Annonce
Horsens

Kæmpe skovprojekt tæt på Horsens er klar til indvielse - og du kan selv give et nap for at hjælpe det helt i mål

Skovrejsningen er godt i gang mellem Forskningscenter Bygholm og Amcor Flexibles og ud til Rugballegård. Billedet her er fra sidste år, og siden er der plantet mange tusind træer i området. Arkivfoto: Morten Pape
60 hektar ny skov ved Rugballegård bliver nu officielt indviet. De 185.000 nye træer bringer det samlede skovareal i området op på godt 160 hektar.

Horsens: Kunne det ikke være fedt, hvis du om 10-20-30 år kunne tage børn eller børnebørn med på skovtur og fortælle om dengang, du var med til at plante skoven?

Så har du chancen nu, når Naturstyrelsen, Horsens Kommune, Samn Forsyning og Growing Trees Network inviterer til indvielse af Danmarks største folkeskov på arealerne omkring Rugballegård.

Her kan alle interesserede nemlig få lov selv at fatte spaden og hjælpe med at plante de sidste 250 træer, som mangler i skoven, før den med i alt 185.000 træer fordelt på omkring 60 hektar står færdig.

Annonce

Folkeskoven er blevet plantet på arealer, som kommunen, Samn Forsyning og Naturstyrelsen har erhvervet sig i samarbejde. Formålet er primært at beskytte det vigtige drikkevandsområde ved Rugballegård. Men sidegevinsten er nu heller ikke at kimse ad: et stort sammenhængende skovområde på arealet mellem Bygholm Sø, Åbjergskoven og Bygholm Park.

Minister er begejstret

Det nye skovrejsningsprojekt har været i gang i flere år, og det har fordoblet størrelsen af det store naturområde ved Bygholm Ådal.

Miljøminister Lea Wermelin (S) siger i pressemeddelelsen, at hun er meget begejstret for den nye skov.

- Det er et fantastisk projekt, der både giver Horsens meget mere statsskov, gavner klimaet og beskytter vores drikkevand. Samtidig vil den nye bynære skov, når den vokser op, give mulighed for en masse spændende naturoplevelser og et rigt friluftsliv lige der, hvor folk bor, siger ministeren.

Skovrejsning ved Rugballegård

I 2013 indgik Horsens Kommune, Samn Forsyning og Naturstyrelsen et samarbejde om etablering af Rugballegård Skov. De første dele blev etableret i 2014 og 2015.

Horsens Kommune og Samn Forsyning har hver især bidraget med 25 procent af udgifterne til at erhverve jorden til Rugballegård Skov. Den resterende del er finansieret af Naturstyrelsen, der som ejer af skoven også står for selve skovrejsningen og den fremadrettede udvikling og forvaltning.

Med den forestående udvidelse vokser Rugballegård Skov til mere end 160 hektar og fordobler dermed størrelsen på det samlede naturområde omkring Bygholm Sø.

Man kan følge med i projektet på Rugballegård Skovs nye hjemmeside på https://naturstyrelsen.dk/naturbeskyttelse/naturprojekter/rugballegaard-skov/

Fredag 22. april bliver skoven, der kaldes Danmarks største Folkeskov, indviet. Det sker, når alle interesserede inviteres til at hjælpe med at plante de sidste 250 træer i skoven. Arrangementet finder sted fra klokken 16 med indkørsel fra Hattingvej 20.

Den nye folkeskov i Rugballegård Skov bliver ikke kun landets største, den er også den mest artsrige folkeskov, skriver Naturstyrelsen i en pressemeddelelse.

I alt består skoven af 185.000 buske og træer fordelt på 52 forskellige arter. Med tiden er det planen, at vind og dyr skal sprede frø fra omgivelserne og bidrage til, at der kommer endnu flere arter i den nye folkeskov.

De 185.000 træer, som folkeskoven består af, er doneret af danske firmaer og privatpersoner gennem NGO'en Growing Trees Network.

Annonce

Vigtigt for grundvandet

Horsens Kommune har et politisk mål om at etablere 470 hektar ny skov i kommunen frem mod 2030 - og den nye folkeskov er et væsentligt bidrag til at opnå det mål.

Og ifølge bestyrelsesformand i Horsens Vand A/S Andreas Boesen er skoven også meget vigtig for at sikre det grundvandsmagasin, som leverer rent drikkevand til en stor del af kommunens indbyggere.

- Tusindvis af kubikmeter vand, der tidligere blev ledt væk fra området, er nu, hvor markdrænene er blevet brudt, blevet til tre nye søer i Rugballegård Skov. Nu nedsives regnvand, der falder i skoven eller samles i søerne, i steder for at blive ledt væk. Derfor vil mere regnvand nå ned til grundvandsmagasinerne og blive til rent drikkevand, som vi kan pumpe op om 30 til 50 år, siger Andreas Boesen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

På torsdag banes vejen for seks spor på E45: Ved udgangen af 2026 skal 38 kilometer motorvej stå færdig

Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Annonce