Annonce
Horsens

Jobfest i boligområde: Så tæt er Sundparken på et farvel til ghettolisten

På 20 måneder er antallet af ledige beboere i Sundparken faldet med 75. Arkivfoto: Morten Pape
Sundparken skal have 35 ledige beboere i beskæftigelse, før ledigheden i boligområdet ikke længere giver en plads på ghettolisten. I april 2018 skulle der 110 ledige i job for at nå under kravet.
Annonce

Horsens: Tilværelsen som "hård ghetto" kan snart være et overstået kapitel for Sundparken.

Ledigheden er nemlig faldet så meget i boligområdet, der har optrådt på regeringens ghettoliste siden 2010, at blot 35 beboere skal i job, før ledigheden i Sundparken ikke længere er aktuel for ghettolisten.

Det viser en ny opgørelse fra Horsens Kommune.

- I absolutte tal skal vi ned på 406 beboere (mellem 18 og 64 år, red.), der står uden for arbejdsmarkedet for at komme af listen. Aktuelt er der 441, siger Tanja Nyborg, direktør for uddannelse og arbejdsmarked i Horsens Kommune.

Horsens Kommune har sat et mål om, at Sundparken skal af ghettolisten i 2021, og siden den målsætning blev formuleret, har kommunen aldrig været så tæt på at indfri den som nu.

- Vi har tidligere stået i en situation, hvor det var lidt over 100 borgere, der skulle i beskæftigelse for at nå under grænsen, siger Tanja Nyborg.

I april 2018 var der således tale om 110 borgere i Sundparken, der skulle i beskæftigelse for at komme af ghettolisten.

Antallet er blevet reduceret med hjælp fra kommunens fremskudte beskæftigelsesindsats i Sundparken. Her har et fast team af medarbejdere fra Jobcenter Horsens siden august 2018 arbejdet målrettet med at få områdets beboere i beskæftigelse.

Sundparken på ghettolisten

1. december 2019 offentliggjorde Transport- og Boligministeriet sin seneste ghettoliste med boligområder, der opfylder minimum tre af fem kriterier, såkaldte "hårde ghettoer".

Listen tæller kun boligområder, der har minimum 1000 beboere. I Sundparken bor 1588 beboere (pr. 1. januar 2019).

Sundparken opfylder følgende fire kriterier:

Maksimalt 50 procent af områdets beboere må have ikke-vestlig herkomst. I Sundparken gælder det 69,1 procent (pr. 1. januar 2019).

Maksimalt 60 procent af områdets beboere må have grundskolen som højeste uddannelsesniveau. I Sundparken gælder det 78,4 procent (pr. 1. januar 2019).

Maksimalt 40 procent af områdets beboere må være ledige. I Sundparken gælder det 47,8 procent (pr. 2017-2018).

Den gennemsnitlige indkomst i boligområdet må ikke være lavere end 55 procent af den gennemsnitlige indkomst i regionen. I Sundparken ligger den gennemsnitlige indkomst på 54,7 procent (pr. 2018).

Sundparken opfylder ikke det femte kriterium:

Maksimalt 2,3 procent af områdets beboere må have en plettet straffeattest. I Sundparken gælder det 1,21 procent (pr. 2017-2018).

Annonce

Ironisk udvikling

I teorien kan Horsens Kommune dog ikke være sikker på, at Sundparken forlader ghettolisten, selvom det skulle lykkes at få 35 borgere i job.

Det seneste år er Sundparken nemlig faldet for yderligere et af ghettolistens fem kriterier, nemlig kriteriet om gennemsnitsindkomst. Ifølge det kriterium må den gennemsnitlige indkomst blandt et boligområdes skattepligtige borgere mellem 15 og 64 år, eksklusiv borgere i uddannelse, ikke være mindre end 55 procent af den gennemsnitlige indkomst for samme gruppe i hele regionen. I Sundparken ligger den på 54,7 procent.

Dermed opfylder Sundparken fire af ghettolistens fem kriterier. Et boligområde skal blot opfylde tre for at komme på ghettolisten.

- Det er ironisk, at gennemsnitsindkomsten går den forkerte vej, når beskæftigelsen går den rigtige vej, men det handler om, at gennemsnitsindkomsten i Region Midtjylland har været stigende, siger Lisbeth Torfing (EL) formand for kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg.

- Men vi håber, at det at få 35 flere i beskæftigelse er nok til at hæve gennemsnitsindkomsten tilstrækkeligt, siger hun.

Annonce

Bo Trivsel i gang med kampagne

Foruden kommunens beskæftigelsesindsats i Sundparken er det boligsociale projekt Bo Trivsel i gang med en kampagne, der skal øge andelen af beboere med uddannelsespapirer i bebyggelsen.

Her er forhåbningen, at Bo Trivsels medarbejdere kan finde tilpas mange beboere med uddannelsespapirer fra udlandet, der ikke er blevet registreret i Danmark, så andelen af beboere mellem 30 og 59 år, der kun har gennemført grundskole, kan komme under 60 procent. Så vil uddannelsesniveauet i Sundparken nemlig ikke længere være aktuel for ghettolisten.

Kampagnen gik i gang i oktober, og udgangspunktet var, at der skulle findes 124 beboere med ikke-registrerede uddannelsespapirer.

- Status er, at Bo Trivsel har været i kontakt med en femtedel af beboerne og fundet frem til 40 personer, der skal have hjælp til at få deres uddannelsespapirer registreret, siger Tanja Nyborg.

Det fjerde kriterium, der aktuelt gør Sundparken til et ghettoområde, er andelen af beboere med ikke-vestlig baggrund. Her bliver et område relevant for ghettolisten i det øjeblik, at mere end halvdelen af beboerne har ikke-vestlig baggrund.

I Sundparken ligger andelen på 69,1 procent, viser den seneste ghettoliste.

Uanset om Sundparken kommer af ghettolisten, skal Horsens Kommune gennemføree en udviklingsplan, der bringer andelen af almene boliger i området ned på 60 procent. Det har Transport- og Boligministeriet bestemt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce