Annonce
Horsens

Jakob Tuborgh er vokset op i parcelhus i Stensballe - i dag har han en FN-post i Afrika

Jakob Tuborgh med en lokal høvding. Privatfoto
Jakob Tuborgh er født og opvokset i Horsens, men arbejder nu for FN i Vestafrikas fattigste og farligste lande. Han drømmer stadig om at vende hjem til fødebyen. En dag.

Elfenbenskysten: De ældre samles med langsomme bevægelser under et af landsbyens store træer. Heden er enorm, og der er stillet fisk og ris frem på et skævt og vakkelvornt træbord.

Fire mænd fra FN er kommet til landsbyen Moyamba for at høre, hvordan landbrugsprojekterne med ris og kakao skrider frem. Men her går man ikke lige til sagen. Først vil stammefolkene præsentere alle efter de traditionelle forskrifter, og med bløde og lave stemmer bliver der stille og roligt takket og introduceret.

Imens galer en hane, og røgen fra de åbne bål står folk I næsen. Børnene og kvinderne står tavse lidt derfra og kigger.

Nu begynder mødet, og lederen af FN-kontoret spørger landsbyens beboere om, hvordan det går med de nye mikrolån, som de har fået adgang til. Om de låner penge til landbrugsredskaber og nye og flere afgrøder.

Han nikker og lytter, og hans folk følger med og noterer, når de lokale svarer. FN-chefen er høj, muskuløs og solbrændt, men øjnene er bemærkelsesværdigt blå - som vandet på Horsens Fjord en vindstille forårsdag. FN-chefen under træet i den lille landsby I Sierra Leone hedder Jakob Tuborgh og er opvokset i et parcelhus i Stensballe i en horsensiansk kernefamilie.

Annonce

Jakob Tuborgh

Alder: 38 år.

Baggrund: Født og opvokset i Horsens.

Job: Landechef i Sierra Leone og Liberia for FN-organisationen IFAD.

Hustru: Nadia Villasenor.

Børn: Emil på fire år og Liva på to.

Forældre: Mogens og Solveig Tuborgh, Horsens.

Søskende: Signe Tuborgh, Louise Tuborgh og Mads Tuborgh.

Bopæl: Abidjan, Elfenbenskysten.

Uddannelse: Historiker fra Københavns og Santander Universitet.

Livret: Mors rugbrød.

Ansvarlig for udlån for en milliard

I dag bor han i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan med sin familie og rejser som Vestafrikas yngste landechef for FN-organisationen IFAD jævnligt ind i stammeområderne i to af Afrikas fattigste og mest borgerkrigshærgede lande, Sierra Leone og Liberia.

Han tager imod Horsens Folkeblad på sin veranda i Huset i Abidjan og byder på en kold, lokal øl, mens børnene plasker i svømmepølen, og hans canadisk/chilenske kone drikker et glas rosé i eftermiddagsvarmen.

Foran ham ligger billeder fra hans ture ind i de tilbagestående afrikanske landområder. Han fortæller levende om turen til Moyamba, som han beskriver som en "almindelig tur ud i en landsby". På andre billeder ser man, hvordan han mødes med finansministre og andre officielle personer fra de to lande.

Horsens-drengen er ansvarlig for udlån til udviklingsprojekter for cirka en milliard kroner. Arbejdet går kort fortalt ud på at yde lavtforrentede lån til lande, så de kan implementere fattigdomsbekæmpende projekter - fortrinsvist i landbruget.

- Jeg mødes jævnligt med landbrugs- og finansministre fra både Sierra Leone og Liberia. De prøver af og til at bøje reglerne lidt og få lov til at bruge pengene på måder, som ikke er aftalt i vores kontrakter. En stor del af jobbet her handler om at stå fast, siger Jakob Tuborgh.

Savner en kold øl i haven

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Jakob Tuborgh som 38-årig ville have boet næsten lige så meget i udlandet som i Danmark. Opvokset som mellemste barn og søn af en af Horsens’ kendte læger, nu pensionerede Mogens Tuborgh, og sygeplejersken Solvej Tuborgh havde det nemmeste været at følge i forældrenes medicinske fodspor. Men Jakob havde saltvand og ikke sødmælk i årerne.

Straks efter gymnasiet tog hans udlængsel den første bid af den store verden, da han rejste tværs gennem Latinamerika som rygsækrejsende. Senere - som indskrevet på historisk fakultet ved Københavns Universitet - rejste han til Santander i Spanien for at tage en del af sin uddannelse under sydlige himmelstrøg.

Kandidatgraden var næppe kommet i hus, før han havde pakket sydfrugterne endnu engang og tog et job for EU i Bruxelles. Snart efter skiftede han til FN's kontorer i Rom, hvor han stiftede familie og arbejdede i ni år. Efter et par forfremmelser tog han et job som landeansvarlig for Sierra Leone og Liberia for FN-organisationen IFAD.

Jakob Tuborgh rejser sig fra kurvestolen for at tørre sin ældste søn Emil, der kommer op af poolen. Bagefter tænder han en cigaret og ånder stille ud.

- Men det hele er slet ikke så kompliceret. Jeg er stadig en af Horsens’ stolte sønner, griner han med sin umiskendelige østjyske dialekt.

- Det, jeg savner mest, er min mors hjemmebagte rugbrød og en kold øl i haven. En dag vender jeg helt sikkert hjem, men der går nok lidt tid endnu.

De næste par dage har Jakob Tuborg lidt arbejde på sit kontor i Abidjan, og så forlader han familien i nogle dage for at følge op på nogle projekter i Liberia.

Jakob Tuborgh ved monumentet for Liberias første præsident. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce