Annonce
Hedensted

Julies hjem blev invaderet af flæskeklanner: Nu opfordrer hun alle til at bekæmpe dem

Julie Neergaard Larsen med en nylig fanget flæskeklan. For nogle uger siden fandt hun 10-15 stykker hver eneste dag, nu er det kun et par stykker om dagen. Foto: Elisabet D. Hyttel
Familie fra Løsning måtte have fat i to forskellige skadedyrsbekæmpere for at få bugt med flæskeklanner. Man skal være opmærksom på larverne om en måneds tid, fortæller forsker.

Løsning: I næsten en måned har Julie Neergaard Larsen kæmpet med at få bugt med de såkaldte flæskeklanner i sit hjem på Skjoldborgvej i Løsning.

- 31. maj opdagede jeg 10-15 stykker i vindueskarmen i mit køkken og tænkte, at det var da underligt, fortæller Julie Neergard Larsen, der i øjeblikket går hjemme på barsel.

Hun havde aldrig set de brunsorte biller før, men da, der dagen efter var lige så mange, blev hun bekymret.

Annonce

Hun søgte på billerne, og da det gik op for hende, at de var de såkaldte flæskeklanner, tog hun straks kontakt til en skadedyrsbekæmper.

- Jeg kunne jo læse, at de kan finde på at lægge æg i træværk og går i tøjet, og det var ulækkert at tænke på, at de kunne blive ved med at dukke op, forklarer Julie Nedergaard Larsen, som har boet i det nyrenoverede hus med sin kæreste og deres lille søn i to et halvt år.

Problemer med bekæmpelse

Familien fra Løsning er ikke de eneste, som har problemer. Som avisen tidligere har beskrevet, har både skadedyrsfirmaer og kommunen modtaget mange hundrede anmeldelser om store flokke af flæskeklanner.

De stammer med stor sandsynlighed fra de nedlagte minkfarme, hvor de har overvintret, og nu har søgt mod villakvarterer, fordi der ikke er føde på minkfarmene.

Men det var ikke sådan lige til at få bugt med bæsterne for familien fra Løsning.

4. juni blev huset sprøjtet første gang, og Julie Neergaard Larsen kasserede alt i køkkenet, der var åbent.

- Vi har ikke kunnet finde ud af fødekilden. Flæskeklannerne har ikke været i køkkenskabene eller i hundemaden, og vi har ikke fundet døde dyr i eller omkring huset, som de ellers kan blive tiltrukket af, forklare Julie Neergaard Larsen.


Det var meget ubehageligt, for vi ved ikke, hvor de kommer fra, eller hvorfor de lige går efter vores hus. Vores naboer har fundet nogle stykker, men ikke så mange som os.

Julie Neergaard Larsen.


Når varmen kommer, udklækkes de voksne flæskeklanner, der derefter går i gang med at søge føde, finde mager og lægge æg. De tiltrækkes af ådsler eller ting, der lugter. Foto: Eliabet D. Hyttel

Men på trods af sprøjtning og manglende føde blev billerne ved med at dukke op i huset. Hver eneste dag fandt familien 10-15 biller i køkkenet eller stuen.

- Det var meget ubehageligt, for vi ved ikke, hvor de kommer fra, eller hvorfor de lige går efter vores hus. Vores naboer har fundet nogle stykker, men ikke så mange som os, forklarer Julie Neergaard Larsen.

Annonce

Hjalp anden gang

Familien var derfor nødt til at få fat i en anden skadedyrsbekæmper, som kom og sprøjtede.

- Det har hjulpet. Nu finder vi kun et par stykker hver dag, og vi har fået noget, så vi selv kan sprøjte, hvis vi oplever, at problemet fortsætter, siger Julie Neergaard Larsen.

Hun har indfanget en levende flæskeklan på dagen for interviewet, så de skadelige biller er stadigvæk i området her fire uger efter, de første gang invaderede huset.

Flæskeklanner

Flæskeklanneren er 7-9 mm lang og brunsort. Den kan kendes på et lyst tværbånd med seks mørke prikker henover den forreste del af ryggen. Den spiser røget eller saltet kød, klipfisk, fiskemel, tør ost, hundekiks, tørfoder til kæledyr og havregryn.

Hvis den findes i beboelse kan den stamme fra fødevarerne, men kan også komme fra en død mus under gulvet eller døde fugle på loftet. Den er meget almindelig i duereder. Efter man har bekæmpet et angreb, bør man opbevare fødevarerne i tætsluttende beholdere, da flæskeklanneren kan flyve, og derfor kan dukke op et stykke tid efter, man har bekæmpet dem.

Flæskeklanner lægger æg hele sommeren. Når ægget er klækket, går larvens udvikling i gang. Flæskeklannerlarvens udvikling varer omkring en måned, hvis dens betingelser er gunstige. Under normale omstændigheder vil larverne forlade deres første levested og opsøge et nyt beskyttet sted, hvor de kan forpuppe sig. Ofte en revne, sprække eller hulrum. Larven kan gnave sig flere centimeter ind i træværk og andre materialer. 

Flæskeklanner lever som regel kun en generation, den overvintrer som voksen og sværmer i april-maj. Den kan flyve, og har derfor nemt ved at sprede sig til nye steder, hvilket den gør om foråret.

Kilde: Miljøstyrelsen og Pestium

- Vi har brugt 2300 kr. på at få bekæmpet dem, og det er da nogle trælse penge, men det har været nødvendigt, siger Julie Neergaard Larsen.

Hun opfordrer derfor til, at alle er med til at holde øje med flæskeklannerne og få dem bekæmpet.

- Hvis vi ikke alle sammen gør noget, så tror jeg, vi får svært ved at komme dem til livs, siger Julie Nedergaard Larsen.

Annonce

Hold øje med larverne

Ifølge sektionsleder Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum er det ikke kun nu, man som husejer skal holde øje med flæskeklannerne.

De næste måneder vil de voksne klanner, hvis de har adgang til føde og gode temperaturer, lægge æg hele tiden. Dernæst vil larverne udklækkes.

- Der er kommet en voldsom opblomstring i de voksne, som vi kan forvente giver en masse æg, og fordi udviklingen fra æg til larve taget omkring halvanden måneds tid, vil mit bud være, at man fra slutningen af juli kan forvente mange færdige larver, fortæller Thomas Pape.

Larverne har samme størrelse som de voksne klanner og vil også søge føde, inden de er store nok til at forpuppe sig og i den forbindelse gnave sig ind i træ.

- Der, hvor man virkelig skal sætte ind, er på at finde fødekilden. Normalt plejer det at være på minkfarmene, så hvis man kan fjerne føde fra de områder, der er ramt, kan man virkelig trykke bestanden ned, forklarer Thomas Pape.

Flæskeklanner findes naturligt i skove, hvor de lever af ådsler, men her gør de ikke skade, når de gnaver sig ind i døde træer.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Horsens

Se videoen: Nu er Mary kommet til Horsens

Annonce