Annonce
Debat

Jeg glæder mig til at lytte til, hvad de unge har på hjerte: Ungdommens stemmer skal ind til regionsrådet

Rasmus Foged. Pressefoto

Læserbrev: Regionsrådet har besluttet, at 35-40 midtjyske unge fra hele regionen skal blive samfundsformere. De vil få serveretten til at påvirke debatten og inspirere politikerne.

Det bliver en demokratisk dannelsesrejse, hvor de unge skal ud med lige netop det, som de går op i.

Det, synes vi i Alternativet, er fantastisk.

Annonce

Alternativet foreslog i 2018, at Region Midtjylland skulle have et børne- og unge-regionsråd. Det kom desværre ikke igennem ved den lejlighed, og siden har vi uden held forsøgt at få det indført under de årlige budgetforhandlinger. Derfor er vi meget glade for, at de unge nu har fået en anden vej til indflydelse.

Da forslaget om samfundsformerne blev debatteret i udvalget for regional udvikling, foreslog vi, at man som en del af projektet skulle give de unge muligheden for at stille forslag til regionsrådet. Det håber vi på vil give de unge demokratisk blod på tanden.


Det er meget vigtigt, at vi har et særligt fokus på unges deltagelse i demokratiet. Det er nemlig langt hen ad vejen de unge, der deltager mindst.

Rasmus Foged


Det er meget vigtigt, at vi har et særligt fokus på unges deltagelse i demokratiet. Det er nemlig langt hen ad vejen de unge, der deltager mindst.

Dansk Ungdoms Fællesråd lavede i 2020 en analyse, hvor man fandt, at 38 pct. af unge mener, at de "ikke ved nok til at kunne være med". "Jeg er usikker på, hvad jeg mener", berettede 23 pct.

Allerværst er, at hver femte mener, at deres "engagement vil ingen reel forskel gøre". Det er nogle foruroligende tal.

Populært siger man, at folket har de politikere, de fortjener - nationalt, regionalt og kommunalt. Og derfor bør vi sikre, at de kommende generationer vil stille os politikere kritiske spørgsmål og deltage i debatterne. Så vi i fællesskab kan finde den retning, vi som samfund skal gå i.

Det kræver dog, at alle generationer oplever, at politik og demokrati er for alle. Især når vi snakker regionalpolitik, fordi det har så lidt opmærksomhed.

At styrke demokratiet for borgere i alle aldre er en mærkesag for Alternativet. Derfor foreslog vi i 2020 at oprette et borgerting i regionen, som skulle få flere til at involvere sig i regionspolitik.

Sådan et borgerting ønsker vi os stadig, for ligesom samfundsformerne vil det vil kunne sikre større indsigt i regionens virke og større demokratisk indflydelse for alle regionens borgere, unge som gamle og alle midt imellem.

Samfundsformerne er et godt skridt på vejen mod et mere levende demokrati i Region Midtjylland. Derfor er jeg sikker på, at det bliver en styrke, at regionsdebatten nu får et ungt og friskt pust med samfundsformerne, og jeg glæder mig til at lytte til, hvad de unge har på hjerte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce