Annonce
Ikast-Brande

Jobpatruljen kom på lynvisit

Mandag var Line Godballe (t.v.), der er formand for DSU’s lokalafdeling i Viborg, og afdelingsformand for HK MidtVest, Marianna Køpke, taget på jobpatrulje i Brande. HK-formanden har været med i mere end 10 år, mens det var anden gang, DSU-formanden skulle med på patrulje. Foto: Mikael Lund
Hvert år står jobpatruljen bag en oplysningskampagne rettet mod 13-17-årige med fritidsjob. Mandag besøgte patruljen Brande

Brande: Mandag aflagde Jobpatruljen sin årlige sommervisit i Brande.

Patruljen bestod i år af formanden for DSU’s lokalafdeling i Viborg, Line Godballe, og afdelingsformand for HK MidtVest, Marianne Køpke.

Efter at have været inde i 2 butikker og en restaurant, der enten ikke havde ungarbejdere under 18 år ansat, eller også var de bare ikke mødt endnu, var der bid hos Kagehuset, hvor 14-årige Louise Mortensen var i fuld gang med at ekspedere kunder.

Hun fik bevilget en kort pause fra arbejdet, og mens hun gik i gang med at besvare et spørgeskema om sine arbejdsforhold sammen med Line Godballe, fortalte Marianne Køpke lidt om det generelle formål med Jobpatruljen, som i år kan fejre 40-års fødselsdag.

Jobpatruljen er en oplysningskampagne rettet mod de 13- til 17-årige med fritidsjob. Jobpatruljen er et samarbejde mellem en række fagforeninger, bl.a. HK, 3F, FOA, Dansk Metal og NNF.

Udover timelønnen er noget af det, der er særligt fokus på i år, manglende løn under sygdom.

– Mange finder selv en afløser, forklarer Marianne Køpke, og det er der sådan set ikke noget galt i – men det er der, hvis arbejdsgiveren betragter det som vagtbytte og derfor ikke udbetaler løn under sygefraværet.

– Vi får også en snak om ansættelseskontrakter og feriepenge – det er ikke alle, der er klar over, at de får det, forklarer Marianne Køpke videre, men langt de fleste får faktisk udbetalt feriepenge, oplever hun. Lønsedler, som stort set uden undtagelse leveres digitalt, er det heller ikke alle unge, der er opmærksomme på, og det samme gælder reglerne for løft, skub og træk.

- Er man under 18 år, må man max. løfte 12 kg. Det svarer til vægten af en ølkasse med tomme flasker, uddyber Marianne Køpke, og det overrasker de fleste – det er jo sjældent et problem at løfte en kasse mælk eller øl, ”men de skal jo holde helt til de bliver 70”, konstaterer HK-formanden. Også for skub og træk er der fastsat en øvre grænse, som for unge under 18 år går ved 250 kg.

– Det lyder af meget, men faktisk svarer det til 10 indkøbsvogne, forklarer Marianne Køpke.

Annonce
Louise Mortensen havde ikke hørt om Jobpatruljen før, men hun synes, det er fint, de kommer rundt og holder lidt øje med forholdene. Foto: Mikael Lund

Er du tryg?

Et andet emne, Jobpatruljen kommer ind på i snakken med de unge fritidsjobbere, er, om de er trygge eller oplever utryghed i forbindelse med udførelsen af deres arbejde. Det kan f.eks. være i forbindelse med åbning eller lukning af butikken eller i form af ubehøvlede kunder – er der så en ældre kollega i nærheden, man kan gå til?

Kemikalier skal de unge helst ikke have for meget med at gøre, og det samme gælder betjening af maskiner som f.eks. pappressere – de unge må gerne fylde komprimatoren, vel og mærke hvis de er fyldt 15 år og er gået ud af 9. klasse, men de må hverken klargøre, tømme eller rengøre maskinen.

Her hørte Mariann Køpke, der har været med på jobpatrulje mere end 10 år, sidste år en grel historie fra en kollega om en pappresser, der stod og vippede. Løsningen var at sætte to unge til at betjene den: Den ene pressede pappet, imens den anden – en temmelig spinkel pige - forsøgte at stabilisere den tunge maskine.

Jobpatruljen har ingen myndighed til at skride ind i sådanne situationer, men når dagen er gået, sendes spørgeskemaer og observationer ind til gennemgang, og i særligt grelle tilfælde går der så besked videre til den relevante fagforening, som har mulighed for at underrette Arbejdstilsynet.

Mariann Køpke har også oplevet, at de unge selv er blevet bedt om at betale for den tid, det tager et gennemføre et interview med Jobpatruljen, hvilket typisk kan klares på 10-15 minutter, og hun er endda selv blevet bedt om at betale for de unges tid. Det ser hun som et klart tegn på dårligt arbejdsklima:

- I de tilfælde går vi igen, siger hun, men der ryger en indberetning af sted efterfølgende.

Kendte dem ikke

I Kagehuset var der imidlertid ikke de store ting at komme efter. 14-årige Louise Mortensen svarede beredvilligt på Line Godballes spørgsmål kortvarigt afbrudt af en kundeekspedition. Louise, der skal starte i 9. klasse på Præstelundskolen efter sommerferien, har kun været ansat i Kagehuset i 3-4 måneder. Hun arbejder normalt hver 3. weekend, men fungerer i disse uger også som ferieafløser – og hun er glad for sit arbejde, der udover ekspedition af kunder og servering i caféen består af rengøring og opfyldning.

- Jeg har ikke tænkt over fagforening, siger hun og erkender, at hun aldrig har hørt om Jobpatruljen, men:

- Det er godt, de kommer rundt, mener hun. Snakken med Line Godballe fik klarlagt, at hun har krav på en pause efter 4 en halv times arbejde, men da hun som oftest kun arbejder 3 timer ad gangen, har det ikke den store praktiske betydning for hende. Også brugen af kemikalier fik hun snakket med DSU-formanden om, men heller ikke her var der problemer:

- Det arbejder jeg ikke med – vi bruger noget universalrengøring, forklarer Louise Mortensen.

Dermed kunne Jobpatrulje-duoen efter det første veloverståede besøg på årets første kampagnedag fortsætte til næste butik på listen, men Louise Mortensen blev ikke efterladt helt tomhændet: Som alle andre, der har haft besøg af Jobpatruljen, blev hun udstyret med en lille opslagsbog med titlen ”Guide til fritids- og studiejob”, som giver svar på en lang række af mest gængse spørgsmål – lige til at putte i lommen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HIC

Horsens IC triumferede i dramatisk topopgør

112 For abonnenter

Politiet måtte sende ekstra mandskab til Endelave for at tackle demensramt

Erhverv For abonnenter

17-årige Lasse måtte køres til salgsmøder af sin mor: Nu sælger han 225.000 lammeskind om året

Annonce