Annonce
Hedensted

Jagten på frivillige er gået ind: Stor udskiftning på vej i menighedsråd

Efter 20 år i menighedsrådet siger formand Niels Højsgaard snart stop, sammen med en række andre medlemmer af det 10 mand store råd i Uldum-Langskov. Sammen med sognepræst Annette Lyster-Clausen håber han derfor på stor opbakning til et møde 9. juni i Uldum Forsamlingshus, hvor man kan høre mere om menighedsrådets arbejde. Foto: Ingrid Trier,
Størstedelen af Uldum-Langskovs Menighedsråd har ikke i sinde at genopstille ved menighedsrådsvalget til september. Formanden har været med i 20 år og er som de fleste af de øvrige medlemmer fyldt 70.

Uldum: Når der på tirsdag 9. juni er orienteringsmøde om det kommende menighedsrådsvalg i Uldum og Langskov sogne, håber formand for Uldum-Langskov Menighedsråd Niels Højsgaard i den grad på rift om pladserne.

Størstedelen af det nuværende menighedsråd har nemlig ikke i sinde at genopstille til efterårets menighedsrådsvalg. Og det skyldes, slår Niels Højsgaard fast, hverken uenigheder utilfredshed med præsten eller lignende, men ene og alene en temmelig høj gennemsnitsalder i rådet, hvor mindst syv af de 10 medlemmer har rundet de 70 år.

- Jeg har personligt siddet i menighedsrådet i 20 år, de 15 som formand, og nu synes jeg, der er brug for nye kræfter, fortæller Niels Højsgaard, der i sin tid bl.a. har været med til at slå Uldum og Langskov menighedsråd sammen, renovere Uldum Kirke, ansætte ny præst og omlægge kirkegårdene.

De næste punkter på renoveringslisten er nyt tag på Uldum Kirke og indvendig istandsættelse af Langskov Kirke. Projekter, der er så langt i processen, at et nyt menighedsråd nemt kan overtage det, lyder det fra Niels Højsgaard.

- Generelt har vi nogle rigtig veldrevede kirker, og vi har forsøgt at rydde de værste hurdler af vejen, så et nyt råd kan få en nem start, fortæller Niels Højsgaard, der ved de sidste par valg har forsøgt at lave et glidende generationsskifte i rådet, dog uden stort held.

Hvad er et Menighedsråd

Folkekirkens lokale ledelse udgøres af menighedsrådene, der vælges for fire år ad gangen, og sammen med præsten har ansvaret for det kirkelige liv i sognet

Der er ca. 1.700 menighedsråd og knap 13.000 valgte menighedsrådsmedlemmer i Danmark.

Menighedsrådsvalget finder sted 15. september 2020 og det nye menighedsråd indtræder 1. søndag i advent. Som noget nyt er der i år stillet krav om et offentlig orienteringsmøde, der som udgangspunkt holdes 9. juni.

På landplan er 55 pct. af menighedsrådsmedlemmerne ved valget i 2016 kvinder og aldersgennemsnittet var 61 år.

Kilde: Menighedsraad.dk

Former kirkelivet

Som menighedsrådsmedlem er man officielt arbejdsgiver for kirkens ansatte, man har ansvar for sognets økonomi, og man er ansvarlig for vedligehold og renoveringsprojekter. Hver sogn har sit eget budget, hvor pengene rækker til den daglige drift. Skal der bruges yderligere midler kan pengene søges i provstiet, hvor man kan søge tilskud fra de fire puljer: kirkeliv, kirkegård, anlæg og energi.

I følge Uldum og Langskovs præst Annette Lyster-Clausen er menighedsrådets vigtigste opgave dog at tegne kirkelivet.

- Mange tænker, at kirken er præstens, men det er det ikke. Det er folkets kirke, repræsenteret ved menighedsrådet. Og kirkelivet er så meget andet end spaghettigudstjenester. Det handler om at skabe et fællesskab, hvor man kan gå hen og føle, man ikke er alene, selvfølgelig med kristendommen som bagtæppe.

- I en tid, hvor vi har så travlt, er det i kirken, man har mulighed for både at søge ro og et fællesskab. Nogle siger, at kirkekaffen er vigtigere end nadveren, det ved jeg ikke helt, men der er ingen tvivl om, at fællesskabet omkring kirkekaffen, som menighedsrådet står for, er af stor betydning, lyder det fra Anette Lyster-Clausen.

Annonce

Vigtigt fællesskab

Og hun bliver bakket op af Niels Højsgaard, for selvom kirken ikke nødvendigvis er fyldt hver eneste søndag, er det i følge Niels Højsgaard noget, som vedrører de fleste.

- Menighedsrådsarbejdet har udviklet mig personligt, men det bedste ved det er det stærke fællesskab omkring kirken. Man skal ikke komme mange gange i en kirke omkring et menighedsrådsvalg, før man bliver prikket på skulderen, men jeg har aldrig fortrudt, jeg sagde ja.

- 85 pct. er medlem af Folkekirken her i området, og vi får alle sammen brug for kirken på et eller andet tidspunkt. Det er bestemt i hele menighedens interesse, at der kommer et nyt fuldtalligt menighedsråd, lyder det fra den afgående formand, som understreger, at det altså ikke er spor farligt at møde op til orienteringsmødet 9. juni.

Det foregår i øvrigt i Uldum Forsamlingshus og går i gang klokken 19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Landsholdslæge bekræfter hjertestop: Men alle test ser fine ud

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce