Annonce
Erhverv

Jonnas telefon er rødglødende: Har aldrig oplevet noget lignende i sine 20 år i fagbevægelsen

Jonna Andersen tager alle opkald fra 3F-medlemmer, der ringer til hende, også klokken 8 om aftenen. Foto: Søren E. Alwan
Jonna Andersen, der er brancheansvarlig i 3F Horsens og omegn, har fået vendt op og ned på sin hverdag under coronakrisen. Hun savner især den fysiske kontakt til medlemmerne.
Annonce

Horsens: Til oktober har Jonna Andersen været ansat i fagbevægelsen i 20 år, og hun har aldrig oplevet noget, der bare ligner det, hun har oplevet det seneste par uger.

- Ikke engang under finanskrisen, hvor en masse medlemmer skulle finde uddannelse eller nyt job. Intet kan sammenlignes med det her, siger Jonna Andersen.

Hun er brancheansvarlig for transport, rengøring samt hotel og restauration i 3F Horsens og omegn, og normalt møder hun ind på sit kontor på Robert Holms Vej i Horsens, hvor hun kan sparre med sine kolleger og se medlemmerne i øjnene.

I øjeblikket er hun isoleret derhjemme, hvor alle møder foregår over Skype, og hvor telefonen er rødglødende.

- Alt er vendt på hovedet. Jeg ved ikke, hvad der er arbejdstid, og hvad der er fritid, for jeg tager alle telefonopkald, også klokken otte om aftenen. Det er jo frygteligt for de medlemmer, der er med til at betale min løn, hvis jeg ikke kan være med til at bringe lidt ro i deres hverdag, siger Jonna Andersen.

Den her krise er allerværst for vores medlemmer. Når man sidder over for dem fysisk, kan man se på deres ansigtsudtryk, om de har forstået, hvad man siger, eller om man skal uddybe. Det kan man ikke se, nu hvor alt foregår telefonisk.

Jonna Andersen

Annonce

Krisen er værst for medlemmerne

Normalt beskæftiger Jonna Andersen sig blandt andet med faglig sagsbehandling, branchemøder og bisidning ved kommunen, ligesom hun er i fysisk kontakt med en masse medlemmer, der søger hjælp og rådgivning af forskellig art.

Alle de opgaver er blevet påvirket af coronakrisen. Nogle er sat på hold, mens andre har ændret form.

Således er Jonna Andersen fortsat i kontakt med en masse medlemmer, ikke mindst den seneste uge, hvor mange er begyndt at blive sendt hjem. Nu foregår samtalerne blot per telefon.

- I sidste uge var der mange arbejdsgivere, der ringede for at stille spørgsmål til, hvordan de håndterer situationen med at lade medarbejderne holde fri. I denne uge er det især medlemmer, der har ringet for at stille spørgsmål, hvis de er blevet sendt hjem, eller hvis de er blevet bedt om at gå hjem og holde ferie.

- De vil blandt andet gerne vide, hvad det betyder for dem, og om arbejdsgiveren har lov til at gøre det, siger Jonna Andersen.

Siden hun startede i Kvindeligt Arbejderforbund, i dag 3F, i 2000, har hun sat pris på den fysiske kontakt til medlemmerne, og den savner hun i høj grad i øjeblikket.

- Den her krise er allerværst for vores medlemmer. Når man sidder over for dem fysisk, kan man se på deres ansigtsudtryk, om de har forstået, hvad man siger, eller om man skal uddybe. Det kan man ikke se, nu hvor alt foregår telefonisk, siger Jonna Andersen.

Annonce

Kolossalt behov for rådgivning

Et andet afsavn er kollegerne, som Jonna Andersen normalt har glæde af at kunne sparre med. Især i en tid som denne, hvor der er nye regler, man skal sætte sig ind i, og hvor medlemmernes behov for rådgivning er kolossalt.

- Jeg har mere travlt end nogensinde, konstaterer hun uden udsigt til, at presset aftager lige foreløbig.

- Jeg tror, noget af presset er overstået, men på den anden side kommer vi nu til, at alle hjemsendelser eventuelt skal fornys, der vil være firmaer, der bukker under, og vi skal til at i gang med overenskomstafstemning, siger Jonna Andersen, der derfor ikke regner med at skulle tale mindre i telefon i de kommende uger.

Det er 20 år siden, Jonna Andersen blev ansat i fagbevægelsen. Først i Kvindeligt Arbejderforbund og nu i 3F Horsens og omegn. Foto: Søren E. Alwan
Jonna Andersen har de seneste uger modtager rigtig mange opkald fra arbejdsgivere og medlemmer, der har spørgsmål til forholdene under krisen. Foto: Søren E. Alwan
Hun plejer at møde ind på Robert Holms Vej, men i øjeblikket arbejder Jonna Andersen hjemmefra. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Vaccinerer 400-500 om dagen - og trods besværlig start er ikke en dråbe vaccine gået til spilde

Horsens

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Horsens

Læser spørger ind til spærring af Sundvej: Her er planen for bybusserne

Hedensted For abonnenter

Forslag fra Billund om tog til Lindved sætter drømme i gang, men først skal motorvejen udvides

Annonce