Annonce
Hedensted

Jens gør det igen: Tyr fra Glud høster fornem pris i Storbritannien

Jens Michael Jensen arbejder med erhvervssager på Middelfart Sparekasse, når han ikke røgter sine hereford i Glud. Hans avlsarbejde med kødkvægsracen fik for anden gang stor hæder under en prisuddeling i byen Hereford i Storbritannien forrige måned. Arkivfoto: Martin Ravn
King Size er navnet på den danskfødte Herefordtyr, som for nyligt streg til tops ved en prisuddeling for bedste dyr i den britiske by Hereford. Bag præstationen med avlsarbejdet står Jens Michael Jensen fra Glud, som for anden gang vinder prisen.
Annonce

Glud: Så skete det igen. Prisen ”Sire of the year” – årets tyr – gik under en prisuddeling for Storbritanniens Herefordavlere endnu engang til en danskavlet hereford-tyr.

Navnet på tyren er King Size, og tyren blev for fem år siden blev undfanget på gården Søndermarkens Hereford i Glud, der til dagligt drives af 54-årige Jens Michael Jensen.

Jens Michael Jensen havde tilbage i 2013 samme ære af at stå bag en hereford-tyr ved navn Castro, som dengang vandt den selvsamme prestigefyldte titel.

- Jeg har været heldig at sælge to tyrer til Storbritannien, hvis genetik åbenbart har passet ind det, de britiske herefordavlere efterspørger. Det vækker en udenlandsk interesse for dansk kødkvægsavl, så prisen for årets tyr gavner jo både Herefordforeningen i Danmark og jeg selv, siger Jens Michael Jensen.

- Jeg mister ikke jordforbindelsen, fordi King Size har vundet prisen for årets tyr. Der en arbejdsdag igen i morgen, og avlsarbejdet skal hele tiden gøres bedre og bedre for at følge med.

Annonce

Eneste dansker

Jens Michael Jensen er eneste dansker, der nogensinde har fået britisk hæder på allerhøjeste niveau for sit avlsarbejde med kødkvægracen hereford.

Prisuddelingen blev afholdt i den britiske by hereford, og for at en herefordtyr kan vinde titlen som årets tyr i konkurrencen, skal dyret enten være født eller have opholdt sig i Storbritannien.

Jens Michael Jensen solgte King Size til England i sommeren 2016, hvorefter den hurtigt høstede priser for sine gener. Også sønnen til King Size, der i dag er 18 måneder, vandt en fornem pris til prisuddelingen i hereford.

At være med til at vinde prisen frembringer en jysk jubel hos Jens Michael Jensen.

- Jeg mister ikke jordforbindelsen, fordi King Size har vundet prisen for årets tyr. Der en arbejdsdag igen i morgen, og avlsarbejdet skal hele tiden gøres bedre og bedre for at følge med.

Annonce

Godt for eksporten

Spørger man formanden i Herefordforeningen i Danmark, Knud Erichsen, så forbedrer de to priser, som Jens Michael Jensens egen avl har vundet, eksporten for danskavlede hereford-tyre.

- Flere nationer er begyndt at høre om kvaliteten af hereford i Danmark. Vi er begyndt at eksportere til både Tyskland, Holland og Rusland, hvilket er noget ganske nyt. Lige i øjeblikket har vi sendt 225 hereford til Rusland, siger Knud Eriksen.

Selvom hereford-racens hjemland er England, kan de danskfødte hereford tydeligvis konkurrere i den store udenlandske liga. Det troede de danske herefordavlere ellers ikke på for 10 år siden.

- Den store hæder, vi i de senere år har fået, smitter af på eksporten, siger Knud Eriksen.

Om Jens Michael Jensens opdræt en tredje gang skal bringe en titel hjem som årets tyr i Storbritannien, må tiden vise.

- Der skal to til en handel, men jeg byder alle købere velkommen, siger Jens Michael Jensen.

Søndermarkens Hereford

  • Jens Michael Jensens Hereford besætning, Søndermarkens Hereford, blev grundlagt i 1973 af hans far, Børge Jensen.
  • Består i dag af cirke 12-14 moderdyr.
  • Igennem årene er der i besætningen via inseminering brugt de bedste sædtyre fra hele verden.
  • Jens Michael Jensen har også købt embryoner fra hereford i Canada og Irland.
Tyren King Size med de danske rødder blev i oktober udråbt til årets tyr i oprindelseslandet for kødkvægsracen hereford, England. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Tilde blev trukket efter scooter og døde af kvæstelserne: - Hun var lyspunktet i min svigerfars liv

Annonce