Annonce
Horsens

Julemanden og borgmesteren tændte julelyset i Horsens - eller gjorde de?

Sådan her ser det ud i videoen, der blev offentliggjort fredag eftermiddag. Virkeligheden er dog en anden. Billede/Video: Mærk Byen, Horsens Kommune
En video offentliggjort fredag eftermiddag viser, at julemanden og borgmesteren i Horsens Kommune tænder julelysene på gågaden i Horsens. Men det var faktisk slet ikke dem.
Annonce

Horsens: Julemanden findes. Lad os lige starte med slå det fast. Men at han sammen med borgmester i Horsens Kommune Peter Sørensen endnu engang tændte årets julelys på gågaden i Horsens - det er en sandhed med modifikationer.

En video på de sociale medier, som kommunens bylivsindsats Mærk Byen har lagt op, viser ellers, hvordan julemanden - i skikkelse af Thomas ” Bomle” Engelund - og borgmesteren trykker på knappen og tænder juletræet foran det gamle rådhus.

Videoen er offentliggjort fredag klokken 16, men noget stemmer ikke overens. Avisen var nemlig på plads foran selvsamme juletræ, og der var ingen borgmester og ingen julemand.

Til gengæld stod Christian Bie, teamleder i Horsens for elinstallationsfirmaet Elcon, klar med en telefon, og her var det klart og tydeligt ham, der trykkede på knappen og tændte julelysene fredag klokken 16.

Christian Bie, teamleder ved Elcon, som har stået for at sætte julebelysningen op, trykkede på telefonen og tændte pærene fredag klokken 16. Foto: Nicolai Skovgård

Det var han dog ikke meget for at indrømme.

- Det er meget at tage æren for. Sådan noget er vel en borgmesteropgave, sagde Christian Bie og viste et billede af, at Peter Sørensen og julemanden rent faktisk havde klaret opgaven.

Annonce

Nej til store forsamlinger

Ja, forvirrende lyder det måske, men her kommer forklaringen.

På grund af coronavirus kunne julemanden ikke samle alle byens børn til en stor julelystænding, som han plejer.


Det handler primært om at overholde forsamlingsforbuddet, så vi vil ikke lave noget, hvor vi samler mennesker.

Anne-Mai Vig Mott, projektkoordinator i Mærk Byen


- Det handler primært om at overholde forsamlingsforbuddet, så vi vil ikke lave noget, hvor vi samler mennesker. Hvis julemanden skulle komme ind med skib, vil han tælle som den første, en skipper som den næste, og så vil der til sidst kun kunne stå tre børn, siger Anne-Mai Vig Mott, projektkoordinator i Mærk Byen.

Christian Bie med de nu tændte julelys i baggrunden. Med gågaderenoveringen er der kommet nyt lys og med brugen af LED er strømforbruget på et væsentligt lavere niveau end tidligere. Foto: Nicolai Skovgård

Heller ikke en idé med at opdele folk i små grupper eksempelvis på Torvet var en mulighed.

- Vi har vendt det med politiet, og det vil blive betegnet som en stor forsamling, fortæller Anne-Mai Vig Mott.

Annonce

Optaget sidste weekend

Derfor fik Mærk Byen den idé til et alternativ. Og det alternativ præsenteres i videoen.

Julemanden ankommer til en tom Horsens Havn og en tom gågade. Han opsøger Peter Sørensen, og de bliver enige om, at julemanden besøger en række familier og hilser på børnene, mens borgmesteren får styr på lamper og ledninger.

Til sidst i videoen mødes de to igen, og lyset bliver tændt.

Hele seancen blev optaget sidste weekend, da julemanden besøgte 10 familier, og for at få video og virkelighed til at passe sammen, stod Christian Bie derfor klar fredag eftermiddag foran det gamle rådhus til at trykke på knappen.

Tidspunktet har kommunen holdt hemmeligt hele vejen, for at der netop ikke skulle samles en masse mennesker. Til gengæld blev lyset tændt midt i den travle shoppingdag black friday, så der var stadig mange mennesker til at se det.

Det var i virkeligheden en knap på telefonen, der sørgede for at gå gang i lysene. Foto: Nicolai Skovgård
Julemandens ankomst plejer - som det ses her fra 2017 - at trække et hav af horsensianere til, men det kan ikke lade sig gøre i år. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Gør noget: Gå en tur

Annonce