Annonce
Horsens

Josefine er børnehaveleder - og doula

Josefine Troldehøj har stor erfaring i at give massage til gravide. Foto: Jens Amtoft
Josefine Troldehøj har i mange år haft lyst til at hjælpe gravide. Nu har hun uddannet sig som omsorgs- og fødselshjælper

Gedved:- Det er egentlig en tanke, jeg har haft i mange år. Den opstod, da jeg fik min søn for 25 år siden. Som så mange andre nybagte mødre tænkte jeg, at jeg burde videregive mine erfaringer som gravid, fortæller Josefine Troldehøj.

Hun er kendt af mange i Gedved som medejer og pædagogisk leder i den private børnehave Livets Børn. Ved siden af driver hun en klinik på privatadressen på Vestervej i Gedved, hvor hun tilbyder bl.a. zoneterapi, massage og healing.

Nu har hun uddannet sig til doula og tilbyder sin hjælp som fødselshjælper til gravide.

- Det var, da jeg for et par år siden stødte på uddannelsen som doula, at jeg tænkte, at nu skulle det være. Jeg blev færdiguddannet for et år siden, men det er først nu, jeg har lavet min hjemmeside, www.komgodttilverden.dk, fortæller Josefine Troldehøj.

Doula er græsk og betyder "kvinde der tjener". Doulaens arbejde er en gammel tradition med omsorg og fødselshjælp fra kvinde til kvinde.

- Doula er noget andet end en jordemor. Doulaen erstatter ikke jordemoren. Doulaen er en slags reservepårørende. Der er stor forskel på, hvad doulaens rolle er under graviditet og fødsel. Det er meget individuelt, fortæller Josefine Troldehøj.

Et doula-forløb starter med samtaler med kvinden og partneren - typisk i kvindens eget hjem.

- Vi skal lære hinanden at kende. Det er vigtigt, at man får afklaret forventningerne, forklarer hun.

I der forløbne år har hun medvirket ved en god håndfuld fødsler, så hun har allerede en praktisk ballast.

- Det er meget forskelligt, hvem der bruger en doula. Der er rigtig mange kvinder, der er bange for at føde, som kan have glæde af en doula, men der er også kvinder, der har født flere gange, som vælger en doula. Mange kvinder vil gerne have en kvinde med til fødslen. Nogle gange er man lige så meget på som partneren. Nogle gange skal partneren hvile sig undervejs, hvis det er en fødsel, der trækker ud, fortæller Josefine Troldehøj.

Annonce
Josefine Troldehøj vil fortsætte sit arbejde i børnehaven Livets Børn, selv om hun skal stå til rådighed som doula. Foto: Jens Amtoft

Døgnet rundt

Hendes medvirken ved fødslen er noget, der bliver aftalt med jordemoren.

- Min rolle er forskellig fra fødsel til fødsel. Nogle gange kan jeg afhjælpe smerter med akupressur eller massage. Jeg prøver at give den fødende tryghed og nærvær, fortæller Josefine Troldehøj.

Hun har indrettet en del af sin private stue til klinik. Når hun har klienter, trækker hun et forhæng for, så stuen bliver delt op. En sammenklappelig briks bliver slået op, og halvdelen af stuen er blevet til et behandlerrum, hvor hun placerer en sammenklappelig briks.

- Jeg har stor erfaring i forskellige former for massage til gravide, så området er ikke nyt for mig. Jeg har også et samarbejde med en jordemor. Vi har lavet et fertilitetskursus for kvinder, der har svært ved at blive gravide. Tre ud af fire er blevet gravide, så det har været en succes, fortæller hun.

Selv om hun efterhånden har haft flere opgaver som doula, har hun ingen planer om at stoppe med at arbejde i børnehaven.

- Nej, jeg tænker, at jeg kan begge dele. Som doula er jeg selvfølgelig til rådighed hele døgnet. Når en kvinde skal føde, står jeg til rådighed fra 14 dage før til 14 dage efter termin døgnet rundt. Jeg har selvfølgelig en aftale med mine kollegaer i børnehaven i de perioder, så jeg kan gå med kort varsel. Hvis fødslen falder uden for den periode, kommer jeg, så hurtigt jeg kan, fortæller Josefine Troldehøj.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Hushandler er steget med mere end 100 procent: Skanderborg, Hedensted og Horsens topper boligstatistik

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Horsens

Til kamp mod nethandel: Butikkernes arbejde har skabt 'positive vinde' i Horsens

Annonce