Annonce
Horsens

Julie og Johanne går glip af eksamen i 9. klasse: Det er meganederen

Julie Skibsted (tv.) og Johanne Bendtsen (th.) går i 9.a på Stensballeskolen, men kan se frem til at afslutte folkeskolen uden en eksamen. I stedet bliver deres årskarakterer ført over som eksamensresultater på afgangsbeviserne. Foto: Søren E. Alwan
Klassekammeraterne Julie Skibsted og Johanne Bendtsen fra 9.a på Stensballeskolen er ærgerlige over, at de ikke får mulighed for at afslutte deres folkeskoletid med afgangseksamen.
Annonce

Horsens: - Helt surrealistisk.

Sådan beskriver 9. klasse-veninderne Julie Skibsted og Johanne Bendtsen udmeldingen fra statsministeren mandag aften, da det blev offentliggjort, at deres afgangseksamen er aflyst.

- Jeg synes virkelig, det er ærgerligt. Nu har man sat sig op til at afslutte folkeskolen, og vi har endda trukket vores emner, siger 15-årige Johanne Bendtsen og fortsætter:

- Jeg føler, at eksamen er med til at afslutte det hele på en god måde og markere, at man er 100 procent færdig med folkeskolen.

Også veninden og klassekammeraten 15-årige Julie Skibsted så måbende til, da statsministeren afslørende, at eksamen er aflyst.

- What! Den kan I da ikke aflyse, tænkte jeg. Det er jo aldrig sket før, og jeg havde virkelig ikke troet, det ville komme dertil, så jeg blev meget overrasket. Det er bare meganederen, siger hun og uddyber:

- Jeg ved godt, at eksamen er hård, og jeg var også nervøs for den, men det ville være en rar følelse at gennemføre og kunne fortælle, at man klarede det bagefter.

What! Den kan I da ikke aflyse, tænkte jeg. Det er jo aldrig sket før, og jeg havde virkelig ikke troet, det ville komme dertil, så jeg blev meget overrasket. Det er bare meganederen.

Julie Skibsted, 15-årig skoleelev

Annonce

Savner hinanden

12. marts var sidste gang, pigerne så deres klassekammerater. Siden har kontakten været flyttet over på nettet i løbet af hjemmeskoledagen, og selvom det har virket fint, mangler der stadig noget.

- Vi er fire piger fra klassen, som har facetimet i alle timer og forsøgt at holde det sociale og hjælpe hinanden med skolen. Og Johanne og jeg har gået nogle ture sammen, fortæller Julie Skibsted og Johanne Bendtsen supplerer:

- Vi er jo vant til at se hinanden hver dag, og en dag skulle vi bare lige til bageren, men endte med at stå udenfor og snakke i to timer, fortæller hun.

- Ja, man kan godt mærke, at vi har været væk fra hinanden, lyder det fra veninden.

Annonce

Mangler det sociale

Selve skolegangen er egentlig gået ok. Pigerne har haft rigeligt at rive i og har haft opgaver og skoletid hver dag fra 8 til 15. Derfor er de heller ikke bekymrede over, at de har mistet faglig læring i den tid, de har været hjemme, selvom det har været en anderledes skolegang.

- Det er meget mærkeligt at være hjemme. Der gik nogle uger, før det gik rigtig op for mig, at der var lang tid til, jeg skulle se mine venner igen. Det er surrealistisk, at verdenssituationen er sådan her lige nu. Der skal meget til, før man lukker en skole, lyder det fra Julie Skibsted.

- Vi har haft et skema og opgaver til hver time, men lærerne har været overbærende, hvis vi ikke lige har fået afleveret. De er lidt mere loose omkring det. Så det har været bedre end forventet. Men det sociale har manglet, det at man ikke kan kramme og røre ved hinanden.

Også Johanne Bendtsen har oplevet hjemmeskolen som ok - rent fagligt.

- Det har været en stor omvæltning at gå til virtuel undervisning. Vi har skullet lære noget helt nyt, men det har også været spændende. Man mangler bare det sociale, selvom lærerne har været gode til at holde humøret oppe ved for eksempel at give os bageopgaver eller morgengymnastik.

Johanne Bendtsen og Julie Skibsted (th.) havde glædet sig til at blive færdige med folkeskolen med en ordentlig fejring, som nu er aflyst. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Ingen afslutningsfest

Pigerne er ikke nervøse for, at den manglende eksamen kommer til at få større betydning videre i deres uddannelsesforløb. Johanne Bendtsen skal på efterskole i Aarhus efter sommerferien, og Julie Skibsted skal forhåbentlig på udveksling i Frankrig. Så vidt så godt, men der er til gengæld noget meget vigtigt, de kommer til at gå glip af: Hele fejringen af afslutningen på et langt folkeskoleliv - og for pigerne er det faktisk det allerværste.

- Afslutningen var det, jeg havde glædet mig allermest til. Vi kender nogle af de små elever, og vi havde allerede sagt til dem, at de skulle glæde sig til, at vi kom med karameller. Vi har snakket om det i hvert frikvarter nærmest siden marts. Den følelse af at være færdig med folkeskolen får man aldrig igen, det er once in a lifetime. Jeg har hele tiden haft et håb om, at det ikke kom dertil, lyder det ærgerligt fra Julie Skibsted.

Turen til Tyskland for at hente karameller var planlagt og kostumerne som piloter kørt i stilling - til ingen verdens nytte.

- Det er noget af det, jeg er allermest ærgerlig over. Nu var det endelig vores tur. Vi har fået vand af de store i så mange år, og vi har talt ned, "nu er det os om tre år, to år" og så videre, fortæller Johanne Bendtsen.

Afslutningsfesten - med alt hvad dertil hører - blev definitivt aflyst mandag, og håbet om at komme til eksamen er også slukket. Nu håber pigerne i stedet på, at de får lov til at komme tilbage i skolen inden sommerferien, så de kan få sagt farvel til deres kammerater.

- Vi håber meget på at komme tilbage, men det bliver også helt vildt mærkeligt. Hvis vi først kommer tilbage i maj, er der måske kun 14 dage tilbage, og så er det hele bare slut, siger Julie Skibsted.

Veninderne Julie Skibsted og Johanne Bendtsen (th) ville gerne have bevist, hvad de kunne ved en eksamen. En erfaring de får brug for senere i livet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Vaccinerer 400-500 om dagen - og trods besværlig start er ikke en dråbe vaccine gået til spilde

Horsens

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Hedensted For abonnenter

Forslag fra Billund om tog til Lindved sætter drømme i gang, men først skal motorvejen udvides

Horsens

Læser spørger ind til spærring af Sundvej: Her er planen for bybusserne

Annonce