Annonce
Hedensted

Kæmpe projekt i hus: Hedenstedborgere kan se frem til billigere varme

Morten Juhl Lassen kalder det en historisk dag for Hedensted Fjernvarme, at selskabet nu har indgået en aftale med Air Liquide om retten til at udnytte overskudsvarmen fra produktionen i Hedensted. Arkivfoto
Hedensted Fjernvarme har indgået aftale med gasproducenten Air Liquide om at udnytte virksomhedens overskudsvarme. Projektet koster 30. mio. kr. og forventes klar om et år.
Annonce

Hedensted: Fjernvarmeforbrugerne i Hedensted kan se frem til en både billigere og mere klimavenlig regning, når et nyt projekt mellem Hedensted Fjernvarme og gasproducenten Air Liquide ser dagens lys.

De to har nemlig indgået en aftale om, at Hedensted Fjernvarme fremover kan udnytte overskudsvarmen fra Air Liquides produktion på Frejasvej i Hedensted, og det giver en opvarmning, der svarer til 1000 husstandes årlige forbrug.

I dag udgør naturgas cirka halvdelen af Hedensted Fjernvarmes Produktion, mens resten kommer fra solceller og overskudsvarme fra SuperBrugsen, Jacobsen Bakery og R2Agro. Men med den nye aftale får værket ikke længere brug for naturgas.

Formand for Hedensted Fjernvarmes bestyrelse, Morten Juhl Lassen, kalder det en historisk dag for værket:

- Med den nye aftale kommer vi til at spare miljøet for mange, mange tons CO2 om året, og vi forventer, at vi om et år kan være 95 procent CO2-neutrale i Hedensted. Det kan vi godt være stolte af, siger han.

Når Hedensted Fjernvarme får lavet en ny varmepumpe vil værket kunne levere næsten 100 procent CO2-neutralt fjernvarme til hele Hedensted. Arkivfoto
Annonce

Teknologisk fremskridt

Selvom der er brug for en massiv investering for at få projektet op at køre, så forventer Morten Juhl Lassen, at det i sidste ende vil give en lavere varmeregning for forbrugerne.

- Vi kommer til at investere 30 mio. kr. i en varmepumpe, men selv med afskrivningen af den, bliver overskudsvarmen billigere end naturgas, siger Morten Juhl Lassen, der dog ikke tør sætte tal på besparelserne endnu.

Hedensted Fjernvarme har ledt med lys og lygte efter projekter, der kunne give driftsbesparelser, efter det for et år siden mistede et årligt grundbeløb på fem mio. kr.

Overkudsvarme-projektet med Air Liquide har længe været i overvejelserne, men når det bliver gennemført nu, er det fordi, det først for nylig er blevet rentabelt som følge af de seneste års teknologiske fremskridt inden for varmepumper samt lavere elafgifter.

Annonce

Hedensted vokser

Den nye aftale med Air Liquide betyder, at Hedensted Fjernvarme ikke i den nærmeste fremtid er på udkig efter flere overkudsvarme-aftaler, men på længere sigt kan det godt komme på tale.

- Lige nu har vi opnået vores målsætning om at blive næsten 100 procent CO2-neutrale, så på den korte bane har vi det, vi skal bruge. Men vi tror på, at Hedensted by vokser i fremtiden, og der er også interesse for nogle af de mindre byer omkring Hedensted, som Remmerslund og Daugård, om at blive tilsluttet fjernvarmen. Og så kan det godt blive aktuelt at udvide samarbejdet med Air Liquide eller finde flere samarbejdspartnere. Her kunne Daka også være et bud, siger Morten Juhl Lassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Personbil brød i brand

Horsens

Er mundbind falsk sikkerhed?

Horsens

Så er det nu, det gælder

Annonce