hvorvidt vinden – som i toppen af kranen blev målt til 10 m/s – ville genere arbejdet så meget, at opgaven blev forsinket, satte kranføreren omkring kl. 10.30 krogen i det første af i alt tre tag-elementer, der skulle lægges på plads.
Astrid Søes Poulsen, direktørJeg har en klar forventning om, at det her rum bliver et tilløbsstykke i sig selv. Det bliver så flot og imponerende, og det vil tiltrække ting, vi ikke før har haft mulighed for at trække til Fængslet eller til Horsens.
Kort efter svævede et cirka 10 gange 15 meter stort element højt over fængselsgården, mens byggefolk og nysgerrige horsensianere med bøjede nakker fulgte med fra jorden.
Drenget begejstring
Blandt dem var en bredt smilende senior projektchef Søren Vidriksen fra Casa A/S, der er hovedentreprenør på Vestsalen. Som styrmand for processen stod han på flere måder over for et højdepunkt i det byggeri, der begyndte i juni sidste år.
- Det er vildt det her… det er fand'me vildt, lød hans korte kommentar, der faldt med utilsløret drenget begejstring over den tårnhøje og næsten 400 ton tunge krans formåen. Og over, at det arkitektoniske indgreb i det 168 år gamle fængsel nu runder den anden af tre milepæle.
Den første milepæl var skabelsen af en etagehøj og 40 meter lang åben forbindelse mellem indre og ydre fængselsgård.
Efter at have fjernet over en kvart million mursten og afstivet konstruktionen, så den kan klare et tryk på 4000 ton fra de øvre etager, blev den del af byggeriet klaret kort før jul.
Den næste store delopgave var taget.
Det er i løbet af det seneste par måneder blevet samlet i tre store stykker - det tungeste på 53 ton - i et stort telt i den ydre fængselsgård, og da Horsens Folkeblad forlod stedet lørdag ved middagstid, var det første element planmæssigt på plads.
Tredje milepæl bliver nogle mange meter høje og brede jern-hæve-sænkeporte, der skal op indergården, så rummet kan deles op, forklarede Søren Vidriksen.
Fængselsdirektør overtager 1. september
- Det er det sidste lille "flueben". Portene kommer fra Tyskland, og vi er rimeligt fortrøstningsfulde, sagde projektchefen, som med et kig mod himlen og det enorme ”flyvende” tag-element lørdag kunne konstatere, at Vestsalen, der egentlig først skulle være afleveret til Fængslet i december, er flere måneder forud for sin oprindelige tidsplan.
Vestsalen
- Byggeriet af Vestsalen blev officielt sat i gang 11. juni.
- Salen, der har et budget på cirka 110 millioner kroner, skabes ved at forbinde den indre og ydre vestvendte fængselsgård og "skyde" et helt nyt rum ind i det hul, der opstår.
- Kapaciteten bliver 800 personer i det ca. 1200 kvadratmeter store rum.
- Vestsalen bliver en af Fængslets store satsninger på at huse endnu flere koncerter, events og konferencer i fremtiden.
- Byggeriet er finansieret via fonde. Casa A/S er hovedentreprenør, mens arkitektfirmaet Cubo fra Aarhus samt Rambøll og Niras er med som rådgivere.
Det bekræftede Fængslets direktør Astrid Søes Poulsen, som inde i selve indergården fulgte kranførerens centimeter-nøjagtige landing af tagkonstruktionen på Fængslets rustikke mure.
Hun smilte ikke mindre bredt over operationens forløb end Søren Vidriksen og kunne midt bygge-begejstringen sætte dato på, hvornår Casa overdrager den færdige Vestsalen.
- Det bliver 1. september - det tør jeg godt sige nu, lød det fra Fængslets direktør, som dermed har udsigt til at invitere horsensianerne på åbningsfest langt tidligere end oprindeligt håbet.
Et tilløbsstykke i sig selv
Hvordan indvielsen skal markeres, er endnu for tidligt at sige, forklarede Astrid Søes Poulsen, men vigtigheden af det 1200 kvadratmeter store rum, som Vestsalen vil udgøre, tvivlede hun ikke på.
- Jeg har en klar forventning om, at det her rum bliver et tilløbsstykke i sig selv. Det bliver så flot og imponerende, og det vil tiltrække ting, vi ikke før har haft mulighed for at trække til Fængslet eller til Horsens.
- Det glæder vi os til at forløse, sagde Astrid Søes Poulsen og kaldte det ”kæmpestort”, at indergården - 168 år efter straffeanstalten på Fussingsvej blev åbnet - forventeligt lørdag aften ville stå skærmet mod himlen over Horsens.