Annonce
Erhverv

JD Byg runder 25 år og er blevet en stor forretning: Henrik har bygget hundredvis af haller

Henrik Daugaard kan fejre 25 års jubilæum med sin virksomhed JD Byg Entreprise i Brædstrup. I juli valgte han dog at sælge en stor del af virksomheden til medejer Rasmus Hansen, så han i fremtiden kan få en friere rolle i sit byggefirma. Foto: Henrik C. Sandvad
Henrik Daugaard, der var med til at starte JD Byg i Brædstrup, har bygget industrihaller og haller til landbruget hele sit liv. Selvom finanskrisen var tæt på at slå hans livsprojekt ihjel, så kan virksomheden i næste uge fejre sit 25 års jubilæum.

Brædstrup: Egentlig var det i september, at JD Byg Entreprise ApS kunne fejre deres 25 års jubilæum, men på grund af travlhed i byggeriet har indehaver Henrik Daugaard først fået tid til at holde det nu.

- Der er virkelig travlt i byggeriet for tiden, men hellere det end at der er for lidt at lave, siger Henrik Daugaard med et smil, mens han sidder lidt uroligt på stolen i mødelokalet hos JB Byg Entreprise på Vestervangen i Brædstrup.

Uroen i kroppen kender de fleste, som kender 68-årig Henrik Daugaard, for han har hele sit liv været iværksætter. Egentlig kan han bedre lide at arbejde ude på byggepladserne eller sælge en hal til en kunde end at sidde og holde møder.

Annonce

- Det har altid været byggeprojekterne, som har været sjovest for mig. Det var nok også derfor, jeg engang valgte at blive selvstændig. Jeg kan godt lide at bestemme, hvordan tingene skal være, og så er det lettest at være selvstændig, siger Henrik Daugaard med et glimt i øjet.

Underleverandør for byggefirmaer

Henrik Daugaard var med til at starte JD Byg på Hvedevænget 17 i Brædstrup sammen med Henry Jensen i 1996. De havde begge været ansat hos Grædstrup Stål, hvor de havde rejst stålspær til store industrihaller og landbrugshaller igennem en årrække, og nu synes de, at det var tiden til at prøve selv. Det blev startskuddet på JD Byg.

- I begyndelsen monterer vi alt fra stålhaller, industrihaller og haller til landbruget for kunder. Vi var så at sige underleverandører for andre firmaer, som så solgte hallerne. Det levede vi godt af i rigtig mange år, og vi havde nogle gode faste kunder, som var flinke til at bruge os, husker Henrik Daugaard.

JD Byg byggede og monterede haller for en række forskellige firmaer lige fra Dansk Halbyggeri, Hornsyld Købmandsgård, Bundgaard Byg og Bryrup Halbyggeri og mange flere, og de mange byggeprojekter gjorde, at JD Byg voksede til 20-25 ansatte, da det gik bedst.

JD Byg var på det tidspunkt vokset sig større, end medstifter Henry Jensen havde lyst til, og han valgte derfor at træde ud af firmaet i 2003.

- En ting er at drive en lille firma. Det kan de fleste nok finde ud af, men når man får så mange ansatte, så er det lidt af en udfordring at håndtere. Det tiltalte vist ikke Henry i længden, så han valgte at træde ud, og nu har han Smedegården, siger Henrik Daugaard.

Annonce

Kirsten kom med

Afskeden med sin kompagnon betød dog ikke, at Henrik Daugaard stod alene tilbage. Lige fra begyndelsen var Henriks kone, Kirsten, med i firmaet. Hun måtte undervejs skippe sit job som social- og sundhedsassistent på Brædstrup Sygehus, for at blive regnskabsassistent på fuld tid i byggefirmaet.

- I de første syv år havde jeg dobbeltjob, hvor jeg både var på sygehuset og lavede regnskaberne i firmaet. Til sidst måtte jeg stoppe på sygehuset, da der ikke var nok timer i dagen til at klare begge opgaver. Det var et stort skifte for mig, da jeg intet vidste om overenskomster, fakturering og moms-afregninger i starten. Så jeg fik en fra revisionsfirmaet Lidegaard til at komme og besøge mig og lære mig alt om moms og løn, siger Kirsten Daugaard.

Henrik og Kirsten Daugaard har arbejdet sammen side om side i JD Byg siden begyndelse i 1996. Foto: Henrik C. Sandvad

Henrik Daugaard har nu altid nydt, at Kirsten har været ved hans side i firmaet.

- Det har været rigtig godt til at have Kirsten til at samle trådene op, og der har været rigtig meget at samle op efter én som mig. Derfor kan jeg kun være glad for at være godt gift og have én, som dækker ens svage sider af. De stærke sider skal man jo nok selv klare, siger Henrik Daugaard.

Annonce

Finanskrise slog hårdt

De gode tider i byggeriet blev imidlertid ikke ved. Finanskrisen fra 2007-09 satte en brat stopper for byggeprojekterne og nye ordrer, og derfor var der tid til at tænke nyt.

- Finanskrisen ramte os rigtig hårdt, og vi måtte hutle os igennem de næste par år. Vi valgte derfor at omlægge firmaet og begyndte at sælge haller i stedet for. Det var for os et spørgsmål om at lukke eller prøve noget andet, siger Henrik Daugaard.

På udkig efter kunder valgte Henrik Daugaard i 2011 at tage en tur til Norge, og her får han etableret en masse kontakter, og det giver nyt liv og luft i forretningen.

- Allerede året efter begynder vi at sælge de første haller til Norge. Samme år får vi Rasmus Hansen som tegner og til at tage hånd om projekterne. Det går rigtig godt i Norge, så i 2013 gør vi Rasmus til medejer, og vi skifter navn til JD Byg Entreprise. Det er også for at vise, at vi nu laver totalentrepriser og kan være hovedentreprenør på byggeprojekterne, siger Henrik Daugaard.

Annonce

Saml selv haller

Det norske eventyr går over alt forventning, og der ryger mange haller afsted til nabolandet i nord. På det tidspunkt har JD Byg fået et norsk søsterselsskab til at tage sig af de norske byggeprojekter, og imens producerer JD Byg Entreprise mange af hallerne i Danmark. Herefter bliver de bliver sendt afsted med kurs mod Norge, hvorefter kunden selv står for at rejse og montere hallerne.

- Det var lidt Ikea-system over det. Vi pakkede alle materialer i et byggesæt og sendte en montagevejledning med, og så stod de selv for at bygge dem. Så jeg har solgt mange haller i Norge, jeg aldrig har set, siger Henrik Daugaard.

Vi har igennem årene altid lavet flere projekter for vores kunder, som er kommet igen, når de har haft nye projekter. Det har altid været et mål for os.

Henrik Daugaard, medindehaver JD Byg Entreprise ApS


Annonce

Flytter og bygger Jem & Fix

Efterhånden som finanskrisen begyndte at slippe sit tag i Danmark, kom der også mere gang i det danske marked igen, og i 2019 trak JD Byg Entreprise sig helt ud af Norge.

Til gengæld gik det godt med de danske byggeprojekter, og i slutningen af 2010'erne bliver pladsen for træng på adressen hos det tidligere Energi Midt-hovedkvarter, hvor virksomheden rykkede ind nogle år forinden.

JD Byg købte i 2018 den tidligere trælasthandel på Vestervangen, hvor virksomheden nu holder til. Foto: Henrik C. Sandvad

JD Byg køber derfor i 2018 den gamle trælastbygning på Vestervangen, efter Stark vælger at lukke. Kort efter flytter JD Byg Entreprise ind i den tidligere butiksbygning, og her bygger det lokale byggefirma også bygningen til Jem & Fix, som åbner i marts 2019. Siden er Tæppecentret, KreaKrog, Ritas Grill og butikken Karmen kommet til.

