Annonce
Odder

Jeppe skal stå i spidsen: overtager forældrenes gård

Jeppe Juhl Sørensen (forrest) er på vej til at overtage Holtgaard. De ansatte følger med, og forældrene Helge Kjær Sørensen og Anne Juhl (yderst til højre) regner med, de får lov at hjælpe til fremover. Foto: Morten Pape
Næste generation er på vej til at overtage Holtgaard. Det betyder nye tiltag, som skal være med til at forlænge sæsonen. Selvpluk er stadig muligt, og man booker tid på nettet.

Gylling: Det store jordbærskilt står stadig ud til Gyllingnæsvej for at lokke kunder op til gårdbutikken. Men der er sket ændringer på Holtgaard de seneste år, og der er flere på vej. Den væsentligste er, at Jeppe Juhl Sørensen er på vej til at overtage stedet fra sin far, Helge Kjær Sørensen.

I mange år kunne man købe jordbær, kartofler og ærter herude, men de seneste år er der kommet flere varer til.

- Og i år er vi gået lidt mere amok med en kaffebar, siger Helge Kjær Sørensen.

Kaffebaren er lavet sammen med Clevercoffee i Fillerup, og bønnerne er selvsagt økologiske. Gårdbutikken satser nemlig på lokale samarbejder og økologiske varer.

- Vi har talt om, hvad vi godt kunne tænke os i fremtiden. Vi snakker blandt andet om frugttræer. Og én ting er at gå gang i salget, en anden er at håndtere det. Vi har fået et elektronisk kassesystem, det ligger mere naturligt for mig, og så bruger jeg de sociale medier, fortæller Jeppe Juhl Sørensen.

Annonce

Holtgaard

Helge Kjær Sørensen og Anne Juhl købte Holtgaard i 1988 og drev den konventionelt til 1999. Da lagde de om til økologi og plantede de første jordbær, og begge har job ved siden af gården.

Holtgaard er på 75 hektar, cirka 10 hektar rummer jordbær, ærter og kartofler. Der dyrkes også hvidkløver til frø samt forskellige kornarter.

Gårdbutikken byder foruden gårdens egne produkter på grøntsager fra Samsø, mel og brød samt is. Holtgaard tilbyder selvpluk og sælger også sine varer til butikker i Odder og Aarhusområdet.

Kæresten flytter med

Jeppe Juhl Sørensen har to søstre, der begge bor i København, og han går selv på Erhvervsakademiet i Viby, hvor han læser jordbrugsteknologi. Han har også en produktionsgartneruddannelse fra JU i Beder.

- Det kom egentlig først på tale sidste år, at jeg skulle overtage gården. Når jeg er færdiguddannet om et år, vil jeg ud og arbejde et andet sted i et enkelt år for at få lidt erfaring i forhold til den plan, vi har herude, siger Jeppe Juhl Sørensen, der er 30 år.

Han bor med sin kæreste Elisa Nørgård Sørensen i Horsens, og hun er med på, at det er på Holtgaard, parret skal slå sig ned.

I gårdbutikken er der foruden gårdens egne produkter også æg og grøntsager fra Samsø. Et samarbejde med firmaet Groft i Rude har ført til, at Holtgaard også sælger mel af hvede dyrket på gården samt brød, der er bagt af gårdens korn.

Der er også en flødeis fra Groft i fryseren, og en ny jordbærvariant er på vej. Mælken kommer fra økologisk kvæg fra Kalø Landbrugsskole, der køber jordbær på Holtgaard.

Forældre vil hjælpe

Helge Kjær Sørensen 61 år, så det er på tide med et generationsskifte.

- Min far sagde, at når man bliver 60, så skal man sælge gården til sin søn. Da jeg selv forlod landbohøjskolen, gik vi og kiggede på ejendom herude og købte Holtgaard, der var nabo til min fars gård. Hans gård købte vi siden til, siger Helge Kjær Sørensen.

- Vi vil gerne bo i nærheden, når de unge rykker ind. Ligesom Helges forældre hjalp os, vil vi gerne kunne støtte Jeppe og Elisa, siger Jeppe Juhl Sørensens mor, Anne Juhl.

I sommertiden er der syv fuldtidsmedarbejdere i gang med at plukke jordbær fra klokken fem om morgenen, og i gårdbutikken er der 11-12 deltidsmedarbejdere. Mange af dem har været med i mange år, og de kan måske se frem til at arbejde mere, når Jeppe Juhl Sørensen overtager stedet.

- Jeg vil fortsætte med de lokale samarbejder, vi har og holde fast i lokale produkter. Men jeg vil også gerne have et større sortiment og en længere sæson. Jeg har en drøm om at kunne leve af gården på fuld tid, siger Jeppe Juhl Sørensen.

Helge Kjær Sørensen er ved at overdrage Holtgaard til næste generation, sønnen Jeppe Juhl Sørensen. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce