Annonce
Horsens

- Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft en fridag. Nu skal jeg ingenting

Kirsten Høj har ikke været uden for matriklen på Nansensvej tæt på Horsens midtby i omtrent 14 dage. Hun er en af drivkrafterne på Ceres Centret i Horsens og bekymrer sig om de brugere, der sidder alene hjemme i deres lejligheder. Foto: Peter Leth-Larsen
82-årige Kirsten Høj er normalt særdeles aktiv på Ceres Centret i Horsens. Nu fylder hun hverdagen ud med havearbejde og strikketøj. - Der er ingen grund til at have ondt af mig, men jeg har ondt af de ældre mennesker, der sidder alene i deres lejligheder, siger hun.
Annonce

Corona: 82-årige Kirsten Høj er vant til et leve et særdeles aktivt liv. Hun har i over 25 år været en af de drivende kræfter på aktivitetscentret på Ceres Centret i Horsens, og dagene har indtil for 14 dage siden været fyldt med mennesker.

- Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft haft en fridag. Der har været noget hele tiden, og pludselig er alt lukket ned. Der er ingenting, jeg skal. Det føles meget mærkeligt, konstaterer hun.

Kirsten Høj ser sig selv som en af de privilegerede ældre i et Danmark, der for en tid er lukket ned. Hun bor i en stor villa med have tæt på midtbyen, og på 1. salen bor hendes højgravide barnebarn med sin kæreste.

Da avisen møder hende lørdag formiddag, i behørig afstand naturligvis, er hun, barnebarnets kæreste og en svigersøn i gang med byggeriet af et læskur, der om få måneder blandt andet skal huse barnevognen til det kommende nye familiemedlem.

- Der er ingen grund til at have ondt af mig. Jeg har nok at lave, men jeg har ondt af de ældre mennesker, jeg kender, der sidder alene i en to-værelses lejlighed. Nogle af dem har ikke rigtigt nogle hobbyer og interesser, så det er en vigtig del af deres liv at komme i aktivitetscentrene. De kan lukke op for fjernsynet, men her bliver der jo næsten kun talt om corona, siger hun.

Der er masser af praktiske spørgsmål fra brugerne på centret. Jeg må jo så bare desværre sige til dem, at jeg ikke ved noget. Jeg er jo lige så isoleret, som de er.

Kirsten Høj, formand for Centerrådet på Ceres Centret i Horsens

Annonce

Mange spørgsmål fra brugerne

Som formand for Centerrådet på Ceres Centret er der mange, der kontakter Kirsten Høj telefonisk for at få noget at vide om, hvad der sker. Kirsten Høj reparerer tøj om onsdagen på centret, og nogle spørger til det. Og hvad med turen til Ærø 11. juni, er den aflyst?

- Jeg har ikke været uden for matriklen i snart 14 dage. Lige siden kommunen lukkede aktivitetscentrene, så det hele foregår på telefon. Der er masser af praktiske spørgsmål fra brugerne på centret. Jeg må jo så bare desværre sige til dem, at jeg ikke ved noget. Jeg er jo lige så isoleret, som de er, konstaterer Kirsten Høj, der fortæller, at de eneste, der kommer på centret lige nu, er et hold ølbryggere, der helt ekstraordinært har fået lov til at tilse gæringen af deres bryg, så den ikke bliver ødelagt.

Kirsten Høj bruger den ekstra tid på at få ryddet op i haven. Få skåret buske og træer og ned, og efterfølgende er der flere flader, der godt kunne trænge til en gang maling.

Hun har altid strikket meget, og den hobby bruger hun nu ekstra megen tid på.

- Jeg strikker alt muligt. Trøjer, bukser, huer vanter og nu et også et barnevognstæppe. Hver aften fire-fem timer. Når jeg køber garn, ryger det normalt bare ned i kælderen, og nu bruger jeg også tid på at sortere garnet. Det har jeg ikke haft tid til før, siger hun.

Annonce

Uvisheden fylder

Kirsten Høj er et positivt menneske med let til smil og latter, men uvisheden om fremtiden fylder alligevel en del.

En datter er lige nu strandet på et hotel i Peru, og hun bekymrer sig om sine venner på Ceres Centret, og om hvornår den gode, aktive hverdag vender tilbage.

- Det, jeg savner mest i forhold til Ceres Centret, er nok folks glæde og forventning til netop den eftermiddag, de møder op til for eksempel et bankospil på centret. Det er det hele værd, siger hun.

Kirsten Høj fylder den nye hverdag ud med strikketøj og oprydning i haven, men hun glæder sig til, at hun igen kan komme til at møde sine venner på Ceres Centret. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce