Annonce
Brevkasse

Juristens råd om sandheds-pligt i ansættelses-forhold

En medarbejder må ikke lyve om forhold, der har væsentlig og relevant betydning for virksomheden. Modelfoto: Colourbox

Kære brevkasse

Jeg har en medarbejder ansat, hvor jeg har fundet ud, at han nogle gange lyver om ting, der vedrører min virksomhed. Jeg vil derfor høre, om min medarbejder må lyve, og om jeg kan bortvise ham på baggrund af en løgn?

Svar

Da du og din medarbejder indgik et ansættelsesforhold, indgik I samtidig et løbende kontraktforhold. I dette løbende kontraktforhold har I begge en pligt til at udvise hensyn til hinanden.

I denne hensynspligt er der en pligt til efter omstændighederne at optræde sandfærdigt over for dig som arbejdsgiver.

Dette indebærer ikke, at din medarbejder behøver at udtale sig om forhold, der er af rent privat karakter. Din medarbejder har dog pligt til at oplyse om forhold, der har væsentlig og relevant betydning for din virksomhed.

Dette indebærer, at din medarbejder ikke må lyve over for dig i forhold til oplysninger af en sådan karakter. I værste fald kan det medføre, at du er berettiget til at bortvise medarbejderen. Jeg vil dog anbefale, at du søger advokat, før du skrider til en eventuel bortvisning.

Det er nemlig ikke i alle tilfælde, at du som arbejdsgiver kan bortvise en medarbejder, der har løjet over for dig.

Der er dog ikke mange eksempler fra retspraksis, om hvornår en løgn kan medføre en bortvisning. Østre Landsret har dog godkendt bortvisning af en medarbejder. I sagen blev en medarbejder spurgt, om han havde været på arbejdspladsen en bestemt dag, hvilket medarbejderen benægtede. På denne dag blev der muligvis udført en kriminel handling på arbejdspladsen, og arbejdsgiveren understregede derfor over for medarbejderen, at det var vigtigt, at han talte sandt. Senere viste det sig, at medarbejderen ikke havde talt sandt, og han havde været på arbejdspladsen.

Du skal være opmærksom på, at hvis sagen skulle ende i retten, så skal du bevise, at din medarbejder ikke har givet korrekte oplysninger. Yderligere har det i retspraksis været tillagt stor betydning, om du har præciseret over for din medarbejder, at han/hun skal afgive korrekte oplysninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce

Seneste plus

Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce