Annonce
Brevkasse

Juristens råd om beskatning af fortjeneste ved salg af landbrugsejendom

Foto: Colourbox

Hej brevkasse. Jeg er ved at sælge min landbrugsejendom, hvor jeg som en del af forhandlingen er blevet bedt om at udstede et sælgerpantebrev som led i købers finansieringspakke.

Jeg har hørt, at der er kommet nye regler om sælgerpantebreve, og at der skulle være nogle skattemæssige fordele for mig som sælger i forhold til de gamle regler. Hvad indebærer de nye regler for mig som sælger?

Annonce

Svar

I forbindelse med salg af din landbrugsejendom skal du beskattes af din ejendomsavance i de tilfælde, hvor du opnår en gevinst ved salget. Udgangspunktet er, at du beskattes på tidspunktet, hvor du indgår endelig aftale om at sælge din landbrugsejendom.

I dit tilfælde har køber ønsket at få finansieret ejendomshandlen med et sælgerpantebrev. Det betyder, at der udstedes et pantebrev til dig som sælger med pant i ejendommen. Sælgerpantebrevet dækker en del af købesummen, typisk efter realkreditbelåningen.

De hidtidige skatteregler har betydet, at du som sælger ville blive beskattet af avancen på salget af din ejendom. Det vil sige, at du også vil blive beskattet af sælgerpantebrevets værdi. Beskatningen vil ske, uanset om der bliver afdraget på sælgerpantebrevet. De hidtidige skatteregler skaber en risiko for, at du vil blive beskattet af en avance, du reelt aldrig opnår, hvis ikke køber kan betale. Der er hermed en stor risiko for at lide et tab som sælger.

Denne risiko er blevet minimeret, idet regeringen og DF i slutningen af 2018 har vedtaget aftalen om finansloven for 2019. Aftalen betyder, at du som sælger har muligheden for at anvende en sælgerpantebrevsmodel.

Sælgerpantebrevsmodellen betyder, at op til 10 procent af købesummen kan anbringes i et sælgerpantebrev. Det har den fordel, at beskatningen af sælgerpantebrevet udskydes. Du vil først blive beskattet i takt med, at der bliver afdraget på pantebrevet. Du risikerer efter den nye finanslov ikke længere at lide et tab ved at have betalt skat af et sælgerpantebrev, der muligvis aldrig bliver afdraget på.

Du bør dog søge rådgivning for en konkret vurdering af din situation.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce