Annonce
Brevkasse

Juristen vejleder: Det kan man med et behandlingstestamente

Arkivfoto

Jeg har netop set en udsendelse omkring en mand, som var alvorligt syg, men hvor lægerne skulle blive ved med at holde ham i live.

Jeg frygter, at jeg selv en dag bliver så dårlig, at jeg faktisk er bedre tjent med at dø. Kan det virkelig passe, at der ikke er noget, man kan gøre for at undgå at ende i sådan en situation.

Annonce

Svar

Fra den 1. januar 2019 har du mulighed for at oprette et såkaldt behandlingstestamente, hvor du kan bestemme, hvorvidt du ønsker livsforlængende behandling i tre konkrete situationer:

1. Hvis lægen vurderer, at døden alligevel er nært forestående.

2. Hvis du bliver så svært invalideret, at det ikke længere er muligt at klare dig selv, hverken fysisk eller mentalt.

3. Hvis du kommer i en tilstand, hvor de fysiske konsekvenser af sygdommen eller behandlingen er forbundet med meget alvorlige og stærke smerter.

I modsætning til de tidligere livstestamenter, som kun var vejledende for behandlingspersonalet, så SKAL de følge de ønsker, som fremgår af behandlingstestamentet. Du har også mulighed for, at skrive ind i testamentet, at dine pårørende skal have det sidste ord.

Hvis man allerede har oprettet et livstestamente, er det fortsat gældende, men som nævnt er det kun vejledende for sundhedspersonalet. Hvis man ønsker helt selv at kunne bestemme, skal man altså oprette et behandlingstestamente.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Her er der ingen jubel over fremskudt genåbning: - Det var på høje tid

Annonce