Annonce
Læserbrev

Jo flere vi er, og jo højere der råbes, jo før kan vi komme de danske børn til undsætning

Men det er altså ikke blot forældrene, der råber vagt i gevær. Pædagoger, psykologer og forskere over hele landet fortæller om tilstande, der nærmer sig et landsdækkende omsorgssvigt.

Læserbrev: I fredags samledes tusinder af forældre foran Christiansborg og gjorde oprør imod en glidende kultur i de danske daginstitutioner, imod noget, der efterhånden mere ligner et opbevaringstilbud fremfor det pædagogiske tilbud, som vi politikere har lovet dem.

De vil have minimumsnormeringer. Og det med rette. Der har aldrig været så få voksne til så mange børn, som det er tilfældet i dag.

Og alt imens kommunerne konkurrerer om, at have "mindst dårlige" normeringer, så taber vi hver dag børn på gulvet, der ikke hverken bliver set, hørt eller mødt i de behov, de små poder nu engang har.

Nogle mener, forældrene er forkælede. At vi har mange andre vigtigere ting at bruge vores skattekroner på.

Men det er altså ikke blot forældrene, der råber vagt i gevær. Pædagoger, psykologer og forskere over hele landet fortæller om tilstande, der nærmer sig et landsdækkende omsorgssvigt. Det er ikke godt nok.

Det glæder os i Alternativet, at så mange nu i kor råber op om tilstandene ude i de danske vuggestuer og børnehaver. Om at de lave normeringer, vi har i dag, ikke er forsvarlige. At vi mister for mange børn på gulvet pga. for få voksne i daginstitutionerne.

Det har store konsekvenser for alle børn. Og for socialt udsatte børn kan det have fatale konsekvenser, fordi de heller ikke derhjemme har den stabile og trygge voksenrelation, de har behov for.

Børn skal kunne berolige sig selv og regulere deres opmærksomhed og følelser. Børn skal lære at sætte sig i andres sted og blive en del af sociale sammenhænge. Det lærer de kun, når de indgår i trygge relationer og kan spejle sig i voksne rollemodeller.

Det er derfor så vigtigt for børn, at de etablerer en tryg tilknytning til en voksen og udforsker verden sammen. At de har muligheden for at tjekke ind med de voksne, når de bliver i tvivl om, hvad de skal gøre.

Vi har en stigning i børn, der mistrives, børn der får diagnoser, børn der skal have specialtilbud, børn med skolevægring. Hvad tror du grunden er?

Vi er i Alternativet ikke i tvivl om, at de historisk dårlige normeringer og den massive brug af daginstitutionerne bærer et stort ansvar. Vi er i Alternativet meget enige med SF om, at den udvikling nu skal stoppe.

Med forældres og pædagogers tydelige protest i ryggen bliver det nemmere for os politikere, der ønsker bedre normeringer, at få andre politikere med på at prioritere området.

Jo flere vi er, og jo højere der råbes, jo før kan vi komme de danske børn til undsætning.

Annonce
Mira Issa Bloch. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er alt for mange ludomaner

Kampen mod cigaret-reklamer har ikke været forgæves. Det har givet gode resultater i kampen mod den usunde tobak. Nu er tiden inde til endnu en kamp, nemlig reklamerne mod spil. Der er alt for mange ludomaner. Det er lige så ødelæggende som tobakken. Mange er lette at friste, og det vrimler med reklamer for alle slags spil. Jeg ser det ikke som noget problem, når Brian Laudrup står frem og fortæller om sine afgørende mål. Men når det ene almindelige menneske efter det andet sidder og fortæller omverdenen om de gevinster, de har vundet, er det et helt andet problem. Hvis de virkelig vandt så meget, som de fortæller om, ville spilselskabet være konkurs for længst, og det ville ikke have penge til at betale for tv-reklamerne. Når de alligevel laver den type reklamer, er det selvfølgelig, fordi der er svage sjæle, der kan blive fristet. Når man ser reklamer, tænker mange: "Tænk, hvis det var mig. Jeg vil også gerne en tur sydpå". Det er bare så sjældent, det lykkes. Jeg kan sagtens lade mig friste til at købe en lottokupon eller kaste mig over et skud på Oddset, men her oplever jeg virkeligheden. Det er bare så lidt, der kommer i gevinst, og som regel en del mindre, end jeg har spillet for. Oddset er et videnspil, så her er man selv ude om det, men det er sjældent, man rammer odds 116 med gevinst, som de taler om i reklamerne. Der kan være ganske muntre reklamer undervejs, men de har kun ét formål: At skaffe nye kunder i fælden. Jeg har ondt af de familier, der får deres økonomi ødelagt af ludomaner. Det er så fristende. Man skal huske på, at spilselskaberne tjener styrtende med penge, og taberne er os, der køber lotto-kuponerne. Danmark har en gruppe af ludomaner. Vi har ikke brug for engelske tilstande, hvor fodboldmillionærer har spillet hele deres formue op i en naiv tro på, at der var penge at hente i selskaberne. Sæt ind over for reklamerne. Vi har ikke brug for flere ludomaner.

Annonce