Annonce
Debat

Jeg vil gerne betale - for at vi stopper med at sende breve med opfordringer til at forlade landet

På kant: I disse dage modtager godt 64.000 mennesker et brev om, at de er berettigede til et anseeligt beløb fra den danske stat. 140.000 kroner lige ned i lommen - hvis blot de vil være så venlige at forlade landet. Blandt brevets modtagere er velintegrerede danskere og deres familier.

Repræsentanter for både Socialdemokratiet og SF forsvarer brevet med, at der jo kun er tale om information, som det er vigtigt, at alle berettigede støttemodtagere får. Og man skal endelig ikke lade sig provokere. Hvis man hellere vil blive i Danmark, kan man jo bare smide brevet ud.

I et bureaukratisk bobleperspektiv er det selvfølgelig sandt. Men i virkelighedens verden er det et vink med en vognstang: ”Vi kan ikke sende dig ud af landet, men vi vil gerne af med dig. Faktisk så gerne, at vi vil betale dig for det.” Her gælder det mennesker med udenlandsk baggrund, men hvis ordningen bliver en succes, kan man vel bruge metoden andre steder også.

Hvad med at skillinge sammen og foreslå, at en nabo på vejen får 10.000 for at flytte? Altså bare som neutral information. Eller man kunne måske fremme en kollegas jobskifte med en præmie på 20.000. Eller få et barn til at skifte skole for lidt mere. Ikke for at lufte utilfredshed. Selvfølgelig ikke. Det er kun almindelig oplysning om en kontant bonus, som man nøgternt giver videre. Og de kan jo bare krølle brevet sammen.

I en stille stund kunne man fristes til at overveje, hvor meget man skal betale for, at sådanne tosserier forsvinder ud af dansk politik. Jeg er i hvert fald villig til at betale en betydelig sum.

Annonce
Peter Lauritsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Nye tegn på jødehad er skændige

I disse dage er det 81 år siden den uhæmmede ondskab blev sluppet løs, da nazisterne og deres medløbere angreb jødiske synagoger, forretninger og hjem. Cirka 600 værgeløse mennesker blev myrdet i perioden mellem den 7. og den 13. november, mens omkring 30.000 blev sendt i koncentrationslejre som optakt til en forfølgelse, der senere blev uendelig meget værre med seks millioner myrdede jøder i den tysk kontrollerede del af Europa. Men en af de sørgelige og mest tåbelige fordomme, nemlig antisemitismen, lever stadig – også her i Danmark. Således kan Randers Amtsavis berette, hvordan flere end 80 gravsteder på byens jødiske begravelsesplads natten til søndag blev skændet med maling og klistermærker i form af gule davidsstjerner med påskriften ”Jude”. Denne stjerne blev forfølgelsens symbol for ofrene, der var tvunget til at bære tegnet på deres religiøse tilhørsforhold fra 1941 og indtil deres død eller for de få heldiges vedkommende frem til krigens afslutning. Samme afskyelige klistermærke er også blevet placeret på postkassen foran en jødisk families bopæl i Silkeborg. Blandt antisemitismens mange fædre er uvidenhed, fordomme og banal trang til at gøre andre mennesker ondt. For rationelt tænkende mennesker er fænomenet derfor uforståeligt. I Danmark har der levet jøder i hvert fald siden 1600-tallet og måske endnu længere tilbage. Siden 1814 har jøderne haft nøjagtig de samme rettigheder som alle deres øvrige danske landsmænd og er en fuldt integreret del af vores fælles fædreland. Naturligvis har jødiske danskere ydet enorme bidrag til dansk kultur, videnskab og økonomi. Men reelt er der ingen grund til specielt at fremhæve den dansk-jødiske histories stjerner. Vores indbyggere med jødisk baggrund bidrager uanset deres position til vores samfund ganske som alle andre danskere. Og uanset religiøs baggrund har alle danskere ret til et liv i frihed og tryghed. Disse fornyede tegn på jødehad er ganske enkelt skændige.

Annonce