Annonce
Juridisk brevkasse

Jeg har løn til gode, efter min arbejdsgiver er gået konkurs

Advokat Anne Koch og advokat Jens Glavind besvarer spørgsmål sendt pr. brev til advokatkontoret LRP, Løvenørnsgade 17, eller pr. mail til jg@lr-p.dk. Arkivfoto

Uheldigvis er jeg en af de mange danskere der er blevet ramt af corona, forstået på den måde at min arbejdsgiver er gået konkurs. Jeg har løn til gode fra den sidste måned og er ikke helt klar over, om de penge bare er tabt, eller om der er noget at gøre.

Svar:

Du vil med stor sandsynlighed kunne få dækket dit løntilgodehavende via Lønmodtagernes Garantifond. Dit lønkrav skal anmeldes inden fire måneder, efter at din arbejdsgiver blev erklæret konkurs, og rent praktisk kan det ske digitalt via Borger.dk, hvor der er en udførlig vejledning på, hvordan du skal gøre.

Annonce

Derudover kan du naturligvis anmelde dit lønkrav over for konkursboet , men der er sjældent dækning til, at lønmodtagere kan modtage deres tilgodehavende via boet.

Sygemeldt medarbejder

Jeg har en lille virksomhed med 10 ansatte. Den ene af mine ansatte har været en del syg, og det påvirker desværre virksomhedens drift negativt. Kan jeg godt afskedige hende, selvom hun er sygmeldt?

Svar:

Sygdom er som udgangspunkt lovligt forfald, hvorfor du umiddelbart ikke kan fyre medarbejderen, blot fordi hun er syg, men der er dog ikke noget forbud mod at opsige en sygemeldt medarbejder. En opsigelse kan efter omstændighederne være saglig, hvis medarbejderen har været sygemeldt gennem længere tid.

Dernæst skal sygdommen medføre driftsmæssige vanskeligheder i sådan et omfang, at det ikke er muligt at kompensere for fraværet uden store vanskeligheder. Samtidig er det vigtigt, at der ikke er udsigt til, at medarbejderen kan genoptage sit arbejde inden for kort tid.

En anden mulighed er at anvende 120-dages-reglen, hvorefter du kan opsige en medarbejder med forkortet varsel på en måned plus løbende måned, når medarbejderen har været syg i 120 dage i løbet af de seneste 12 måneder. For at denne regel kan anvendes, skal det fremgå af ansættelseskontrakten.

Under alle omstændigheder kan det være lidt af en jungle at skulle manøvrere rundt i, og meget afhænger også af hvilke type medarbejder der er tale om.


Samtidig er det også vigtigt, at der ikke er udsigt til, at medarbejderen kan genoptage sit arbejde inden for kort tid.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Horsens

Børn helt ned i toårs-alderen blev bedt om at bære mundbind i hestevogn: - Vi kan kun beklage

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce