Annonce
Erhverv

Jan fik 100.000 i erstatning - så kvittede kommunen hans kontanthjælp

Jan Balcks krop er slidt ned. Det betyder blandt andet, at han højst kan sove to timer ad gangen, altid på venstre side. Foto: Morten Pape

Da Jan Balck fik erstatning for tab af arbejdsevne på 100.000 kroner af sit pensionsselskab, indstillede Horsens Kommune hans kontanthjælp.

Horsens: Beskeden fra Industriens Pension fyldte mildest talt Jan Balcks overskyede sind med solstråler.

Pensionsselskabet, som han havde betalt ind til gennem alle sine år som slagteriarbejder, havde vurderet hans sag og fundet, at han var berettiget til 100.000 kroner i erstatning for tab af arbejdsevne. Penge, der faldt på et tørt sted. Nu behøvede han for en stund ikke at frygte for sin økonomiske situation, men kunne fokusere på at få det bedre.

Det var derfor med massiv skuffelse, at han modtog kommunens besked om, at han ikke både kunne få i pose og sæk.

- Kommunen oplyste mig om, at min erstatning ville blive modregnet i min kontanthjælp. Så siden jeg modtog erstatningen i juli sidste sommer, har jeg ikke modtaget kontanthjælp, siger Jan Balck, der er dybt forundret over, hvordan kommunen kan finde det rimeligt at inddrage hans kontanthjælp.

- Det er jo ikke en lottogevinst. Det er en erstatning, jeg har fået, fordi min krop er ødelagt. Fordi jeg ikke længere kan tjene en årsløn på 400.000 kroner, men må leve for langt mindre, siger Jan Balck, der uden held har klaget til kommunen og Ankestyrelsen.

Annonce

Det er jo ikke en lottogevinst. Det er en erstatning, jeg har fået, fordi min krop er ødelagt. Fordi jeg ikke længere kan tjene en årsløn på 400.000 kroner, men må leve for langt mindre.

Jan Balck

Det burde man ikke gøre

Ifølge Helene Kreiberg, faglig koordinator i Jobcenter Horsens' ydelsesafdeling, er det helt efter bogen, at Jan Balcks erstatning er blevet modregnet i hans kontanthjælp.

- Hovedreglen er, at hvis du er på kontanthjælp og modtager en erstatning på over 10.000 kroner for tab af arbejdsevne, skal den modregnes i kontanthjælpen. Eneste undtagelse er, hvis erstatningen er afgjort af Arbejdsskadestyrelsen (i dag Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, red.) efter arbejdsskadeloven, siger hun.

Reglerne følger princippet om, at hvis en borger er i besiddelse af en formue, der kan dække borgerens økonomiske behov, har denne ikke ret til kontanthjælp.

Havde Jan Balck derimod været på førtidspension eller i fleksjob, kunne han ifølge reglerne både have beholdt sin indkomst og sin erstatning.

Og det frustrerer ham, for i virkeligheden, mener han, burde han slet ikke være på kontanthjælp, men på førtidspension, som han først for nyligt blev indstillet til.

- Industriens Pension burde ikke udbetale erstatninger til folk, før de har fået deres pension. For når de udbetaler erstatninger til folk på kontanthjælp, giver de jo bare erstatningen til kommunen, siger Jan Balck, der tidligst kan modtage kontanthjælp igen fra 26. februar.

Indtil da er hans eneste indtægt en invalidepension fra Industriens Pension, der foruden erstatningsbeløbet på 100.000 kroner udbetaler ham cirka 3000 kroner om måneden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flue nedlagde motorcyklist

Annonce