Annonce
Horsens

Jubilæum: 40 år med Angus på dyrskuet i Horsens

Hele familien er involveret, når der udstilles på dyrskuet. Fra venstre Carl og Dorthe, Jonna med Anders og Jesper med Christian på armen.

Ingen sommer uden dyrskue for kvægavler Carl Foght, der igen i år udstiller i Horsens.

Hovedgård: Gennem 40 år har Carl Foght fra Hovedgård udstillet Aberdeen-Angus-kvæg på dyrskuet i Horsens, og han vil igen være blandt udstillerne på Det Østjyske Dyrskue 16. og 17. juni.

- Dyrskuet, det kan jeg ikke undvære, og jeg kan slet ikke forestille mig en sommer uden at være med i Horsens. Det er spændende at få bedømt sit kvæg, og vi hygger os sammen og har et par gode dage sammen med familie og venner, lyder det fra dyrskue-jubilaren, der i år udstiller en ko med kalv og en kvie.

Dorthe og Carl Foght har gennem mange år været inkarnerede Abeerdeen-Angus-avlere. De startede med to køer i 1976. Da besætningen var størst, havde de 30 moderdyr og omkring 80 dyr i alt. I dag har de syv moderdyr og 15 dyr i alt.

At det netop er den skotske race Aberdeen-Angus har der aldrig været så meget diskussion om.

- Jeg har altid været glad for denne race. De sorte dyr på en grøn mark er et dejligt syn, men det er ikke kun, fordi det er kønne dyr, vi har dem. De har mange gode egenskaber, de er hornløse og de leverer noget fantastisk kød med en fin fedtmarmorering, siger Carl Foght.

På dyrskuet får vi vist landbruget for alle de mennesker, der aldrig kommer på landet og ikke har mulighed for at komme tæt på dyrene.

Carl Foght, udstiller
Annonce

Giver sammenhold

Dorthe og Carl Foght har gennem mange år drevet gården "Frydensborg" på Gammeltoftevej ved Hovedgård. For fem år siden "byttede" de med deres søn og svigerdatter, Jesper og Jonna, der flyttede ind på gården, mens Dorthe og Carl flyttede ind i deres hus i Hovedgård.

- Vi er glade for, at dyrene kan blive på gården. Det betyder rigtigt meget. Jeg kommer på gården hver dag og ser til besætningen, siger Carl, der samtidig kan få en snak med sine børnebørn, Christian på fire år og Anders på halvandet år.

Carl arbejder hos DSV i Lund, hvor han holder anlægget ryddeligt, og Dorthe arbejder på DLG i Viby i it-afdelingen, så der er nok at se til i dagligdagen. Men dyrskuet og forberedelserne bliver der altid plads til.

- Det prioriterer vi højt. Dyrskuet har altid været noget, vi har været sammen om i familien, og gennem mange år holdt vi vores sommerferie i forbindelse med Ungskue og Landsskue i Herning, siger Dorthe.

- Vores børn har været på dyrskue, siden de var helt små, og jeg er glad for, at børnebørnene nu også skal med. Det giver gode oplevelser og fællesskab, det har betydet meget for vores familie gennem årene, tilføjer hun.

Carl Fogt fortæller, at han tager på dyrskue for at vise dyrene - men også for at vinde.

- Det kan man naturligvis ikke gøre hver gang, men det handler i bund og grund og om at have de bedste dyr, og der er spænding på hver gang, siger Carl Foght.

Nogle år vinder han - andre gør han ikke.

- Men det er sjovt hver gang alligevel. Det er også vigtigt, at vores race er repræsenteret blandt alle de andre kødkvægracer, siger han.

Carl Foght vil gerne bakke op omkring dyrskuet, fordi det har en stor samfundsmæssig betydning.

- Vi får vist landbruget for alle de mennesker, der aldrig kommer på landet og ikke har mulighed for at komme tæt på dyrene, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce