Annonce
Horsens

Jobbene svinder ind - men industrien trives i Horsens

Johannes Saugbjerg, formand for Dansk Industri i Horsens, vurderer, at industribranchen er en vigtig faktor i et vidensdelingssamfund. Arkivfoto
Selvom andelen af industrijob i Horsens er svundet kraftigt ind gennem de seneste 35 år, kan Horsens stadig med rette kalde sig en industriby. Det mener to mænd med fingeren på pulsen.
Annonce

Horsens: Billedet af muskuløse gutter med tilsværtede fingre og sved på panden, der klør på for at holde produktionen i gang, tegner sig formentlig på manges nethinder, når de forestiller sig Horsens i gamle dage.

For de færreste kan anfægte Horsens' fortid som en arbejderby, en industriby, et sted hvor produktionsvirksomhederne sprudlede. Sprudle er her skrevet i datid, for mens byens industrielle ophav står støbt i jern, synes det mere uklart, hvad Horsens er i dag.

En industriby?

Statistikkerne er ikke overbevisende. I 1984 var der ifølge Danmarks Statistik 9022 arbejdspladser inden for industrien i Horsens. I 2016 var tallet faldet til 7574. Og i samme periode steg antallet af arbejdspladser i byen vel at mærke fra cirka 25.000 til cirka 42.000.

En udvikling, der er svær at forklejne.

- På en måde gør det mig nervøs. Jeg synes, det er ærgerligt, at der er et faldende antal industriarbejdspladser i Horsens, siger Johannes Saugbjerg, formand for Dansk Industri i Horsens.

Som fortaler for industribranchen kan han dog glæde sig over, at industriens tilbagegang ikke er et Horsens-fænomen. Faktisk ser omstændighederne slet ikke så ringe ud, når man sammenligner Horsens med de nationale tal.

- Industrien står for 23 procent af de private arbejdspladser i Horsens. På landsplan er det 15 procent. Og mens 16 procent af beskæftigelsen i Horsens ligger inden for industrien, gør det sig gældende for 11 procent på landsplan, siger han.

- Vi oplever, at vi har haft en højkonjunktur på bagsiden af finanskrisen, så det generelle billede er, at det går godt i industrien, siger Johannes Saugbjerg.

Op gennem 1970'erne, 80'erne og 90'erne blev industri noget i vores bevidsthed, som gik fra have en fremtid til at høre fortiden til, fordi vi kom til et postindustrielt samfund, hvor vi skulle leve af vores ideer og innovation.

David Olsen

Annonce

Innovation udelukker ikke industri

Så på spørgsmålet, om Horsens fortsat er en industriby, svarer den lokale forbundsformand:

- Det vil jeg mene, ja. Men Horsens er mange ting. Horsens er både en kulturby, en industriby, en byggeriby og en logistikby. Og det er sammensætningen af mangfoldigheden, der giver en styrke i forhold til ikke at være så sårbar og skabe en dynamisk kommune, siger han.

Ideen om, at Horsens fortsat er en industriby, deler Johannes Saugbjerg med David Olsen, museumsinspektør og souschef på Danmarks Industrimuseum i Horsens.

- En bærende del af arbejdspladserne i byen er stadig industriarbejdspladser, så man har i virkeligheden mentalt nedskrevet industrien lidt for voldsomt, siger David Olsen.

- Op gennem 1970'erne, 80'erne og 90'erne blev industri noget i vores bevidsthed, som gik fra have en fremtid til at høre fortiden til, fordi vi kom til et postindustrielt samfund, hvor vi skulle leve af vores ideer og innovation. Og så så flere muligheden i at rykke klassisk arbejde til udlandet, siger han.

Men innovationstankegangen burde ifølge David Olsen ikke have ekskluderet industrien, tværtimod. Det er man ved at indse nu.

- Efter finanskrisen begyndte forskellige magthavere at tale om industri 4.0, hvor der var fokus på at holde industrien i Europa. Også i Danmark fik man fokus på at være et industriland, og det betød, at diskursen skiftede. Det har vi også set i Horsens, hvor kommunen i 2018 vedtog en ny erhvervsplan, der skal brande Horsens som en dynamisk erhvervsby med fokus på mange af de brancher, som har været her i 100 år, siger David Olsen.

Annonce

Et vidensdelingssamfund

Når industrien har fået et comeback, handler det ifølge David Olsen blandt andet om, at produktion og innovation er tæt forbundet i et succesfuldt videnssamfund.

- Det er ved at være tæt på maskinerne, at man får ideerne, siger han.

Et synspunkt, Johannes Saugbjerg tilslutter sig.

- Det er i krydsfeltet mellem alle typer viden, at innovationen opstår. Man snakker meget om, at man skal være et videnssamfund, men jeg synes, man skal være et vidensdelingssamfund, og det er svært at skabe epokegørende innovation, hvis man ikke har viden fra flere sider, siger han, der som administrerende direktør i armatur-producenten Vola har oplevet værdien i at samle udvikling og produktion ét sted.

David Olsen, museuminspektør og souschef på Industrimuseet i Horsens, erfarer, at det atter er blevet populært at drive industriproduktion tæt på hovedkvarteret. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Robotter henter arbejdspladser hjem

Netop lyspunktet i at forene udvikling og produktion har ifølge Johannes Saugbjerg ført til, at flere af de danske virksomheder, der for år tilbage outsorcede sin produktion, er begyndt at hente den hjem igen.

Og her er robotterne, som ellers i mange år er blevet betragtet som jobtyve blandt danske arbejdere, en forudsætning for hjemtagelsen. Det forklarer David Olsen.

- Automatiseringen betyder, at mange industrijob kommer hjem. For hvis man kan holde fabrikshallerne kørende med færre antal hænder, kan man lige så godt have dem til at ligge nærmere hovedkvarteret og de primære markeder. Men de industrijob, der kommer hjem, kræver nok højere uddannelse, så de ufaglærte stillinger er i fare, siger han.

Under alle omstændigheder ser David Olsen tegn på industriel opblomstring, også i Horsens, og det forsøger Industrimuseet aktivt at formidle.

- Mange museer har været med til at bekræfte, at industrien var en afsluttet epoke, der sluttede mellem 1950'erne og 1970'erne. Derfor arbejder vi på at køre linen længere op i tiden, så vi kan vise, at der stadig er industri i Danmark i dag, siger han.

Flere af de industrivirksomheder, der blev stiftet i Horsens for mere end 100 år siden, er fortsat aktive i dag. Det gælder blandt andre 127-årige Niels Burcharth A/S, der producerer transportbånd og industriporte. Foto: Morten Pape

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Retfærdighed for seniorer

Rejser

Kommentar: De forbandede drikkepenge

Annonce