Annonce
Erhvervsretlig brevkasse

Jeg har opkøbt min konkurrent. Skal jeg overtage alle forpligtelser over for de ansatte?

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Jeg driver en mindre virksomhed og har netop indgået forhandlinger om køb af en konkurrents virksomhed. Vi har ikke ønsket at involvere rådgivere for at spare lidt på omkostningerne.

Nu er vi dog blevet uenige om, hvorvidt jeg skal overtage de forskellige forpligtelser over for konkurrentens ansatte efter overdragelsen. Kan I svare mig på dette?

Svar

Annonce

Det følger af lov om virksomhedsoverdragelser paragraf 2, at erhververen af en virksomhed indtræder umiddelbart i alle rettigheder og forpligtelser for de lønmodtagere i målvirksomheden, hvis ansættelsesforhold bestod på overtagelsestidspunktet.

Det er således vigtigt, at du får fastlagt præcis, hvilke personer der er omfattet heraf.

Overtagelsestidspunktet i lov om virksomhedsoverdragelsers forstand er tidspunktet for køberens faktiske overtagelse af målvirksomheden, som oftest ved opfyldelsesdagen/closing.

For de lønmodtagere, hvis ansættelse stadig bestod på overtagelsesdagen, vil der ved erhvervelsen ske et fuldstændigt debitor- og kreditorskifte.

Efter overdragelsen kan lønmodtagere således ikke gøre et krav gældende mod overdrageren (konkurrenten), men alene mod erhververen (din virksomhed). Som erhverver af virksomheden skal du således leve op til henholdsvis de individuelle aftaler, som overdrageren har indgået med lønmodtagerne, samt de kollektive overenskomster.

Dine forpligtelser bliver yderligere skærpet, idet du, som erhverver, ikke kan afskedige lønmodtagerne alene med den begrundelse, at der er sket en virksomhedsoverdragelse.

En sådan afskedigelse vil således ikke blive anset, som rimeligt begrundet. Du kan dog afskedige lønmodtagerne, såfremt dette kan begrundes i økonomiske, tekniske eller organisatoriske årsager.

En sådan afskedigelse vil således ikke blive anset, som rimeligt begrundet.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Annonce