- Det var allerede fra starten planen, at vi ville leje ud, fordi vi ikke kunne bruge alt pladsen alene. Nu kommer der snart ambulance og miljøfolk fra regionen til, og så er vi fyldt ud her, siger Henrik Daugaard.

Annonce

Sommerhuse og biogasanlæg

JD Byg har stadig mange byggeprojekter i gang lige fra industrihaller, virksomheds domiciler og haller til landbruget. I øjeblikket har byggefirmaet 28 ansatte og cirka 20 projekter i gang over hele landet. Lokalt laver JD Byg entreprise blandt andet udvidelsen af Marlon Tørmørtel og Brædstrup Genbrugsplads.

- Vi er blevet en stor forretning, og det går heldigvis godt, siger Henrik Daugaard, som heller ikke er bange for at kaste sig over nye projekter.

- Vi har lavet mange forskellige ting i løbet af årene. Vi har bygget sommerhuse i Hvide Sande, hvor vi købte seks grunde af menighedsrådet der. Vi har også lavet bygninger til biogasanlæg for virksomheden Bigadan. Vi har blandt andet bygget biogasanlægget i Rådved, og i øjeblikket er vi ved at bygget landets største biogasanlæg i Kliplev. Vi har igennem årene altid lavet flere projekter for vores kunder, som er kommet igen, når de har haft nye projekter. Det har altid været et mål for os, siger Henrik Daugaard.

Annonce

Ny ejer

Henrik Daugaard har efterhånden hundredvis af halbyggerier bag sig, og han kan ikke løbe fra, at dåbsattesten er begyndt at gulne lidt i kanten. Han valgte derfor 1. juli at sælge en stor del af firmaet til Rasmus Hansen, som nu ejer 90 procent af JD Byg Entreprise.

- Rasmus blev medejer i 2013, og det har hele tiden været meningen, at han skulle overtage. Så nu er jeg blevet lagerforvalter i stedet. Man skal jo have nogle til at gå og rydde op, siger Henrik Daugaard med et grin.

Lidt mere alvorlig fortalt, så gør de mange nye regler inden for byggeindustrien livet svært at udvikle nye byggeprojekter, og derfor vælger medindehaveren at overlade styringen til næste generation.

- Der er så mange krav og regler i dag, når det kommer til brand og konstruktioner og alt muligt andet. Alt skal igennem en ingeniør, og de skal alle lave deres aftryk på byggeriet. Det gør det svært at være projektudvikler i dag, fordi der er så mange godkendelser, der skal være på plads. Jeg synes, det er blevet svært, så nu vil jeg hellere have en lidt mere fri rolle, hvor de andre kan gå og bruge noget af min erfaring, siger Henrik Daugaard.

Annonce

Ferietur i Nordnorge

Indtil videre vil Henrik Daugaard stadig være på fuld tid i JD Byg Entreprise, mens Kirsten er gået på nedsat tid. Henrik håber dog, at han efter nytår får mere fritid fra firmaet og halbyggerier, der har fyldt det meste af hans liv.

- Vi har et stort mål om at komme til Nordkap i Norge i nogle uger til maj. Nu har jeg solgt mange haller til Norge, men jeg har aldrig været nord for Steinkjer, som ligger lidt nord for Trondheim. Så nu vil jeg op og se det deroppe, for jeg har solgt masser af haller i Nordnorge, siger Henrik Damgaard og smiler.

JD Byg Entreprise fejrer deres 25 års jubilæum på Hotel Pejsegården fredag 12. november fra klokken 13 til 17, hvor venner og forretningsforbindelser kan komme forbi og hilse på til lidt god mad og drikke.

Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Odder

Ny borgmester vil lave politik sammen med borgerne: Hvis vi ikke involverer borgerne, bliver lokalpolitik rendyrket magt

Annonce