Annonce
Hedensted

Kæmpe projekt i hus: Hedenstedborgere kan se frem til billigere varme

Morten Juhl Lassen kalder det en historisk dag for Hedensted Fjernvarme, at selskabet nu har indgået en aftale med Air Liquide om retten til at udnytte overskudsvarmen fra produktionen i Hedensted. Arkivfoto
Hedensted Fjernvarme har indgået aftale med gasproducenten Air Liquide om at udnytte virksomhedens overskudsvarme. Projektet koster 30. mio. kr. og forventes klar om et år.

Hedensted: Fjernvarmeforbrugerne i Hedensted kan se frem til en både billigere og mere klimavenlig regning, når et nyt projekt mellem Hedensted Fjernvarme og gasproducenten Air Liquide ser dagens lys.

De to har nemlig indgået en aftale om, at Hedensted Fjernvarme fremover kan udnytte overskudsvarmen fra Air Liquides produktion på Frejasvej i Hedensted, og det giver en opvarmning, der svarer til 1000 husstandes årlige forbrug.

I dag udgør naturgas cirka halvdelen af Hedensted Fjernvarmes Produktion, mens resten kommer fra solceller og overskudsvarme fra SuperBrugsen, Jacobsen Bakery og R2Agro. Men med den nye aftale får værket ikke længere brug for naturgas.

Formand for Hedensted Fjernvarmes bestyrelse, Morten Juhl Lassen, kalder det en historisk dag for værket:

- Med den nye aftale kommer vi til at spare miljøet for mange, mange tons CO2 om året, og vi forventer, at vi om et år kan være 95 procent CO2-neutrale i Hedensted. Det kan vi godt være stolte af, siger han.

Når Hedensted Fjernvarme får lavet en ny varmepumpe vil værket kunne levere næsten 100 procent CO2-neutralt fjernvarme til hele Hedensted. Arkivfoto

Teknologisk fremskridt

Selvom der er brug for en massiv investering for at få projektet op at køre, så forventer Morten Juhl Lassen, at det i sidste ende vil give en lavere varmeregning for forbrugerne.

- Vi kommer til at investere 30 mio. kr. i en varmepumpe, men selv med afskrivningen af den, bliver overskudsvarmen billigere end naturgas, siger Morten Juhl Lassen, der dog ikke tør sætte tal på besparelserne endnu.

Hedensted Fjernvarme har ledt med lys og lygte efter projekter, der kunne give driftsbesparelser, efter det for et år siden mistede et årligt grundbeløb på fem mio. kr.

Overkudsvarme-projektet med Air Liquide har længe været i overvejelserne, men når det bliver gennemført nu, er det fordi, det først for nylig er blevet rentabelt som følge af de seneste års teknologiske fremskridt inden for varmepumper samt lavere elafgifter.

Annonce

Hedensted vokser

Den nye aftale med Air Liquide betyder, at Hedensted Fjernvarme ikke i den nærmeste fremtid er på udkig efter flere overkudsvarme-aftaler, men på længere sigt kan det godt komme på tale.

- Lige nu har vi opnået vores målsætning om at blive næsten 100 procent CO2-neutrale, så på den korte bane har vi det, vi skal bruge. Men vi tror på, at Hedensted by vokser i fremtiden, og der er også interesse for nogle af de mindre byer omkring Hedensted, som Remmerslund og Daugård, om at blive tilsluttet fjernvarmen. Og så kan det godt blive aktuelt at udvide samarbejdet med Air Liquide eller finde flere samarbejdspartnere. Her kunne Daka også være et bud, siger Morten Juhl Lassen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Grønt lys til lovligt gaderæs: Horsens Kommune afsætter 1,2 millioner kroner til etablering af streetracebane

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

Erhverv For abonnenter

Sengeproducent leverer million-resultat: I vores mest optimistiske scenarier havde vi ikke forudset en så voldsom vækst

Sport

Han sprang ud som HIC's nye guldfugl: Angrebsspillet fungerede næsten til perfektion i premieren, men det er ikke nødvendigvis kun positivt

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Annonce