Annonce
Juridisk brevkasse

Jeg er uenig med andelsforening om værdisættelse af forbedringer i min lejlighed - hvad gør jeg?

Advokat Anne Koch og advokat Jens Glavind besvarer spørgsmål sendt pr. brev til advokatkontoret LRP, Løvenørnsgade 17, eller pr. mail til jg@lr-p.dk. Arkivfoto

Jeg er ved at sælge min andelslejlighed.

Det fremgår af foreningens vedtægter, at hvis sælger vurderer, at der er forbedringer for mere end 50.000 kr., skal der laves en vurdering af en vurderingsmand.

Efter min opfattelse er der forbedringer for 60.000 kr., men den vurderingsmand, jeg har haft ude, mener alene, at der er forbedringer for 30.000 kr.

Annonce

Skal jeg i forbindelse med et salg benytte den vurdering, der er lavet, eller kan jeg blot anføre, at der er forbedringer for 30.000 kr., og undlade at vise rapporten?

Kan jeg eventuelt lade en anden vurderingsmand foretage en ny vurdering? Kan denne vurdering bruges, hvis det viser sig, at der er forbedringer for mere end 50.000 kr.?

Foreningens vedtægter siger i øvrigt ikke noget om forbedringer, og køber har accepteret, at værdiforbedringerne sættes højere.

Svar:

I praksis volder det ofte problemer at få fastsat værdien af forbedringer, specielt når der ikke i vedtægterne er foreskrevet noget herom.

Ifølge Andelsboligforeningsloven skal værdien af forbedringer ansættes til anskaffelsessummen med fradrag af eventuel værdiforringelse som følge af alder eller slitage. Desuden skal der tages hensyn til boligens vedligeholdelsesstand ved prisfastsættelsen.

Der skal altid foretages en individuel konkret vurdering af forbedringer, og det er bestyrelsens ansvar, at der er realitet bag værdien af de forbedringer, der kræves betaling for, idet der ellers kan være tale om, at køber betaler en ulovlig overpris.

Uanset om værdien er 30.000 kr. eller 60.000 kr., og uanset om køber er villig til at betale, hvad du forlanger, er det bestyrelsens ansvar at få fastsat den ”rigtige” værdi.

Der bør indhentes en vurdering fra en branchekendt vurderingsmand, medmindre bestyrelsen ud fra de dokumenterede forbedringsudgifter kan foretage en kvalificeret prissætning af forbedringerne med afsæt i de vejledende vurderings- og afskrivningsprincipper, ABF (Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation) har udarbejdet.I praksis volder det ofte problemer at få fastsat værdien af forbedringer.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Annonce